Bir mobil uygulama geliştirmek için, geliştiricilerin mobil uygulama geliştirme sürecini yalnız Android ve iOS platformları için yapmaları gerekiyor. Ancak bu iki platform için geliştirme yapmak çok farklı bir süreçtir.
Android ve iOS kullanıcı istatistiklerine baktığımız zaman (Ekim, 2020 itibariyle), %72,92 Android kullanıcı oranına kıyasla %26,53 civarında Apple kullanıcısı var. Bazı geliştiriciler yalnızca Android için uygulamalar oluşturmaya devam ederken bazı geliştiriciler de yalnızca iOS için uygulamalar oluşturur. Hangi yolu seçerseniz seçin, iOS uygulama geliştirme ile Android uygulama geliştirme arasındaki temel farklardan bazılarına göz atalım.
Mağaza
Android kullanıcıları uygulamalarını Google Play Store aracılığıyla bulurken, iOS kullanıcıları bunları App Store kullanarak indirirler. Bu durum uygulamadan herhangi bir şekilde para kazanabilme özelliğini olup olmadığını anlamak için de oldukça önemlidir. Android ya da iOS uygulamaları geliştirdikten sonra Apple ve Google ile şartlar üzerinde görüşmeniz gerekecektir. Uygulamanızı her iki platformda da yayınlıyorsanız. Apple ve Google her ikisi de uygulamanızdan belirli bir pay isteyeceklerdir. Ancak şartları çok farklıdır.
Platform Boyutu
Hizmet sektörü veya e-ticaret uygulaması gibi mevcut bir işletme için bir uygulama geliştiriyorsanız o zaman büyük olasılıkla her iki platform için de bir uygulama geliştirmek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte, fotoğraf düzenleme veya üretkenlik uygulamaları gibi bağımsız bir uygulama geliştiriyorsanız. Tek bir platform için geliştirmeyi düşünebilirsiniz. 21 milyar kullanıcılı bir pazara sahip olan Google Play platformu oldukça rekabetçi bir durumda. Ancak, onay süreçleri aracılığıyla bir uygulamayı almak çok daha kolaydır. Diğer yandan. Apple uygulama mağazasında, yeni bağımsız uygulamalara çok daha fazla fark edilme şansı veren çok daha sınırlı sayıda teklif vardır.
Programlama Dilleri
Android ve iOS işletim sisteminin her biri farklı programlama dillerinde programlanmıştır. Bu kesinlikle en büyük fark: iOS uygulamaları Objective-C / Swift üzerinde çalışırken Android uygulamaları Java üzerinde çalışır.
Test Süreci
Bir uygulamanın QA testi aşaması, mobil uygulama geliştirme sürecinin önemli bir parçasıdır. Aynısı oyunlar ve diğer yazılım türleri için de geçerlidir. Kişi geliştirmekte olduğu uygulamanın mükemmel çalıştığından emin olmalıdır. İOS simülatörü ve Android emülatörü, bunu test etmek için sıklıkla kullanılan örneklerdir.
Somut bir fark, iOS simülatörünün Android muadilinden çok daha hızlı olmasıdır. Bununla birlikte, Android emülatörünün, CPU içeren etkili bir sanal makine olma avantajına sahiptir. Bu durum da onu iOS eşdeğerinden daha gerçekçi bir zemine oturtur. Aslında, iOS simülatörü genellikle Apple cihazlarının doğru ve gerçekçi temsillerini oluşturmada başarısız olur. Bu nedenle, uygulamanın etkileşim akışını görmek ve olası hataları tespit etmek için gerçek mobil cihazlarda birkaç test yapmak önemlidir.
Arayüz
Bir Android veya iOS son kullanıcısı için bir uygulama geliştirme, iki platform arasındaki görsel farklılıklar nedeniyle karşılaşılan en temel nokta arayüz farklılıklarıdır. Teknik düzeyde, geliştirici XML dosyalarını Android arayüzlerinde oluşturabilir.
Bunlar, iOS’un XIB dosyalarına çok benzer. iOS animasyonlarının kalitesi, Android sisteminden çok daha iyidir. Google, Android L’nin önizlemesiyle ve Materyal Tasarım olarak bilinen bir uygulama tasarımı trendi oluşturarak bunu düzeltmeye çalışmıştır.
Bu arada Apple, estetiğine ve kullanıcı deneyimine dikkatle bakarak her zaman yumuşak, karmaşık ve güçlü animasyonlara odaklanır. Google ise bu yönler yerine daha çok donanıma odaklanmaya karar vermiştir.
‘Geri Gitmek’
Android ve iOS arasındaki diğer bir önemli fark, Android‘de bulunan ve iOS‘ta bulunmayan “Geri” düğmesidir. Her uygulama geliştirme süreci bunu dikkate alarak gerçekleştirilmelidir.
Geri düğmesi ayrıca Android‘de gezinmek için kullanılır. iOS‘ta bu düğmenin olmaması, uygulama geliştiricisinin ekranda nasıl geri dönüleceğini veya bu işlemi başka bir etkileşim akışını kullanarak tamamlamanın başka bir yolu olup olmadığını belirtmesi gerektiği bir geliştirme sürecini dahil etmesi gerektiğini özetler.
BlueMark Academy iOS ve Android uygulama ve oyun geliştirme eğitimleriyle geliştiricilere destek sağlıyor.
Android için;
iOS için;
- IOS Gaming: Developing IOS Apps for Gaming
- IOS Application Development: The Swift Programming Language
Daha fazla bilgi için ilgilendiğiniz eğitime tıklayın ve eğitimler hakkında ayrıntılı bilgi alın. Ayrıca kayıt için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
www.bluemarkacademy.com
📞 0 (212) 706 07 05
📧 info@bluemarkacademy.com