Değiştirilemez tokenler (NFT’ler), benzersiz tanımlama kodlarına ve onları birbirinden ayıran meta verilere sahip bir blok zincirindeki kriptografik varlıklardır. Kripto para birimlerinden farklı olarak, NFT’ler eşdeğerde alınıp satılamaz veya değiştirilemez.

Non – Fungible Tokens (NFT); Ethereum , OpenSea, Rarible, Axie Marketplace veya NBA Top Shot Marketplace gibi blok zinciri platformları üzerinden takas edilen koleksiyon, oyun, sanat gibi dijital varlıklardır ve varlığın sahipliğini belirleyen dijital imzalarıyla birlikte gelir.

NFT’lerin artan popülaritesi sayesinde tasarımcılar, işletmeler ve ünlüler artık markalarını ticarileştirmenin yollarını keşfetmek ve NFT koleksiyonları aracılığıyla gelir elde etmek amacıyla NFT’leri alıp satıyorlar.

BlueMark Academy, popülaritesi ile tüm dünyayı sallayan NFT kavramı hakkında verdiği eğitimler sayesinde hem entelektüel hem de teknik anlamda önemli bilgiler edinmenizi sağlayacaktır. BlueMark Academy’nin Eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da NFT Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

NFT’leri Anlamak

Fiziksel paralar gib  kripto para birimleri de değiştirilebilir, yani birbirleri ile takas edilebilirler. Örneğin, bir bitcoin değer olarak her zaman başka bir bitcoine eşittir. Benzer şekilde, tek bir ether birimi her zaman başka bir birime eşittir. Bu değiştirilebilirlik özelliği, kripto para birimlerini dijital ekonomide güvenli bir işlem ortamı olarak uygun hale getirir.

NFT’ler, her bir belirteci benzersiz ve yeri doldurulamaz hale getirerek kripto paradigmasını değiştirir, böylece bir karşılıksız belirtecin diğerine eşit olmasını imkansız hale getirir. Varlıkların dijital temsilleridir ve dijital pasaportlara benzetilmiştir çünkü her token, onu diğer tokenlardan ayırt etmek için benzersiz, devredilemez bir kimlik içerir. Ayrıca genişletilebilirler, yani üçüncü, benzersiz bir NFT’yi “üretmek” için bir NFT’yi diğeriyle birleştirebilirsiniz.

NFT Ne İçin Kullanılır?

Kripto ticaretiyle ilgilenen ve sanat eseri toplamayı seven kişiler genellikle NFT’leri kullanır. Snoop Dogg, Shawn Mendes ve Jack Dorsey gibi ünlüler bile benzersiz hatıralar ve sanat eserleri yayınlayarak ve bunları menkul kıymetleştirilmiş NFT’ler olarak satarak NFT’ye ilgi gösteriyor. NFT’nin kullanımı için tercih edilen alanlar şu şekilde sınıflandırılabilir:

Dijital İçerik

Günümüzde NFT’lerin en önemli kullanımı dijital içeriktedir. İçerik oluşturucular, içeriklerinin mülkiyetinin içeriğin reklamını yapmak için kullandıkları platformlar üzerinde olduğu bir içerik oluşturucu ekonomisini güçlendirdikleri için NFT’ler tarafından karlarının arttığını görüyorlar.

Oyun Öğeleri

NFT’ler, oyun geliştiricilerinden büyük ilgi gördü. NFT’ler oyunculara birçok fayda sağlayabilir. Normalde, çevrimiçi bir oyunda karakteriniz için öğeler satın alabilirsiniz, ancak bu kadarı mümkün. NFT’lerle, işiniz bittiğinde eşyaları satarak paranızı geri alabilirsiniz ve hatta kâr edebilirsiniz.

Yatırım ve Teminatlar

Hem NFT hem de DeFi (Merkezi Olmayan Finans) aynı altyapıyı paylaşır. DeFi uygulamaları teminat kullanarak borç para almanızı sağlar. NFT ve DeFi, bunun yerine NFT’leri teminat olarak kullanmayı keşfetmek için birlikte çalışır.

Alan Adları

NFT’ler, alan adınıza hatırlanması daha kolay bir ad sağlar. Bu, bir web sitesi alan adı gibi çalışır ve IP adresini genellikle uzunluk ve alaka düzeyine göre daha akılda kalıcı ve değerli kılar.

Non-Fungible Tokenler Neden Önemlidir?

Değiştirilemez tokenler, nispeten basit kripto para birimi kavramının bir evrimidir. Modern finans sistemleri, gayrimenkulden kredi sözleşmelerine ve sanat eserlerine kadar farklı varlık türleri için gelişmiş ticaret ve kredi sistemlerinden oluşur. NFT’ler, fiziksel varlıkların dijital temsillerini etkinleştirerek bu altyapının yeniden icat edilmesinde bir adım öne çıkıyor.

Elbette, fiziksel varlıkların dijital temsilleri fikri yeni değildir ve benzersiz tanımlama kullanımı da değildir. Bununla birlikte, bu kavramlar kurcalamaya dayanıklı akıllı sözleşme blok zincirinin faydalarıyla birleştiğinde, değişim için güçlü bir güç haline gelirler.

NFT’ler ve Piyasa Verimliliği

NFT’lerin belki de en belirgin faydası piyasa verimliliğidir. Fiziksel bir varlığın dijitale dönüştürülmesi, süreçleri kolaylaştırır ve aracıları ortadan kaldırır. Bir blok zincirinde dijital veya fiziksel sanat eserlerini temsil eden NFT’ler, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve sanatçıların doğrudan izleyicileriyle bağlantı kurmasına izin verir.

NFT’ler ve Kimlikler

NFT’ler, kimlik yönetimi için mükemmeldir. Her giriş ve çıkış noktasında üretilmesi gereken fiziki pasaport örneğini düşünün. Bireysel pasaportları, her biri kendine özgü tanımlayıcı özelliklere sahip NFT’lere dönüştürerek, kontrol bölgelerine giriş ve çıkış süreçlerini kolaylaştırmak mümkündür. Bu kullanım durumunu genişleten NFT’ler, dijital alanda da bir kimlik yönetimi amacına hizmet edebilir.