MongoDB Nedir?

 

MongoDB, günümüzün dijital teknoloji gelişimlerine uyumlu modern uygulama geliştiricileri ve bulut çağı için oluşturulmuş genel amaçlı, belge tabanlı ve dağıtılmış bir veritabanıdır. Günümüzde birçok marka MongoDB’yi tercih etmektedir.

 

MongoDB, güçlü, yüksek oranda ölçeklenebilir, ücretsiz ve açık kaynaklı NoSQL tabanlı bir veritabanıdır. MongoDB ilk olarak 11 Şubat 2009’da piyasaya sürüldü ve o zamandan beri lider NoSQL veritabanı konumunu korumaya devam etmektedir. MongoDB Inc. (New York, Amerika Birleşik Devletleri) şirketi, MongoDB ‘nin gelişimini sürdürmekte ve yönetmektedir. Ayrıca MongoDBnin kaynak kodu Github’da mevcuttur.

 

Yıllar geçtikçe MongoDB, oldukça ölçeklenebilir bir veritabanının popüler bir seçimi haline geldi ve şu anda IBM, Twitter, Zendesk, Forbes, Facebook, Google ve diğer birçok tanınmış kuruluşun arka uç veri deposu olarak kullanılıyor. MongoDB ayrıca açık kaynak topluluğunun dikkatini çekti ve pek çok geliştirici, MongoDB‘ye dayalı çeşitli açık kaynaklı projeler üzerinde çalışıyor.

 

BlueMark Academy, sektör öncülerinin tercihi virtual eğitimlerle birçok kişi ve firmaya destek sunmaktadır. MongoDB Essentials eğitimi ile MongoDB’nin uçsuz bucaksız dünyasını keşfedebilir CV’nize yeni bir uzmanlık alanı ekleyebilirisiniz.

 

MongoDB Uygulamaları

 

MongoDB, birincil veri deposu olarak çeşitli web uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. En popüler web geliştirme yığınlarından biri olan MEAN yığını, veri deposu olarak MongoDB‘yi kullanır (MEAN, MongoDB, ExpressJS, AngularJS ve NodeJS baş harflerinden oluşur).

 

MongoDB ne zaman ve nasıl kullanılır?

 

MongoDB, belge tabanlı bir veri deposudur. Bu da bilgileri MySQL veya PostgreSQL gibi yapılandırılmış tablolara kıyasla oldukça yapılandırılmamış bir biçimde depoladığını gösterir. Bu durum aslında MongoDB‘de depolanan verilerin “şemasız” olduğunu gösterir. Bu nedenle MongoDB performansı yüksek uygulamalarda popüler bir seçim haline getiren hızlı ve ölçeklenebilir bir veri depolama hizmeti sağlar. Dahası, MongoDB‘nin C ++ ile yazılmış olmasıdır. Bu durum diğer birçok veri tabanına kıyasla onu daha da hızlı hale getirir.

 

MongoDB, yalnızca birleştirmeleri desteklemediği için (SQL’de olduğu gibi) tablo birleştirme gerektiren uygulamalarda kullanılmamalıdır. Bu, MongoDB‘de depolanan verilerin yapılandırılmamış olması ve bu nedenle birleştirme gerçekleştirmenin, yavaş performansa yol açabileceği ve oldukça zaman alıcı bir süreç olması durumuna atfedilir.

 

MongoDB Kullanımının Avantajları

 

Facebook gibi çoğu büyük ölçekli uygulama, milyarlarca kullanıcının uygulamayı kullanması nedeniyle uygulamanın performansında belirli bir marjinal artışı gerektirir. Bu nedenle, performanstaki küçük bir artış bile genel olarak büyük ölçekli bir etki yaratabilir. Bu durum da MongoDB kullanmanın en önemli avantajlarından biridir.

 

  • Kümeleme (Clustering): MongoDB, veritabanı sunucusunda tek bir hata noktası olmadığından emin olmak için bir kümedeki düğümler arasında verilerin parçalanmasına izin verir.
  • İkincil Endeks Desteği: MongoDB, sadece bir birincil endekse değil, aynı zamanda birçok uygulamada önemli olan ikincil bir endekse de izin verir.
  • Caching: MongoDB, sorgu sonuçlarının daha hızlı alınmasını sağlamak için çok sayıda veriyi önbelleğe alır.
  • Harika özellik seti: MongoDB‘de (Ad-hoc sorgular, İndeksleme, Replikasyon, Yük dengeleme, Dosya depolama, Toplama, Sunucu tarafında JavaScript yürütme, sınırlı koleksiyonlar vb.) onu çok kullanıcı dostu bir veritabanı yapan çeşitli özellikler vardır.

 

MongoDB Performansı

 

Veritabanının tam performansı birçok faktöre göre değişir.

Örneğin:

 

  • Kullanım durumu: Bazı uygulamalar verilerin yapılandırılmasını gerektirir. Böyle durumlarda SQL tabanlı veritabanları kullanmak çok daha iyidir. Diğer uygulamalarda, verileri yapılandırmak neredeyse imkansızdır. MongoDB bu durumda en iyi performansı gösterir.
  • Depolama: Doğal olarak, performans (saniyede okuma ve yazma) büyük ölçüde temeldeki depolama mekanizmasına bağlı olacaktır. Örneğin, SSD’ler kesinlikle tipik sabit disklerden daha hızlıdır ve bu nedenle SSD’lerde performans çok daha iyidir.
  • RAM: Veritabanı performansı büyük ölçüde önbelleğe almaya bağlıdır ve önbelleğe alınabilecek bilgi miktarı, veritabanında bulunan RAM’e bağlıdır.
  • Kümeleme: MongoDB, yüksek kullanılabilirlik ve yüksek performansa sahip bir veritabanı kümesini kolayca kurmak için kullanılabilir. Bu genellikle SQL tabanlı veritabanlarında zordur.

 

MongoDB, verilerin yapılandırılmamış olmasını gerektiren uygulamalarda mükemmel performans gösterir. Örneğin, çeşitli MapReduce Uygulamaları, Büyük Veri sistemleri, Sosyal Ağ uygulamaları, Haber Forumları, vb.

 

 

Sonuç

 

MongoDB, yapılandırılmamış verilerin depolanmasını gerektiren ölçeklenebilir web uygulamalarının tasarlanmasında önerilen veritabanlarından biri olan hızlı ve güvenilir bir veritabanıdır. Yüksek kullanılabilirliğe, kümelemeye, hızlı performansa ihtiyaç duyduğunuz bir uygulama tasarlıyorsanız, uygulamanızın arka uç veritabanı olarak MongoDB‘yi kullanmayı düşünmelisiniz.

 

Bu nedenle eğer hala MongoDB konusunda bilgi sahibi değilseniz bizimle iletişime geçerek MongoDB Essentials eğitimi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.