Blok zincirler, taklit edilmesi neredeyse imkansız olan dijital günlüklerdir. Çok sayıda bilgisayar ve cihaz bu günlüğe katkıda bulunur ve merkezi bir hatanın meydana gelme ihtimalini ortadan kaldırır.

Blok zincirleri sürekli çalışan bilgisayarların teşkil ettiği birçok ağ katılımcısından oluşur. Genellikle dünyanın dört bir yanına dağılmış olan bu katılımcıların her biri, bir blok zincirinin tüm işlem geçmişinin bir kopyasını taşır ve bu geçmişe dayalı olarak herhangi bir yeni işlemin gerçek olduğunu doğrular. Blockchain teknolojisi, sonsuz uygulamalar için çok çeşitli uygulamalar, endüstriler ve kullanım senaryolarında test edilmekte ve uygulanmaktadır.

Nesnelerin İnterneti ve finansal hizmetlere (bankacılık, sigorta ve sermaye piyasaları) ek olarak Endüstri 4.0, dolandırıcılık yönetimi, dijital kimlikler, bilgi yönetimi ve işlemler, ödeme güvenliği gibi uygun olduğu çok daha fazla alan ve sektör sayılabilir.

BlueMark Academy, Bitcoin’in popülaritesini her geçen gün artırması nedeni ile gittikçe önem kazanan Blockchain Teknolojisi hakkında ihtiyacınız olan bütün altyapıya sahip olabileceğiniz eğitimleri hizmetinize sunmaktadır. BlueMark Academy’nin deneyimli ve nitelikli uzmanları tarafından sunulan eğitimler, sektörde ve akademide edinilen derin deneyim ve bilgiye dayalı olarak sunulmaktadır. Blockchain Teknolojisi Eğitimlerine katılarak geleceğin önemli teknolojileri arasında yer alan bu konuda ihtiyacınız olan yetkinliğe sahip olabilirsiniz. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve PMP Sertifikası Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Blockchain Nedir?

Blockchain, adını bir zincir oluşturmak üzere bağlantılı bloklarda işlem verilerini depolama biçiminden alır. Blockchain ve bitcoin, 2008 yılında “Bitcoin: A Peer-to-Peer Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir whitelist ile birlikte tanıtıldı. Blok zincirler farklı kopyaların belirli defterler üzerinde tutulması sonucunda oluşmaktadır.

Bu noktada blok zincirinin yeni bir kopyası dağıtıldığında, her üye onu eski kopya ile karşılaştırır. Yeni bir kopyadaki tüm geçmiş bloklar eşleşmezse, mevcut kopyanın üyeleri yeni kopyayı kabul etmeyecektir.

Blok Zincirleri Hacklenebilir mi?

Blok zincirlerinin hacklenmesi zordur çünkü her üyenin işlemlerin bir kopyası vardır, ancak bunlar tamamen aşılmaz değildir. Bilgisayar korsanlarının, sahte işlemler oluşturmak ve bunları kabul ettirmek için birden fazla bireysel üyeye erişmesi gerekir.

Tek başına gereken muazzam bilgi işlem gücü, blok zincirlerini hacklemeyi çok zor hale getirir. Gerçek zayıflık, akıllı sözleşmeler gibi protokollerde yatmaktadır. Bilgisayar korsanları, bunların çalışma şeklindeki bir zayıflıktan potansiyel olarak yararlanabilir.

Nesnelerin İnterneti ve Blockchain Teknolojisi

IoT, İnternet üzerinden cihazların, paylaşılan işlemlerin kurcalanmaya karşı dayanıklı kayıtlarını oluşturmak için özel blok zincir ağlarına veri göndermesini sağlar. Blockchain, iş ortaklarınızın IoT verilerini sizinle paylaşmasına ve bu verilere erişmesine olanak tanır, ancak merkezi kontrol ve yönetime ihtiyaç duymadan bunu sağlayabilmektedir. Anlaşmazlıkları önlemek ve izin verilen tüm ağ üyeleri arasında güven oluşturmak için her işlem doğrulanabilir.

Nesnelerin İnterneti bağlamında hali hazırda blok zinciri uygulamaları vardır ve bazı satıcılar, diğerlerinin yanı sıra güveni artırmak, maliyetlerden tasarruf etmek ve işlemleri hızlandırmak için blok zincirinin IoT için kullanılmasını sağlamak için özel çözümlere sahiptir.

Blockchain Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Blockchain’de bir işlemin her aşaması, blok adı verilen bir dizi veri üretir. İşlem ilerledikçe, daha fazla blok eklenir ve bir zincir oluşturulur. Blok zinciri teknolojisine dayanan Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi, şifreleme yazılımı hiç kimsenin blokları silemez veya değiştiremeyeceğini garanti eder.

Blockchain sistemindeki bilgisayarlarda blockchain yazılımı kuruludur. Her işlem ağdaki bu düğümlerle paylaşılır ve işlemi doğrulamak için rekabet ederler. İlk doğrulayan, veri bloğunu da zincire ekler ve ilk olduğu için bir teşvik alır. Diğer düğümler daha sonra işlemi kontrol eder, doğru olduğunu kabul eder ve kaydı çoğaltır. Tüm bilgisayarlar daha sonra defterin güncel bir kopyasını tutar ve bu, işlemin gerçekleştiğinin bir kanıtı olarak işlev görür.

Blockchain Teknolojisi ve Eğitimler

Sigorta ve bankacılık sektörlerinin yanı sıra finans piyasalarına da yön veren Blockchain Teknolojisi hakkında üretilen teoriler, gelecekte bu teknolojinin kamu kurumlarında yapılan birçok işin yerine kullanılacağını ifade etmektedir. BlueMark Academy’nin alanında yetkin uzmanları, sahip oldukları bilgi ve birikim ışığında sıradan sunumlarla sınırlı kalmayan Blockchain Eğitimlerini sizlerle buluşturuyor. BlueMark Academy’nin eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Blockchain Eğitimlerine kayıt olmak için hemen iletişime geçin!