iOS veya Android uygulama geliştirmeyi düşünürken çoğu yazılımcı, her şeyden önce Swift ve Java’yı düşünür. Bunlar local teknoloji yığınları olarak kabul edildiğinden, iOS ve Android uygulama geliştirme söz konusu olduğunda doğal olarak en sık kullanılan mobil geliştirme araçlarıdır.

Mobil uygulama geliştirme için belirli fenomenler olsa da performanslı ve kullanıcı dostu mobil uygulamalar oluşturmanın daha fazla yolu vardır, Xamarin de onlardan birisidir. Mobil uygulama geliştirmeye yönelik temel yaklaşımlardan bahsederken Xamarin’i görmezden gelmek mümkün değildir.

BlueMark Academy, deneyimli eğitimcileri ile birlikte Xamarin Eğitimini nitelikli bir biçimde katılımcılara sunar. BlueMark Academy’nin Eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Xamarin Eğitimine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Xamarin Nedir?

Xamarin, mühendislerin büyük platformlarda kodun yüzde 90’a kadarını paylaşmasına olanak tanıyan, platformlar arası mobil uygulama geliştirme için kullanılan bir araçtır. Nispeten yeni bir araç olarak, Microsoft teknoloji yığınını temel alır ve halihazırda 1,4 milyondan fazla geliştiriciden oluşan bir topluluğa sahiptir.

Xamarin’in Fark Yaratan Temel Özellikleri

Xamarin, şirket 2016 yılında Microsoft tarafından satın alınana kadar ticari bir proje olarak sunuluyordu. Xamarin, Microsoft ekosisteminde mobil uygulamalar geliştirmek için popüler bir platformlar arası ürün haline geldi. Bu satın alma, Xamarin’i kullanmanın önündeki mali engeli aştı.

 Microsoft, Xamarin SDK’yı açık kaynaklı hale getirdiğinden, Xamarin Visual Studio Integrated Development Environment’ın bir parçası haline geldi. Peki Xamarin’in temel özellikleri nelerdir?

Xamarin Proje Yapısı

Xamarin ile ilgili çalışmaların çoğunun, Visual Studio ve Xamarin’in yüklü olduğu bir Windows geliştirme bilgisayarı aracılığıyla çalıştırılması bekleniyor. Uygulamalar, doğrudan masaüstünden veya cihazlarda ve emülatörlerde hata ayıklanabilir.

Windows’ta iOS uygulamaları geliştirmeyi planlıyorsanız, Visual Studio iOS storyboard tasarımcısına ve iOS simülatörüne bağlandığından da mümkündür. Mac’te veya doğrudan bağlı bir iPhone’da bir simülatör çalıştırmaya izin veren Mac için Visual Studio da vardır. Hata ayıklama, Visual Studio aracılığıyla çalıştırılır.

C Dili

Xamarin, tüm mobil platformlar için uygulamalar oluşturmak için tek bir dil olan C# kullanır. Appcelerator Titanium gibi yorumlanmış çözümlerden farklı olarak, Xamarin yerel olarak derlenmiştir, bu da onu yerel görünüm ve hisse sahip yüksek performanslı uygulamalar oluşturmak için tercih edilen bir seçenek haline getirir.

.NET Çerçevesine Dayalıdır

C#, kodun beklenmeyen davranışlardan korunmasını sağlayan güçlü güvenlik yazımına sahip olgun bir dildir. C#, .NET çerçeve dillerinden biri olduğu için Lambdas, LINQ ve Asenkron programlama (async/await) gibi bir dizi kullanışlı .NET özelliği ile kullanılabilir.

Derleme

Platformun iki ana ürünü var: Xamarin.iOS ve Xamarin.Android. iOS söz konusu olduğunda, kaynak kod doğrudan yerel ARM derleme kodunda derlenirken, Android Xamarin uygulamaları önce Orta Dilde ve ardından çalışma zamanında yerel derleme kodunda derlenir.

Xamarin Formlar ve Xamarin Mac

Xamarin.Forms, iOS ve Android genelinde kodun yüzde 100’üne kadarını paylaşan prototipler veya mobil uygulamalar oluşturmak için tasarlanmış ayrı bir üründür. Ayrıca mühendisler, Mac OS için uygulamalar oluşturmak için Xamarin.Mac’i kullanabilir. Bunlar ve Xamarin yığınındaki diğer bazı ürünler birazdan tartışılacaktır.

Platforma Özel Kod Bağlamaları

Çoğu durumda mühendisler, Xamarin ortamında ilgili platformların yerel görünümünü ve hissini koruyarak geliştirmeyi gerçekleştirebileceklerdir. Ancak, bazı modülleri yeniden kullanmanız veya barkod tarama, PayPal veya Google Analytics entegrasyonu gibi platforma özgü bazı işlevleri gerçekleştirmeniz gerekiyorsa, Xamarin mevcut platform kodunu (örneğin iOS için Swift) çağırmanıza olanak tanır.

Giyilebilir Cihazların Desteği

Xamarin, Apple ve Android Watch cihazları için uygulama geliştirmeyi destekler. Mühendisler, iOS Apple Watch uygulamaları oluşturmak için hem Mac hem de Windows için Visual Studio’yu kullanabilir. Ayrıca Xamarin, Android Wear’ı tamamen destekler.

Sonuç

Sonuç olarak, Xamarin her uygulama için yerel (veya yerele yakın) tasarım ve performans sağlayabilir. Xamarin, sahip olduğu özellikler ve erişim konusunda sağladığı üstünlüklerle birlikte zamandan ve dolayısıyla maliyetten tasarruf etmenizi, yerel kullanıcı deneyimi ve bunlar gibi birçok özellik ile birlikte şirketiniz için son derece avantajlı bir tercih olacaktır.

Ayrıca Xamarin, %60-95 oranında yeniden kullanılabilir kod oluşturduğu için genellikle “bir kez yaz, her yerde kullan” geliştirme platformu olarak anılır. Tek bir kod tabanı, yerel performans sağlayan çeşitli platformlarda çalışabilir ve yalnızca küçük değişiklikler gerektirebilir.