PostgreSQL bir veritabanı yönetim sistemidir. Verileri çeşitli şekillerde depolamak için kullanılabilen açık kaynaklı, kurumsal düzeyde bir veritabanıdır.
PostgreSQL bir veritabanıdır. Açık kaynaklı bir veritabanıdır, yani herhangi bir ödeme yapmadan verileri depolamak için kullanabilirsiniz. PostgreSQL, 1995 yılında Sleepycat Software adlı bir şirket tarafından oluşturuldu.
PostgreSQL, büyük miktarda veriyi işleme yeteneği ve bir arızadan sonra hızlı bir şekilde kurtarma yeteneği de dahil olmak üzere, diğer veritabanlarına kıyasla onu özel kılan birçok özelliğe sahiptir. Aynı zamanda birçok türde veri depolama ve alma yöntemini destekler; birleştirmeler (iki tabloyu birbirine bağlayan) ve alt sorgular (başka bir tablodaki bir tablo hakkında soru sormanıza izin veren) gibi karmaşık olanlar bile buna dahildir.
Genel Bakış
PostgreSQL, yüksek düzeyde ölçeklenebilir ve güvenilir olmasıyla bilinir ve bu da onu büyük ölçekli uygulamalar için uygun hale getirir. Ayrıca yapılandırılmış veriler, yapılandırılmamış veriler ve yarı yapılandırılmış veriler dahil olmak üzere birçok farklı veri türünü işleme yeteneğine de sahiptir.
PostgreSQL veritabanı motoru, tüm verilerin sütunlar ve satırlar içeren tablolarda depolandığı ilişkisel bir model kullanır. Her satır bir varlık veya nesne hakkında bilgi içerirken, her sütun o varlığın veya nesnenin bir özelliğini temsil eder.
Özellikler
PostgreSQL ACID uyumlu bir işlemsel yönetim sistemidir (DBMS). Yabancı anahtarlar, tetikleyiciler, görünümler, diziler, alt sorgular, “tanımlı türler ve işlevler”, dış birleşimler ve çok yönlülük özellikleri içerir.
PostgreSQL topluluğu, yeni özellikler için, düzeltme ve gözden geçirme bölümü bölüm ve grup oluşturmadan oluşur. Dokuz ayda bir yeni bir sürüm yayınlanır.
Öne Çıkan Detaylar
PostgreSQL, verileri depolamak, almak ve yönetmek için kullanılabilen açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı sistemidir. 1986’dan beri var olan güçlü bir araçtır, ancak nasıl kullanılacağını öğrenmek her zaman kolay değildir. İşte herkesin PostgreSQL hakkında bilmesi gereken 8 şey.
Kimlik Doğrulama Özelliği Mevcuttur
PostgreSQL, LDAP sunucuları veya Kerberos sunucuları gibi harici kimlik doğrulama sunucularıyla parola kimlik doğrulaması veya SASL (Basit Kimlik Doğrulama ve Güvenlik Katmanı) kimlik doğrulaması yoluyla kimlik doğrulamayı destekler.
Ayrıca, veritabanı sisteminizdeki hangi nesnelere kimin erişebileceğini belirlemenize izin veren erişim kontrol listelerini (ACL’ler) de destekler; bu, kullanıcıların kendilerinin yanı sıra bu veritabanlarında kendi oluşturdukları tablo alanlarını da içerir.
Ücretsizdir
PostgreSQL, GNU GPL lisansı altında yayınlanmıştır; bu, onu ücretsiz olarak indirebileceğiniz ve herhangi bir para ödemeden istediğiniz gibi kullanabileceğiniz anlamına gelir! Ayrıca telif ücreti veya diğer ücretler ödemeden ticari amaçlarla da kullanabilirsiniz.
Hızlıdır
Postegro topluluğu, kodunun mümkün olduğu kadar verimli olduğundan emin olmak için yıllar boyunca çok çalıştı ve bu, performans kriterlerinde de görülüyor: Wikipedia tarafından bildirilen TPC-C kıyaslama sonuçlarına göre Postegro, OLTP’de iki kattan daha hızlıdır.
Uyumludur
SQL92 standartlarıyla ve SQL99/2003/2008/2011/2014/2016/2017/2019 gibi daha yeni sürümlerle uyumludur, bu da kendi yerel SQL dillerini kullanan MySQL veya Oracle gibi diğer veritabanlarına aşina olan geliştiricilerin işini kolaylaştırır.
Yaygındır
Postegro SQL çok çeşitli endüstrilerde 100 milyondan fazla kullanıcısı olan, günümüzde kullanılan en popüler açık kaynaklı veritabanı sistemidir. Sistem, büyük hacimli verileri işlemek üzere tasarlanmıştır ve karmaşık sorguları yavaşlamadan işleyebilir.
ACID İlkelerine Uygundur
PostgreSQL, işleme sırasında bir hata veya elektrik kesintisi olsa bile tüm işlemlerin düzgün bir şekilde yapılmasını sağlayan ACID (atomiklik, tutarlılık, izolasyon, dayanıklılık) ilkelerine dayanır. Bu, birden fazla kullanıcının verileri bozma veya tek bir kişinin bilgisayar bellek kapasitesi için çok büyük veritabanlarından bilgi alırken hatalara neden olma korkusu olmadan aynı anda verilere erişmesini mümkün kılar.
Açık Kaynak Kodludur
PostgreSQL, açık kaynaklı bir ilişkisel veritabanı yönetim sistemidir. En popüler açık kaynak veritabanıdır ve Facebook ve Google gibi şirketler tarafından veri depolamak için kullanılır. Ayrıca PostgreSQL’i PHP, Python, Ruby ve JavaScript (Node.js) dahil olmak üzere diğer dillerle kullanabilirsiniz.
Şifreleme Özellikleri Vardır
PostgreSQL, bir parola ile simetrik şifreleme veya bir genel anahtar ve özel anahtar çifti kullanılarak asimetrik şifreleme kullanılarak hem verilerin hem de günlük dosyalarının şifrelenmesini destekler. Verileri şifrelerken, hem veriler hem de tüm dizinler varsayılan olarak şifrelenir.
PostgreSQL eğitimleri hakkında daha fazla bilgi almak ve kayıt için bizimle iletişime geçebilirsiniz!