Akıllı cihazların birbirleri ile iletişim kurabilmesi olarak bilinen nesnelerin interneti (IOT), geleceğin teknolojisi olarak bilinse de günümüzde birçok proje ile hayata geçmiş durumdadır. Ancak elbette IOT’un bugünü, yarınının en büyük habercisi olarak görülmelidir. Gelecekte nesnelerin interneti adına dünyayı yerinden oynatacak birçok gelişmenin yaşanması sürpriz olmayacaktır.

Günümüzde gelişmiş birçok ülkede küçük ev aletlerinden akıllı evlere, akıllı şehirlere dek birçok noktada nesnelerin interneti teknolojisi ile karşılaşmaktayız. Özellikle akıllı şehirlerde nesnelerin interneti teknolojisi big data (büyük veri) altyapısı kullanarak varlığını sürdürüyor.

Birçok farklı endüstride kendine yer bulan nesnelerin interneti, birçok farklı endüstrinin makine dağarcığına katkıda bulunarak hizmet kalitesini iyileştirme, işin kapsamını büyütme, işin değerini artırma ve müşterileri daha iyi anlama gibi fonksiyonları ile fayda sağlamaktadır.

BlueMark Academy, alanında uzman eğitimcileri ile Nesnelerin İnterneti (IOT) eğitimlerini nitelikli bir biçimde sunmaktadır. Nesnelerin interneti teknolojisinin genel hatlarıyla algılanması ve Blockchain gibi teknolojilerle entegrasyonu ile ilgili BlueMark Academy eğitimleri, günümüzün ve geleceğin iddialı sektörlerinden birisi olan IOT ile ilgili bilgi dağarcığınızı artıracak, size bu kulvarda yarışma imkânı sunacaktır. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve Nesnelerin İnterneti (IOT) eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Nesnelerin İnterneti (IOT) Nedir?

İngilizce karşılığı “Internet of Things” olan nesnelerin interneti, birbiri ile iletişim imkanı bulunan bilgi işlem aletlerinin, dijital ve mekanik makinelerin, hayvanların, nesnelerin ve bazı benzersiz tanımlayıcıların insanlarla bir ağ üzerinden veri aktarımı yapabilmesini ifade etmektedir. İlk defa Kevin Ashton’un 1991 yılında yaptığı bir sunumda kullanılan bu tanım, birçok elektrikli cihazın birbirleri ile bağlantı kurabilmesine ve iletişime geçebilmesine imkân veren bir teknolojiyi temsil ediyor.

Nesnelerin İnterneti Nerelerde Kullanılıyor?

Nesnelerin interneti günlük yaşamımıza yavaş yavaş entegre olan ve geleceğin en önemli teknolojileri arasında yer alacağı düşünülen bir teknoloji. Örneğin akıllı ev olarak bilinen otomasyonlarda kombiden lambaya dek birçok nesne, akıllı telefonunuz ya da bilgisayarınız tarafından kontrol edilebiliyor. Bir başka örnek ise akıllı saatler. Yeni çıkan birçok akıllı saatte, kat ettiğiniz mesafenin yanı sıra kalbinizin atış hızına dair bilgiler de ölçülebiliyor. Bütün bu verilerin dijital ortamda sizlere sunulması, nesneler arasında kurulan iletişim sayesinde gerçekleşiyor.

Nesnelerin İnterneti (IOT) Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?

Nesnelerin internetinde bugünün örnekleri dahi ciddi anlamda hayatlarımıza pozitif katkılar sağlarken örneğin otomobillerde kullanılan nesnelerin interneti teknolojisinin yaygınlaşması hayatlarımıza başka bir pozitif etki daha sağlayacaktır. Nesneler arasındaki ilişkinin yalnızca iletişimle sınırlı kalmayıp eyleme yönelik bir etkileşim sağlanması gelecekte birçok alanda hayat kolaylaştıracak sonuçlar vaat etmektedir. Akıllı saat gibi erişimin çok kolay olduğu IOT ürünlerinin dahi henüz çok fazla yaygın olmadığını söyleyebiliriz. Gelecekte akla gelecek birçok teknolojik ürün, birbirleri ile iletişime geçerek yapmak istediğimiz birçok şeyi bizim yerimize yapacak, belki de düşünmemiz gereken birçok şeyi de bizden önce düşünecek.

Nesnelerin İnterneti (IOT) Nasıl Çalışır?

Nesnelerin interneti evreni, bağlantı kurabildiği ortamlardan elde ettiği verileri toplamak, cihazlar arasında bu verinin iletişimini sağlamak ve bu veriler üzerinde işlem yapılabilme imkânı sunmak misyonu ile çalışır. Bu çalışma sistemi, endüstriyel şirketlerin karar alma mekanizmalarını hızlandırmakla birlikte aradaki iletişimin daha kaliteli bir biçimde gerçekleştirilmesini, dolayısıyla hizmetin ya da ürünün çok daha kaliteli bir biçimde insanlara ulaştırılabilmesini sağlar. Buradan hareketle nesnelerin interneti yalnızca kişisel değil endüstriyel boyutta da insanlığa birçok kolaylık sunmaktadır.

Endüstriyel Bir IOT Sisteminin Argümanları Nelerdir?

Endüstriyel bir IOT sisteminde, kendileri ile ilgili bilgileri algılama kapasitesine sahip olan, bu bilgilerin iletişimini sağlayan ve depolayan, hatta gerektiğinde istatistiğe dökme yetisine sahip olan akıllı varlıklar yer alır. Ayrıca bir IOT ekosisteminde ham verileri iş bilgisine çevirebilecek analitikler ve uygulamalar da bulunmaktadır. Uygulamalar, sensörler, güvenlik bileşenleri ve denetleyiciler, IOT sistemindeki akıllı varlıkları günümüzde temsil eden aktörler arasında yer alıyorlar. Ancak gelecekte IOT evrenine ya da ekosistemine daha farklı cihazların da girebileceği ve kategorileşmenin farklılaşabileceği de öngörülebilir.

BlueMark Academy, alanında uzman profesyonelleri ile gelecekte hayatlara ve endüstri odaklarına ciddi bir katkı sağlayacak, bu sahalarda önemli bir yer tutacak olan Nesnelerin İnterneti (IOT) teknolojisi eğitimleri ile CV’nize farklı bir boyut katacaktır. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!