Vue JS, kullanıcılara yönelik arayüz inşa etmek için Javascript üzerinde kullanılan interaktif bir front-end kütüphanesidir. GitHub’da aldığı +100 bin yıldızla rakiplerini açık ara farkla geride bırakan Vue JS, alanında en popüler kütüphane konumunda olduğu için piyasada yüksek bir talep oranına sahiptir.

GitHub verilerine göre 2016 yılında 7,600 yıldıza, 2017 yılında 36,700 yıldıza, 2018 yılında ise +100.000 yıldıza ulaşarak kayda değer bir popülarite kazanarak önemli bir büyüme grafiği çizen Vue JS yine GitHub verilerine göre en yakın rakipleri olan React ve Angular’a karşı büyük bir kullanım oranı üstünlüğüne sahiptir. Vue JS, kullanımı kolay ve diğer çerçevelere (frameworklere) nazaran daha anlaşılır olması sebebiyle kullanıcıların öncelikli tercihlerinden birisi olmaktadır. Ayrıca bu sade ve anlaşılır tavır Vue JS’nin dökümantasyonuna da yansımıştır ve soru işaretlerini gidermek adına işlevsel bir dökümantasyon sunulmuştur. Ayrıca Javascript kütüphanesi olan Vue JS’nin her geçen gün daha fazla kullanıcıya ulaşmasına sebep olarak var olan bir projeye kolay bir biçimde dahil edilebilmesi de gösterilmektedir. Geliştirilmekte olan bir projeye sadece Vue JS Javascript dosyası ekleyerek bu kütüphaneyi kullanmak mümkündür.

Günümüzde en çok kullanılan yazılım dillerinden biri olarak bilinen Javascript yalnızca dilin dinamikleri ile değil dilin işlevsel kullanımı adına yaratılan kütüphanelerle de gündeme geliyor. En popüler front-end kütüphanelerinden birisi olan Vue JS birçok kullanıcıya sahip olması nedeniyle sürümler, güncellemeler ve sorunlar için birçok kullanıcıyla forum sitelerinde buluşabilme ve tartışabilme imkânı sunmaktadır. BlueMark Academy’nin Vue JS eğitimleri size Javascript’in en önemli kütüphanelerinden birini kullanma imkânı sunacaktır. Daha fazla bilgi sahibi olmak ya da eğitimlere kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Geliştiriciler Vue JS’yi Neden Seviyor?

Vue JS’nin en çok sevilen özelliklerinden birisi kullanıcı ihtiyaçlarına göre şekil alabilmesi ve bu doğrultuda doğacak olan adaptasyon süreçlerini kolay ve başarılı bir biçimde atlatabilmesidir. Vue JS dışındaki framework alternatifleri bütün fonksiyonları birlikte indirme zorunluluğu koşarken Vue JS ihtiyaçlarınıza göre esneklik sağlamaktadır. Ayrıca Vue JS, kullanıcılara kolaylıkla entegre edebilme imkanının yanı sıra tamamı ile front-end projesi halinde kullanma şansı da tanımaktadır.

Vue JS’nin Önemli Avantajları

Yazılımcıların bir kütüphaneden en büyük beklentisi düşük boyutlu olmasıdır. Vue JS’nin de en büyük avantajlarından birisi düşük boyutudur. 18-21 KB arasında bir boyuta sahip olan Vue JS, bu bağlamda hızlı olması nedeniyle de rakiplerinden çok daha iyi bir konumdadır. Ayrıca anlaşılması kolay bir dökümantasyon ve basit söz dizimi (syntax) ile Vue JS her zaman kolaylıkla öğrenilebilmektedir. Çok fazla yazılımcının Vue JS’yi kullanıyor olması, kullanıcılar tarafından yaratılan eklentilerin fazla olmasına ve bu bağlamda kolay çözüm üretilebilmesine olanak sağlamaktadır. Topluluk, yazılım dünyası adına son derece önemli bir kavramdır. Kolay entegre olabilen Vue JS’de topluluk sayesinde her türlü sorun kolaylıkla aşılabilmektedir.

Vue JS ve Chrome Developer Eklentisi

Front-end kısmında çalışanlar hata ayıklama metodu olarak genellikle console.log ya da alert gibi şeyler kullanmak zorundadır. Ancak Vue JS bu sorunları çözmek adına bir eklentiye sahiptir. Chrome üzerinde çalışan Vue JS eklentisi hata ayıklama işlemini kolay hâle getirdiği için yazılımcılara ciddi bir kolaylık sağlamaktadır. Vue JS eklentisi manuel olarak hataların loglanmasına gerek kalmaksızın hali hazırda bulunan verileri kolaylıkla izleme ve değiştirme olanağı sağlamaktadır. Bu eklentinin varlığı front-end yazılımcıları tarafından büyük bir avantaj olarak görülmektedir.

Vue JS Kullanan Ünlü Şirketler

Vue JS sadece lokal front-end uzmanları tarafından kullanılmıyor. Herkesin bildiği ve tanıdığı, milyonlarca kullanıcıya sahip birçok şirket de sitelerini Vue JS kullanarak inşa etmektedir. Mark Zuckerberg’in sahibi olduğu Facebook’tan dünyanın en büyük internet televizyonu olan Netflix’e, yazılımcıların vazgeçilmez adresi olan Gitlab’dan medya programlarının en güvenilir yapımcısı olan Adobe’a, front-end uzmanlarının ve tasarımcıların sıklıkla kullanıyor olduğu Behance’ten alış-veriş devi Alibaba’ya dek birçok ünlü internet sitesinin bazı bölümlerinde ya da tamamında Vue JS kullanılmaktadır.

BlueMark Academy’nin Vue JS eğitimleri katılımcılara Javascript’in en popüler front-end kütüphanesini işlevsel bir biçimde imkanı sunacak. Daha fazla bilgi sahibi olmak ya da eğitimlere kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!