TOGAF nedir?

TOGAF bir mimari çerçevedir – The Open Group Architecture Framework. TOGAF, kurumsal mimarinin kabulüne, üretimine, kullanımına ve bakımına yardımcı olmak için yöntemler ve araçlar sağlar. En iyi uygulamalar tarafından desteklenen yinelemeli bir süreç modeline ve yeniden kullanılabilir mevcut mimari varlık setine dayanır.

 

TOGAF Bağlamında Mimari Nedir?

ISO / IEC 42010: 2007 “mimariyi” şu şekilde tanımlar:

“Bir sistemin bileşenlerinde somutlaşmış organizasyonu, birbirleri ve çevre ile ilişkileri ve tasarım ve evrimini düzenleyen ilkeler.”

TOGAF, ISO / IEC 42010: 2007 terminolojisini benimser ancak bunlara kesinlikle uymaz. TOGAF’ta “mimarlık”, bağlama bağlı olarak iki anlama sahiptir:

Bir sistemin resmi bir açıklaması veya sistemin uygulanmasını yönlendirmek için bileşen düzeyinde ayrıntılı bir plan.

Bileşenlerin yapısı, aralarındaki ilişkiler ve zaman içinde tasarım ve evrimini düzenleyen ilke ve yönergeler.

TOGAF’da, ISO / IEC 42010: 2007 kavramlarını ve terminolojisini tanıtmak – ISO / IEC 42010: 2007 tarafından tanımlanan terimler kullanımınızın standartla tutarlı olmasını sağlamak – ve diğer yaygın kabul gören terminolojiyi korumak arasında bir denge kurmaya çalışır.

 

TOGAF Ne Tür Mimari ile Başa Çıkar?

TOGAF’ın bütünü destekleyecek şekilde tasarlanan, genel bir kurumsal mimarinin alt kümeleri olarak kabul edilen dört mimari etki alanı vardır:

 

İş Mimarlık iş stratejisi, yönetim, organizasyon ve temel iş süreçlerini tanımlar.

Veri Mimarisi bir kuruluşun mantıksal ve fiziksel veri varlıkları ve veri yönetimi kaynaklarının yapısını açıklar.

Uygulama Mimarisi bireysel başvuru sistemleri için bir plan, onların etkileşimlerini konuşlandırılmasını sağlar ve örgütün temel iş süreçlerinin ilişkisi inceler.

Teknoloji Mimarlık iş, veri ve uygulama hizmetleri dağıtımını desteklemek için gerekli olan mantıksal yazılım ve donanım yeteneklerini tarif eder. Buna BT altyapısı, ara katman yazılımı, ağlar, iletişim, işleme, standartlar vb. dahildir.

 

Mimari Geliştirme Yöntemi

TOGAF Mimari Geliştirme Yöntemi (ADM) mimarileri geliştirmek için test edilmiş ve tekrarlanabilir bir süreç sunmaktadır. ADM bir mimari çerçeve oluşturmayı, mimari içeriği geliştirmeyi, geçiş yapmayı ve mimarileri gerçekleştirmeyi yönetmeyi içerir.

Tüm bu faaliyetler, kurumların iş hedeflerine ve fırsatlarına yanıt olarak işletmelerini kontrollü bir şekilde dönüştürmelerini sağlayan sürekli mimari tanımlama ve gerçekleştirme yinelemeli bir döngü içinde gerçekleştirilir.

ADM içindeki aşamalar aşağıdaki gibidir:

 

Hazırlık Aşaması

Bir Organizasyona Özgü Mimarlık çerçevesinin tanımlanması ve ilkelerin tanımı da dahil olmak üzere, yeni bir kurumsal mimarisi için iş yönergesinin karşılanmasını hazırlamak gereklidir.

Aşama A: Mimarlık Vizyonu , bir mimari geliştirme döngüsünün ilk aşamasını tanımlar. Kapsamı tanımlama, paydaşları belirleme, Mimari Vizyon oluşturma ve onay alma hakkında bilgiler içerir.

Aşama B: İş Mimarisi , üzerinde anlaşmaya varılan bir Mimarlık Vizyonunu desteklemek için bir İş Mimarisinin geliştirilmesini tanımlar.

Aşama C: Bilgi Sistemleri Mimarileri , Veri ve Uygulama Mimarilerinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere bir mimari proje için Bilgi Sistemleri Mimarilerinin gelişimini açıklar.

Aşama D: Teknoloji Mimarisi , bir mimari proje için Teknoloji Mimarisinin gelişimini açıklar.

Aşama E: Fırsatlar ve Çözümler , önceki uygulama planlamasını ve önceki aşamalarda tanımlanan mimari için teslimat araçlarının tanımlanmasını yapar.

Aşama F: Göç Planlaması , destekleyici bir Uygulama ve Göç Planı ile bir dizi geçiş mimarisinin ayrıntılı dizisinin formülasyonunu ele almaktadır.

Aşama G: Uygulama Yönetişimi uygulamanın mimari bir gözetimini sağlar.

Aşama H: Mimari Değişim Yönetimi , yeni mimaride değişimi yönetmek için prosedürler belirler.

Gereksinim Yönetimi , ADM genelinde mimari gereksinimlerini yönetme sürecini inceler.

 

Daha fazlası için virtual TOGAF eğitimimize kayıt olun.