Tasarım odaklı düşünme, ekiplerin kullanıcıları anlamak, varsayımlara meydan okumak, sorunları yeniden tanımlamak, prototip ve test için yenilikçi çözümler oluşturmak için kullandığı doğrusal olmayan, yinelemeli bir süreçtir.

Tasarım odaklı düşünme, beş aşamayı içeren, tam olarak tanımlanmamış veya bilinmeyen sorunların üstesinden gelmek için en faydalı yöntemdir. Nobel ödülü sahibi ve bilişsel bilim adamı olan Herbert A. Simon’ın 1969 tarihli Yapay Bilimler kitabında tasarım odaklı düşünmeden ilk kez bahsettiği ve ardından ilkelerine birçok fikir kattığı günden bu yana, dünya giderek daha karmaşık hale geldi.

Mimarlık ve mühendislik de dahil olmak üzere çeşitli alanlardan profesyoneller, daha sonra modern çağda insan ihtiyaçlarını karşılamak için tasarım odaklı düşünme olarak bilinen bu son derece yaratıcı süreci geliştirdiler. Tasarım odaklı düşünme; kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı, kullanıcıların ortamları ve davranışlarındaki hızlı değişiklikleri anlamak ve ele almak için becerileri geliştirmek ve iyileştirmek adına çok önemlidir.

Hem kendi iş yerinizde, hem de şahsi iş yaşamınızda kullanabileceğiniz, hayata ve iş yaşamına karşı değişik bir görüş açısı elde edebileceğiniz ve birçok operasyonda uygulayabileceğiniz Tasarım Odaklı Düşünme, BlueMark Academy’nin kaliteli eğitim anlayışı ile sizlerle. Hem akademide hem de sektör zemininde kendisini oldukça geliştirmiş ve bu iki alanı harmanlamış olan eğitimcilerimiz nitelikli eğitim olanakları ile sizleri bekliyor. BlueMark Academy eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve Tasarım Odaklı Düşünme eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Tasarım Odaklı Düşünme Neden Çok Önemli?

Tasarım odaklı düşünme ile ekipler çığır açan çözümler üretme özgürlüğüne sahiptir. Tasarım odaklı düşünme yöntemini kullanarak ekibiniz erişilmesi zor içgörüler elde edebilir ve yenilikçi yanıtlar bulmak için birçok uygulamalı yöntem uygulayabilir. Tasarım odaklı düşünme, beş temel aşamadan oluşmaktadır:

  • Empati
  • Tanımlama
  • Çözüm Üretme
  • Prototip Oluşturma
  • Test Etme

Tasarım Odaklı Düşünmede Empati, Tanımlama ve Çözüm Üretme

Tasarım odaklı düşünmenin uygulanmasında kullanılan birinci aşama empati kurmaktır. Bu noktada kullanıcıların ihtiyaçlarını araştırmak gerekir. Ayrıca tipik bir kullanıcı araştırması yoluyla çözmeye çalıştığınız sorun hakkında empati yollu bir anlayış kazanmalısınız. Empati, tasarım odaklı düşünme gibi insan merkezli bir tasarım süreci için çok önemlidir, çünkü dünya hakkındaki kendi varsayımlarınızı bir kenara bırakmanıza, kullanıcılar ve onların ihtiyaçları hakkında gerçek bir içgörü kazanmanıza olanak tanır.

Tasarım odaklı düşünmede ikinci aşama, tanımlama aşamasıdır. Empati kurma aşamasında toplanan bilgileri toplama işlemi bu noktada gerçekleştirilir. Daha sonra gözlemlerinizi analiz eder ve sizin ve ekibinizin belirlediği temel sorunları tanımlamak için bunları sentezlersiniz.

Üçüncü aşama çözüm oluşturmak üzerine kuruludur. Varsayımlara meydan okumak ve yeni fikirler yaratmak, bu noktada tasarım odaklı düşünmenin en önemli gereklilikleri arasında yer alır. İlk iki aşamadan elde edilen sağlam bilgi birikimi, “sıradan düşünmeye” başlayabileceğiniz, sorunu görmenin alternatif yollarını arayabileceğiniz ve oluşturduğunuz sorun içinyenilikçi çözümler belirleyebileceğiniz anlamına gelir. Beyin fırtınası özellikle bu noktada işe yarar.

Tasarım Odaklı Düşünmede Prototip ve Test Aşamaları

Tasarım odaklı düşünmedeki prototip süreci deneysel bir aşamadır. Amaç, bulunan her problem için mümkün olan en iyi çözümü belirlemektir. Ekibiniz, oluşturduğunuz fikirleri araştırmak için ürünün maliyeti düşük ve küçültülmüş sürümlerini (veya üründe bulunan belirli özellikleri) üretmelidir.

Tasarım odaklı düşünmede beşinci ve son aşama çözümlerin titizlikle test edilmesidir. Ekipler genellikle sonuçları bir veya daha fazla sorunu yeniden tanımlamak için kullanır. Genellikle bu aşamaların sıralı adımlardan ziyade tüm tasarım projesine katkıda bulunan farklı modlar olduğunu anlamalısınız. Baştan sona amacınız, kullanıcıları ve ideal çözümlerinin/ürünlerinin ne olacağını en derin şekilde anlamaktır. Bu nedenle son aşamada elinizdeki verilerin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız geri dönmeniz ve yeniden bu süreci yürütmeniz gerekir.

Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimlerine Dair

BlueMark Academy’nin Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimleri hem akademik alanda hem de sektörel düzeyde tecrübeli olan eğitimciler tarafından sunulmaktadır. Hem kişisel hem de kurumsal hayata önemli bir katkıda bulunan bu eğitim, projelere ve olaylara farklı bir pencereden bakmanızı sağlayacaktır. Tasarım Odaklı Düşünme Eğitimlerine kaydolmak ya da daha fazla bilgi sahibi olmak için hemen bizimle iletişime geçin!