Proje Yönetim Enstitüsü tarafından sunulan ve proje yöneticisi adayları için dünya çapında önemli bir itibarı olan Profesyonel Proje Yönetimi (PMP) sertifikasyonu sınavında birçok değişiklik yapıldı. Sertifika için yapılan yeni sınav, günümüz piyasa gerekliliklerinin nabzını tutmak ve pazardaki ihtiyacı karşılamak için birçok yeniliğe sahip.

Proje Yönetim Enstitüsü PMI (Project Management Institute) tarafından sunulan ve proje yönetimi alanının en önemli değişkenlerinden birisi olan Profesyonel Proje Yönetimi sertifikasını almak için adayların artık kendini birçok konuda güncellemesi gerekiyor. Değişen dünyanın, salgınla birlikte dijitale daha çok yönelen iş alanlarının talebini arz etmek isteyen PMI, yaptığı değişikliklerle birlikte PMP sertifikasının ne denli nitelikli bir itibarı olduğunu tekrar gösteriyor.

PMP sertifikasını diğerlerinden ayıran en büyük özellik, sınavın ve PMI tarafından geliştirilen sertifika materyallerinin Eğitsel ve Psikolojik Test Uygulama Standartları gibi sertifika sınavı geliştirme uygulamalarının en çok kabul gören standartları doğrultusunda hazırlanmasıdır. PMI 2021 sınav güncellemesinde, her güncellemede olduğu gibi Küresel Uygulama Analizi bazında bir araştırma yürütmüş, bu araştırmalar doğrultusunda sertifikasyon materyallerine ve sınav içeriğine yön vermiştir.

Uluslar arası kabule sahip olan ISO 17024 standardına göre akredite edilen Profesyonel Proje Yönetimi (Project Management Professional) sertifikası, ülkemizde ve dünyada birçok işyeri tarafından kabul gören önemli bir itibara sahiptir. BlueMark Academy, alanında uzman kadrosu ile birlikte PMP sertifikası eğitimlerini nitelikli bir biçimde kullanıcıyla buluşturmaktadır. CV’nize önemli bir sertifika ekleyerek kariyerinizde önemli bir kazanım elde etmek sizin elinizde. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve PMP Sertifikası eğitimlerine katılmak için hemen bizimle iletişime geçin!

PMP Sınavı Neden Değişti?

Dünyanın en itibarlı sertifikasyonlarından birini sunan PMI, sınavlar ve sertifika materyalleri ile ilgili normları aktüel piyasa durumuna göre belirlemekte kararlı bir grafik çiziyor. PMI yetkilileri; her büyük değişiklikte, dünya piyasalarında ve iş alanlarında yaratılan her paradigmada proje yönetimi alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Özellikle bilgi teknolojileri alanında çalışan işletmelerde çok büyük bir öneme sahip olan proje yönetimi işini layıkıyla yapmak isteyen bütün adayların Proje Yönetim Enstitüsü’nün PMP için belirlediği standartlara uygun olma sebebi de tam olarak bu. Günceli her zaman büyük bir değer bütünü olarak gören, eski alışkanlıklara sıkışıp kalmayan PMP sertifikası bütün bu nedenler sayesinde başarıyı kaçınılmaz hale getiriyor.

PMP Sınavında Neler Değişti, Sınavın Güncel Durumu Nasıl?

Yeni PMP sınavında alan ve yüzeler adına birçok değişiklik yapıldı. Pandeminin de şekillendirdiği günümüz çalışma ortamında, PMI tarafından yapılan araştırmalar neticesinde sınavda alan ve yüzde normları bazı değişikliklere tabii tutuldu. Bu noktada en büyük yüzde ağırlığı %50 oranla süreç kısmına verilirken onu %42 oranla kişiler adı verilen alan takip etti. Yeni proje yönetim normlarında süreç yönetiminin ve kişileri anlama, anlaşılan ve elde edilen verilere göre aksiyon adımları alma eylemlerinin önemi bir kat daha arttı ve PMP sınavı bu değişikliğe sınavdaki ağırlık ile yanıt verdi.

PMI tarafından geniş araştırmalar sonucu inşa edilen PMP sınavı içeriğinde iş ortamına verilen testteki soru sayısı yüzdesi ise %8. PMI, ayrıca sınavda yaptığı değişikliklerin birçok uygulayıcı metotla birlikte uygulandığına gönderme yaparak farklı proje yaklaşımlarını sertifikasyon genelinde ve sınavlar dahilinde değerlendireceğini ifade etmiştir.

Çevik ve Hibrit Yaklaşımların Önemi

İş görev analizinin yapılması sırasında proje yöneticilerinin artık farklı yaklaşımlar sergilediği apaçık ortada. Dolayısıyla PMP sınavı, bu noktada da bazı değişikliklere gitti. Bu doğrultuda PMP sınavının yarısında öngörücü proje yaklaşımlarına yer verilecek. Diğer yarısında ise agile olarak da bilinen çevik yaklaşımların yanı sıra hibrit yaklaşımlar yer alacak.

BlueMark Academy, PMP sertifikasyonu için sınava hazırlananlar adına nitelikli bir eğitim imkanı sunarken ayrıca bu sınavda önemli bir yere sahip olan Agile (Çevik) yöntemleri adına da birçok eğitimi kullanıcısıyla buluşturuyor. PMP sertifikanızı BlueMark Academy tarafından sunulan eğitim imkanlarıyla elde ettikten sonra sektörde kullanımı yaygın olan Agile yöntemlerini de alanında uzman eğitimcilerimizden edinebilirsiniz. BlueMark Academy, seçtiğiniz eğitime dair ihtiyacınız olan bütün repertuara sahip olmanızı ve bu sayede gerek CV’nize önemli bir ayrıntı eklemek gerekse de kariyerinize yön vermek adına önemli bir adım atmanızı sağlamak için sizlere birçok avantaj sunuyor.

BlueMark Academy’nin PMP Sınavı eğitimlerine kaydolmak veya daha fazla bilgi sahibi olmak için hemen bizimle iletişime geçin!