Her yazılım şirketi, yazılım güvenlik protokollerinin birinci sınıf olduğundan emin olmak ister. Ancak şirketlerin her zamankinden daha fazla yazılım kullandığı ve siber saldırıların hızla arttığı günümüzün karmaşık BT dünyasında, yazılımın güvenliği konusunda emin olmak zor olabilir.

Bilgisayar güvenliği yazılımı günümüzde yaygın olarak mevcuttur ve şirketlere ve son kullanıcılara, güvende kalmak için doğru yazılımı doğru araçlarla kullandıklarından emin olmalarına yardımcı olur. Bu yazıda yazılım güvenliğinin ne olduğunu, yazılım güvenliği türleri ve risklerini, en iyi uygulamaları ve daha fazlasını tartışacağız.

BlueMark Academy, alanında uzman kadrosuyla Güvenli Yazılım Geliştirme Eğitimlerini nitelikli bir biçimde sunar. Geniş olanakları ve kaliteli eğitim anlayışıyla BlueMark Academy’nin Güvenli Yazılım Geliştirme Eğitimleri birçok alanda işinize yarayacak bilgilerin oluşturduğu geniş çaplı bir repertuara sahiptir. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve Güvenli Yazılım Geliştirme Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Yazılım Güvenliği Nedir?

Yazılım güvenliği, saldırılara karşı işlevsel (veya dirençli) kalmasına yardımcı olmak için güvenlik yapısında mekanizmalar uygulama kavramıdır. Bu, bir yazılım parçasının, kötü niyetli saldırılara dayanma kabiliyetini kontrol etmek için piyasaya çıkmadan önce yazılım güvenlik testinden geçtiği anlamına gelir.

Yazılım güvenliği kavramının ardındaki fikir, ek güvenlik katmanları eklemek için ek güvenlik öğeleri eklemek zorunda kalmadan (çoğu durumda bu hala gerçekleşse de) en başından itibaren güvenli bir yazılım oluşturmaktır. Bir sonraki adım, saldırılara açık veya eğilimli olmaktan kaçınmak için kullanıcılara yazılımı doğru şekilde kullanmayı öğretmektir.

Yazılım güvenliği kritiktir çünkü bir kötü amaçlı yazılım saldırısı, bütünlük, kimlik doğrulama ve kullanılabilirlikten ödün verirken herhangi bir yazılım parçasına aşırı derecede zarar verebilir. Programcılar bunu sonradan değil, programlama aşamasında dikkate alırlarsa, hasar başlamadan durdurulabilir.

4 Tür BT Yazılım Güvenliği

BT yazılım güvenliği, hem elektronik hem de fiziksel olarak belirli bir varlığın tüm verilerini koruma sürecidir. Çoğu zaman, BT güvenliği ve siber güvenlik birbirine yakın olarak kabul edilir. Bu doğru olsa da, BT güvenliği daha geniş olma eğilimindedir ve yalnızca zarar vermeyi amaçlayan çevrimiçi suç faaliyetlerine odaklanmaz. Yazılım güvenliği söz konusu olduğunda anlaşılması önemli olan dört ana BT güvenliği türü vardır.

Ağ Güvenliği

Ağ güvenliği, aynı ağda bulunan farklı cihazlar arasındaki güvenlik olarak tanımlanır. Bu durumda hem yazılım güvenliği hem de donanım güvenliği önemlidir. Şirketler bir ağ güvenliğini sağlarken ağlarının kötü amaçlarla kullanılmadığından emin olmaya çalışırlar.

Uç Nokta Güvenliği

Uç nokta güvenliği kullanılan cihazlara odaklanır. Bu, istenmeyen kullanıcıların gizlice girmesini önlemek için dizüstü bilgisayarların, telefonların, bilgisayarların, tabletlerin vb. güvenli olduğu anlamına gelir (yine hem yazılım hem de donanım). Bu genellikle çeşitli şifreleme yöntemlerini, kullanıcı denetimlerini ve elbette yazılım güvenliğini içerir.

İnternet Güvenliği

İnternet güvenliği yaygın olarak siber güvenlik olarak bilinir ve bilginin aktarımı ve kullanımı ile ilgilenir. Siber güvenlik saldırıları, bilgi ele geçirildiğinde gerçekleşir ve bu nedenle bu saldırıları durdurmak için genellikle çeşitli şifreleme ve kimlik doğrulama katmanları kullanılır.

Bulut Güvenliği

Bulut güvenliği, bulut içindeki yazılım güvenlik risklerini azaltmak etrafında döner. Bulut güvenliğindeki bazı kavramlar, veri aktarımlarını ve aynı ağdaki cihazları güvence altına alma zorunluluğu nedeniyle burada listelenen diğer güvenlik biçimleriyle örtüşmektedir.

Yazılım Güvenliği ve Uygulama Güvenliği

Yazılım güvenliği ve uygulama güvenliği kavramları genellikle birlikte kullanılır. Aslında günümüzde pek çok şirket, geliştirme sürecinden sonra olduğu gibi, uygulama güvenliğine vurgu yapmayı tercih ediyor. Yazılım ve uygulama güvenliği arasındaki önemli fark budur.

Yazılımın güvenlik açıkları, yazılım dağıtılmadan ve son kullanıcılara gönderilmeden önce halledilmelidir. Bu, geliştirme aşamasında programcılardan ve mühendislerden çaba ve taahhüt gerektirir. Ürün piyasaya çıktığında çok geç olabilir (veya çoğu şirketin kaçınmayı tercih ettiği bir durum olan gelecekteki güncellemelerde önemli değişiklikler gerektirebilir).

Yazılım Güvenliği Neden Önemlidir?

Bir plan olmadan, yazılım güvenliği bir şirkete ciddi şekilde zarar verebilir. Tartışıldığı gibi, yazılım güvenliği geliştiricilerle başlar ve yazılımın saldırılara veya onu çökertmeye çalışan herhangi bir şeye hazır olmasını sağlar. Bu süreç son kullanıcının elinde değildir ancak hangi yazılım parçalarına güvenileceğine karar vermede önemli bir rol oynamalıdır. Doğru yazılımı seçtikten sonra sıra, tartışılan yazılım güvenliği en iyi uygulamalarını uygulamaya gelir. Bunu yapmak için kuruluşların yazılım güvenliği çözümlerine yönelmeleri gerekir.