Tasarım odaklı düşünce, tasarımcılara münhasır bir özellik değildir – edebiyat, sanat, müzik, bilim, mühendislik ve iş dünyasındaki tüm büyük yenilikçiler bunu uygulamıştır.

Öyleyse neden buna Tasarım Odaklı Düşünce diyoruz?

TASARIM düşüncesi hakkında özel olan, tasarımcıların iş süreçleri, sorunları yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde çözmek için, bu insan merkezli teknikleri sistematik olarak çıkarmamıza, öğretmemize, öğrenmemize ve uygulamamıza yardımcı olabilir – tasarımlarımızda, işletmelerimizde, ülkelerimizde, hayatlarımızda.

Apple, Google, Samsung ve GE gibi dünyanın önde gelen markalarından bazıları, Design Thinking yaklaşımını hızla benimsedi ve Design Thinking,  Stanford, Harvard ve MIT dahil dünyanın önde gelen üniversitelerinde öğretiliyor.

Ama Tasarım Odaklı Düşüncenin ne olduğunu biliyor musunuz ve neden bu kadar popüler?

Burada, kısa süre sonra size bunun ne olduğunu ve neden bu kadar talep edildiğini söyleyeceğiz.

 

Tasarım Odaklı Düşünce nedir?

Tasarım odaklı düşünce, kullanıcıyı anlamaya çalıştığımız yinelemeli bir süreçtir. Varsayımlara meydan okumak ve ilk anlayış seviyemizle hemen görünmeyebilecek alternatif stratejileri ve çözümleri belirleme çabasıyla sorunları yeniden tanımlayın.

Tasarım odaklı düşünce aynı zamanda problemlerin çözümüne yönelik çözüm odaklı bir yaklaşım sunar. Uygulamalı yöntemler koleksiyonunun yanı sıra bir düşünme ve çalışma biçimidir.

Tasarım odaklı düşünce, ürünleri veya hizmetleri onlar için tasarladığımız kişilere ilişkin bir anlayış geliştirmeye yönelik derin bir ilgi etrafında döner. Gözlemlememize ve geliştirmemize yardımcı olur.

Tasarım odaklı düşünce, sorgulama sürecinde bize yardımcı olur: sorunu sorgulatır, varsayımlar ve sonuçları görmemizi sağlar.

Tasarım Odaklı Düşünce, yanlış tanımlanmış veya bilinmeyen sorunların üstesinden gelmek için, sorunu insan merkezli yollarla yeniden çerçevelendirerek ve birçok fikir yaratarak son derece yararlıdır.

Tasarım Odaklı Düşünce ayrıca devam eden deneyleri de içerir: eskiz, prototip oluşturma, test etme, kavramları ve fikirleri deneme vb.

 

Tasarım Odaklı Düşüncenin Aşamaları

Günümüzde kullanılan Tasarım Odaklı Düşünce sürecinin birçok çeşidi vardır ve bunların üç ila yedi aşamasıveya modu vardır.

Bununla birlikte, Tasarım Odaklı Düşüncenin tüm çeşitleri çok benzer.

Design Thinking’in tüm varyantları, ilk kez 1969’da The Sciences of the Artificial’de Nobel Ödülü sahibi Herbert Simon tarafından tanımlanan aynı ilkeleri bünyesinde barındırmaktadır.

Burada, Hasso-Plattner Tasarım Enstitüsü tarafından önerilen beş aşamalı modele odaklanacağız. D.school olarak da bilinen Stanford’un yaklaşımını seçtik, çünkü onlar Tasarım Odaklı Düşünceyi uygulama ve öğretmede ön saflarda yer alıyorlar.

D.school’a göre Design Thinking’in beş aşaması şu şekildedir:

  1. Kullanıcılarınızla empati kurun
  2. Kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını, sorunlarını ve görüşlerini tanımlayın
  3. Fikir – Varsayımlara meydan okuyarak ve yenilikçi çözümler için fikirler yaratın
  4. Prototip – Çözüm oluşturmaya başlayın
  5. Test – Çözüm

Beş aşamanın, aşamaların veya modların her zaman sıralı olmadığına dikkat etmek önemlidir. Belirli bir sırayı takip etmeleri gerekmez ve sıklıkla paralel olarak meydana gelebilir ve yinelemeli olarak tekrarlanabilirler.

Buna göre, aşamaları hiyerarşik veya adım adım bir süreç olarak anlamamalısınız. Bunun yerine, sıralı adımlardan ziyade yenilikçi bir projeye katkıda bulunan modlara veya aşamalara genel bir bakış olarak bakmalısınız.

Tasarım Düşüncesini anlamanıza yardımcı olmak için, süreci beş aşamaya veya moda ayırdık:

  1. Empati Kurmak,
  2. Tanımlamak,
  3. Fikir Etmek,
  4. Prototip
  5. Ölçek.

Tasarım Odaklı Düşünceyi özel kılan şey, tasarımcıların iş süreçlerinin sorunları yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde çözmek için bu insan merkezli teknikleri sistematik olarak çıkarmamıza, öğretmemize, öğrenmemize ve uygulamamıza yardımcı olabilmesidir – tasarımlarımızda, işletmelerimizde, ülkelerimizde ( ve nihayet, hayatımızda işler gerçekten iyi giderse, ötesine geçerse).

Yine de, Auguste Rodin gibi “The Thinker” ve aslen “Le Penseur” adlı bu ünlü heykeli yaratan büyük bir sanatçı, büyük olasılıkla sanatında da aynı yenilikçi süreçleri kullanırdı.

Aynı şekilde, edebiyat, sanat, müzik, bilim, mühendislik ve iş dünyasındaki tüm büyük yenilikçiler bunu uyguladı ve hala uyguluyor.

Tasarım Odaklı Düşünce eğitimi ile yaratıcı süreçlere adım adın, kuruluşunuzda etki gücü yüksek bir atmosfer yakalayın.

Aradığınız her şey Tasarım Odaklı Düşünce eğitimi ile mümkün!