PMP olarak bilinen Profesyonel Proje Yöneticisi (Project Management Professional) sertifikası, tüm dünya tarafından kabul gören ve büyük bir itibarı olan proje yönetimi sertifikasıdır. Proje Yönetim Enstitüsü (Project Management Institute/PMI) tarafından verilen PMP sertifikası için Ocak 2021 itibarıyla bazı değişikliklere gidildi.
PMI, 16 Aralık 2019 tarihinde sektörün değişen ihtiyaçları doğrultusunda Profesyonel Proje Yöneticisi sertifikası için yapılacak olan sınavda bazı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu. Ancak kayıtlı eğitim sağlayıcılarının yeni bir sınav içeriği hazırlamak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtmeleri üzerine PMI, bu süreyi önce 1 Temmuz 2020’ye, sonra salgının getirdiği gerekçeler doğrultusunda Ocak 2021’ye ertelemişti. Salgının iş hayatında da büyük bir etkiye sahip olması neticesinde proje yönetimi sağlayan profesyoneller için duyulan ihtiyaçlar her geçen gün artmış ve önemli farklılıklar göstermiştir. Bu nedenle PMI’ın PMP sertifikası sınavında yapacağı değişiklikler her zamankinden çok daha büyük bir öneme sahip.
BlueMark Academy, alanında uzman kadrosu ile Project Management Professional Hazırlık Eğitimini nitelikli bir biçimde sunmaktadır. Geniş olanakları ve kaliteli anlayışıyla BlueMark Academy’nin PMP Hazırlık Eğitimleri, proje yönetimi alanında yeterli bilgiye sahip olmanızı ve bütün dünyada geçerliliği olan PMP Sertifikası almak için gireceğiniz sınavda başarılı olmanızı sağlar. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve Project Management Professional (PMP) Sınavı Hazırlık Eğitimine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!
PMP Sınavı Neden Değişiyor?
PMP Serfikasına sahip olmak adına yapılacak olan sınavda meydana gelen değişiklikler proje yöneticilerini yakından ilgilendirmektedir. İş dünyasının büyük bir bölümü proje yönetiminde çevik proje metodolojisini tercih etmeye başlamıştır. Ocak 2021 değişikliklerine kadar yürürlükte olan PMP sınavı 2015 yılında oluşturulmuştu. PMI, proje yönetim mesleğinin dünya genelinde nasıl değişiklikler gösterdiğini inceleyerek hazırladığı sınav içeriğine sektörün getirdiği yenilik ve gerekliliklere göre karar vermektedir. Yeni PMP sınavının hazırlanma sebebi, sektörde doğan yeni ihtiyaçlara karşılık verebilmek ve böylelikle PMP Sertifikasını güncel tutarak bu belgenin itibarını koruyabilmektir. PMI, proje yönetim alanındaki araştırmalarını sadece PMP sınavını güncel tutmak için değil, aynı zamanda sektörün profesyonelleri ile beraber hareket edebilmek için yapar. Dolayısıyla PMI’ın sektörel yoklamaları periyodik olarak gerçekleştirilmektedir.
Yeni PMP Sınavında Adayları Ne Bekliyor?
Yeni PMP sınavında çok büyük değişiklikler yapılmıştır. Dolayısıyla sınava girmek ve PMP Sertifikası edinmek isteyenlerin yapılan değişiklikleri iyi incelemesi ve eski sınava dair yaklaşımları bir kenara bırakması gerekmektedir. Ayrıca yeni sınavın kapsamına göre çevik yöntemi, profesyonel proje yönetimi adına bir zorunluluk hâline gelmiştir. Yeni sınavda yer alacak olan soruların yarısı çevik ve hibrit yaklaşımlar bağlamında belirlenecektir. Dolayısıyla güncel durumda çevik ve hibrit alanlarda çalışmalar yapmış olanlar bir adım daha önde olacaktır. Bu doğrultuda sınava gireceklerin bu alanlarda bilgi sahibi olması önerilmektedir. Bahsedilen alanlarda edinilen tecrübe sahibi olmak, elbette adaylar arasında fark yaratan, belirleyici faktörler arasında yer almaktadır. BlueMark Academy’nin Project Management Professional Sınavı Hazırlık Eğitimi, katılımcıları sınavın yeni koşullarına başarılı bir şekilde hazırlamakta ve sertifikayı edinmek için gereken niteliklere sahip olmanızı sağlamaktadır.
Yeni PMP Sınavının Detayları
Eski PMP sınavı ile yenisinin arasındaki farklar incelendiği zaman mevcut sınavın ilgi alanları üzerinden beş farklı maddeye tabii olduğu gözlenmektedir. Önceki sınav içeriğinde başlangıç, planlama, yürütme, izleme ve kontrol, kapanış aşamaları neticesinde PMP sınavını tamamlayan adaylar; yeni sınav yönteminde insanlarla ilgili kısmın %42’sini, işlem kısmının %50’sini ve iş ortamının %8’ini oluşturduğu bir süreçten geçecekler. Bu radikal değişiklik yeni iş normları açısından son derece değerli ve önemlidir. PMI bu sınavın yarısında öngörülen proje yönetimi (predictive project management) yaklaşımlarını, diğer yarısında ise modern iş dünyasında önemli bir yeri olan çevik yöntemini ve hibrit yaklaşımları değerlendirmeye alacaktır. Ancak değişikliklere rağmen PMI, sınava hazırlanırken önemli referanslardan biri olarak görülen PMBOK v6 kitabının yeni sürümünü yayınlamadı ve adaylara v6 sürümünden faydalanmaları söylendi. Dolayısıyla yeni sınava hazırlanırken kullanılacak kaynağın yanı sıra kurs eğitimleri de fark yaratacaktır.
BlueMark Academy’nin PMP sınavına hazırlanırken sağlayacağı öncelik sertifika için size önemli bir avantaj sunacaktır. BlueMark Academy’nin eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Project Management Professional (PMP) Sınavı Hazırlık Eğitimine kaydolmak için hemen iletişime geçin!