Son yılların adından söz ettiren framework çeşitlerinden birisi olan React Native, Facebook tarafından üretilen ve yine Facebook tarafından geliştirilen bir cross-platform mobil uygulama geliştirme çerçevesidir. Yani React Native, birçok dil öğrenmeniz gerekmeden farklı işletim sistemlerine uygulama yaratmanıza imkan tanıması ile fark yaratır.

React Native’in en çok adından söz ettiren özelliklerinden birisi; ister Windows, ister IOS, ister Android, birçok ortamda uygulama çalıştırmak için tek bir dil ve tek bir mobil uygulama yazılımı geliştirme imkanı tanıyor olmasıdır. React Native, kendine özgü bir uzantı olmaksızın çalışıyor ve uzantılara dair ayarlamaları, çalıştırmak istediğinizi platformun uzantıları doğrultusunda kendiniz seçiyorsunuz. Bu noktada Android için .apk, IOS için .ipa gibi uzantıların kullanılması, ancak yazılım sürecinde tek bir dile ihtiyaç duyulması ile fark yaratılıyor. React kendine özgü bir dil formatı kullanarak farklı ortamlara uygulama geliştirme fırsatı sunmuştur.

BlueMark Academy, mobil yazılım geliştiricileri başta olmak üzere yazılım camiasının son zamanlarda en çok konuştuğu ve kullanmaktan hoşnut olduğu iş çerçevelerinin başında geliyor. Siz de yazılım dünyasının adından en sık söz ettiren frameworklerinden biri ile çalışarak kendinize önemli bir iş alanı yaratma imkanını elde edebilirsiniz. React Native ile CV’nize önemli bir yetkinlik eklemek için BlueMark Academy’nin React Native eğitimlerine katılın. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve React Native eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

React Native Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Native user interface (kullanıcı arayüzü) bileşenlerinden yardım alarak çok platformlu mobil uygulama geliştirme frameworkü olan react native, 2013 yazında Facebook Hacathon projesi dahilinde harekete geçmiştir. İlk tanıtımını yapmak için iki yıl bekleyen React Native, bu konferansı Ocak 2015’te Reactjs adı altında gerçekleştirmiştir. 2015 Martında GitHub’da kullanılabilir ve açık hale getirilen React Native, özgür yazılımcının kullanımına ve tasarrufuna sunulmuş durumdadır.

Özellikle GitHub hamlesinin ardından native uygulamaların kullanımında ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Başarılı user interface (kullanıcı arayüzü) projeleri oluşturma fırsatı tanımaları nedeni ile birçok firmanın kullandığı native uygulamalar büyük bir popülarite yakalamıştır. Öyle ki React Native, yayınlanmasının üzerinden geçen 1,5 yılın ardından Android ve IOS developmentin önüne geçmiştir.

React Native – React JS Farkı

React Native hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmak adına React JS hakkında bir temel edinmenin faydası vardır. React JS, Facebook’un açık kaynak kodlu çalışma prensibini benimsemiş olan Facebook Open Source ekibi tarafından geliştirilen bir Javascript kitaplığıdır. React JS’nin misyonu user interface (kullanıcı arayüzü) oluşturmaktır. Dolayısıyla React JS bir user interface kitaplığıdır.

React Native ile React JS arasında bazı benzerlikler olsa da yapıtaşı olarak React JS’nin aksine web bileşenlerini değil native bileşenlerini kullanmayı tercih ediyor. Bir React Native uygulamasını tam olarak anlayabilmek adına Javascript XML, durum, bileşenler ve destekler gibi temel React konularını görmeniz gerekebilir. Ancak React Native uygulaması geliştirmek için React JS öğrenme zorunluluğu yoktur, React Native bilgisi her zaman yeterli olacaktır.

React Native Avantajları

React Native’in en büyük avantajlarından birisi ve tercih edilmesindeki en büyük sebep zaman kazandırma özelliğidir. React Native’de yazılım iyileştirme süreci sırasında yeniden yüklendiği için geliştirici yapılan her değişiklikte yeniden derleme yapmak zorunda değildir. Birçok geliştirici özellikle bu durumdan dolayı React Native tercihinde bulunmaktadır, zira bu ciddi zaman ve uğraş gerektiren bir eylem olarak bilinir. Ayrıca React Native, IOS ve Android için tek bir arada toplanabilen bir kod altyapısı oluşturabilir. Bu özelliği de zaman olarak geliştiriciye ciddi anlamda kazanımlar sağlayacaktır.

Hibrit model oluşturan uygulamalara kıyasla çok daha pratik ve hızlı bir biçimde aksiyon adımları almanıza imkan tanıyan React Native, son derece duyarlı bir user interface düzenine sahiptir. Kullanıcı arayüzü, hız, zaman gibi birçok alanda geliştiricilere avantajlar sağlayan React Native, tek ekosistemde çalışıyor olması nedeni ile de öne çıkıyor. BlueMark’in React Native eğitimleri alanında profesyonel eğitimciler tarafından sağlandığı için React Native ile ilgili bütün ayrıntıları bu eğitimlerden edinmek mümkün. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve React Native eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!