The Open Group Architecture Framework, güncellemeye ve yinelemeye devam eden, kar amacı gütmeyen bir teknoloji endüstrisi konsorsiyumu olan The Open Group tarafından geliştirilmiştir.

Açık Grup Mimarisi Çerçevesi (TOGAF), kurumsal yazılım geliştirme için üst düzey bir çerçeve sunan bir kurumsal mimari metodolojisidir. TOGAF, hataları azaltmayı, zaman çizelgelerini korumayı, bütçeyi aşmamayı ve kaliteli sonuçlar üretmek için BT’yi iş birimleriyle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan sistematik bir yaklaşımla geliştirme sürecini düzenlemeye yardımcı olur. Open Group, 1995 yılında TOGAF’ı geliştirdi ve 2016’da Global 50 şirketlerinin yüzde 80’i ve Fortune 500 şirketlerinin yüzde 60’ı bu çerçeveyi kullandı.

TOGAF, kuruluş prensiplerine uygun olarak ücretsizdir, ancak ticari amaçlar için kullanılamaz. İşletmeler, The Open Group tarafından onaylanmış araçlara, yazılımlara veya eğitim programlarına sahip olabilir. Diğer BT yönetim çerçeveleri gibi TOGAF, departmanlar arası BT çalışmalarını düzenlemeye yardımcı olurken işletmelerin BT hedeflerinin genel iş hedefleriyle uyumlu hale getirilmesine yardımcı olur. TOGAF, işletmelerin bir proje başlamadan önce gereksinimleri tanımlamasına ve düzenlemesine imkan sağlayarak, sürecin minimum hatayla hızlı bir biçimde ilerlemesini sağlar.

BlueMark Academy’nin hem akademik hem de sektörel anlamda kendini yetiştirmiş olmaları ile dikkat çeken uzman kadrosu; TOGAF Eğitimlerini dünyadaki standartlara uyacak bir şekilde katılımcılara sunmaktadır. Türkiye’deki en kaliteli TOGAF Eğitimleri’ne katılım sağlayarak CV’nize önemli bir yetkinlik ekleyebilir, ilk defa ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan bu mimari ile iş hayatında önemli bir ayrıcalık elde edebilirsiniz. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve TOGAF Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

TOGAF’ın İşletmeler İçin Faydaları Nelerdir?

TOGAF, yönetime ve iş hedeflerine ulaşmaya odaklanarak kuruluşların yazılım teknolojisini yapılandırılmış ve organize bir şekilde uygulamalarına yardımcı olur. Yazılım geliştirme, hem BT içinde hem de BT dışında birden çok departman ve iş birimi arasındaki işbirliğine dayanır ve TOGAF, kilit paydaşları aynı noktada buluşturma konusundaki tüm sorunların ele alınmasına yardımcı olur.

TOGAF, geliştirme sürecinin her aşaması için mümkün olduğunca az hata veya sorunla devam edebilmesi için geliştirme sürecini düzene koymak adına sistematik bir yaklaşım oluşturmayı amaçlamaktadır. BT ve iş tarafı arasındaki boşlukları kapatan ortak bir dil oluşturarak, operasyonlar ile ilgili herkese şeffaf bir bakış açısı kazandırmaktadır.

TOGAF’ın Geliştirilme Süreci Nasıl İlerlemiştir?

TOGAF, 1990’larda ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir BT yönetim çerçevesi olan TAFIM’e (Bilgi Yönetimi için Teknik Mimari Çerçevesi) dayanmaktadır. Kurumsal mimari için bir referans model olarak piyasaya sürülmüştür. ABD Savunma Bakanlığı 1999’dan beri TAFIM’i kullanmamıştır ve tüm süreç belgelerinden çıkarılmıştır. Mimari Geliştirme Yöntemi (ADM), TOGAF’ın kalbinde yer almaktadır.

ADM, işletmelerin kurumsal mimarinin yaşam döngüsü boyunca bir süreç oluşturmasına yardımcı olur. ADM, daha sonra işletmenin bilgi mimarisine yaklaşımını detaylandırmaya yardımcı olabilecek belirli bir organizasyon ihtiyacına uyarlanabilir ve özelleştirilebilir. ADM, işletmelerin birden fazla kontrol noktası içeren ve gereksinimleri kesin olarak belirleyen süreçleri geliştirmelerine yardımcı olur, böylece süreç minimum hatayla tekrarlanabilir.

TOGAF Nasıl Çalışır?

TOGAF için en önemli nokta, geliştirme sürecinde kullanılan açık ve sağlam terminolojidir. İşletmede sadece profesyonellerin ne söylediğine değil, aynı zamanda bu unsurların nasıl söylediğine dair net bir fikir olmadan, bir kuruluş kesinlikle kafa karışıklığı ve gecikmelere maruz kalacaktır. Anahtar terimlerin arkasındaki anlamı erkenden belirlemek, yönetim kurulu genelinde verimli iletişim sağlar.

Uzmanların ilettiği anlamın net bir biçimde açılması, hedeflerin ve bu hedeflere ulaşmak için tasarlanmış metodolojilerin belirlenmesinde vizyon netliği sağlayacaktır. TOGAF’ın terminolojisi, sertifikalı profesyonellerin farklı şirketler ve farklı endüstriler arasında iletişim kurmasına yardımcı olabilmektedir.

Mimari Geliştirme Metodu (ADM) Nedir?

TOGAF için oldukça önemli olan ADM, profesyonellerin izlemesi gereken birkaç önemli adımı özetleyen bir kurumsal mimari geliştirme döngüsüdür. Kullanıcıların bilgilerini pratikte uygulamalarına ve geliştirmelerine yardımcı olan açık ve çok yönlü bir metodoloji aracılığıyla kullanıcılara rehberlik eder.

ADM, uygulayıcıların halihazırda sahip oldukları mimarinin net bir tanımını geliştirmelerine yardımcı olmak adına hareket etmektedir. Bütün bu özellikleri ile TOGAF, modern kurumların mimarileri adına birçok avantajı beraberinde getirmektedir. BlueMark Academy, nitelikli eğitim olanakları ile TOGAF Eğitimlerini sizlerle buluşturuyor. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!