Metaverse nedir? İçinde kaybolacağımız sonsuz olasılıklara sahip sanal bir evren mi? Spekülatif bilimkurgu üzerine kurulu internetin distopik geleceği mi? Yoksa artırılmış, sanal ve karma gerçeklik teknolojilerini kapsayan bir şemsiye terim olan genişletilmiş gerçekliği (XR) kategorize etmenin süslü bir yolu mu?

Metaverse terimi son birkaç yıldır ortalıkta dolaşıyor ancak bu kelime aslında ilk olarak yazar Neal Stephenson tarafından 1992 bilimkurgu romanı Snow Crash’de kullanıldı. Stephenson kitabında meta evrenden, gerçek dünyaya paralel olarak var olan, her şeyi kapsayan bir dijital dünya olarak bahsetti.

Birçok uzman Metaverse’e internetin 3B modeli olarak bakar. Burası temel olarak, dijital yaşamınızı geçirdiğiniz, fiziksel dünyaya paralel bir yer. Metaverse, herkesin bir avatara sahip olduğu ve diğer insanlarla onların avatarları aracılığıyla etkileşime geçtiğiniz bir alandır.

BlueMark Academy, günümüzün ve geleceğin önemli teknolojilerini deneyimli eğitimcileriyle birlikte ele almaya devam ediyor. Geniş olanaklara sahip nitelikli kurs imkanları, yalnızca sunumlarla sınırlı kalmayan dersler ve daha fazlası… BlueMark Academy’nin Eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Metaverse Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Metaverse Nedir?

Metavers, sanal ve artırılmış gerçekliğe odaklanan hem mevcut hem de gelecekteki entegre dijital platformları ifade eder. İnternetin bir sonraki sınırı olarak geniş çapta ilgi görüyor ve hem teknoloji endüstrisi ve hem de diğer sektörler için önemli bir finansal fırsat olarak görülüyor.

Sosyal medya ve teknoloji şirketleri tarafından dile getirilen Metaverse vizyonunda; sanal gerçeklik kulaklıkları, dijital gözlükler, akıllı telefonlar ve diğer cihazlar, kullanıcıların çalışabilecekleri, arkadaşlarıyla bağlantı kurabilecekleri, 3 boyutlu sanal veya artırılmış gerçeklik ortamlarına erişmelerini sağlayacak.

Metaverse Evrenini Deneyimlemek

Metaverse yalnızca bir deneyim değildir. Bunun yerine, gelecekte kullanıcılara sunulacak ve tamamen dijital alanlarda bir dizi farklı aktiviteye katılmalarına izin verecek sürükleyici dijital deneyimlerin sürekliliğine atıfta bulunur. Metaverse, bir VR kulaklığı aracılığıyla erişilen devasa bir sanal gerçeklik oyununa katılmak, dijital gözlükler veya akıllı telefonlar aracılığıyla iş kullanıcılarından gelen konuma özgü sürükleyici dijital içerik sağlanması gibi entegre dijital ve fiziksel alanları deneyimlemek için kullanılabilir.

Bu nedenle metaverse, tek bir dijital alan değil, daha gerçekçi ve sürükleyici dijital deneyimler sunmak için şirketler tarafından şu anda yaratılan bir dizi dijital alan ve deneyimdir. Teknoloji, artırılmış gerçeklik işbirliği platformlarından, örneğin emlakçıların sanal ev turları düzenlemesine izin verebilecek, uzak ekipler için iş üretkenliği platformlarına daha iyi işbirliği ve entegrasyon sağlayabilen bir dizi potansiyel işlevselliğe sahiptir.

Metaverse Oyunları ve Sanal Dünya

Şu anda, Metaverse standartlarının bazı yönleri Second Life, Minecraft ve Fortnite gibi mevcut internet özellikli video oyunlarına entegre edilmiştir. Bu oyunlar, dünyanın dört bir yanından oyuncuların aynı anda etkileşimde bulunabileceği kalıcı bir sanal dünyaya sahip olan sürükleyici sosyal ve sanal deneyimler sunar. Sanal gerçeklikle eşanlamlı olmasa da, Metaverse bu tür bir sanal gerçeklik deneyiminden daha fazlasını sunacaktır.

Metaverse’te sanal dünya, bir avatar kullanarak dünyayı aynı anda ve bağımsız bir biçimde keşfedebilen birçok kullanıcı tarafından erişilebilen simüle edilmiş bir ortamdır. Sanal dünya, kullanıcıya algısal verileri sunarken, diğer kullanıcıların hareketleri ve yerçekimi ile birlikte gerçek zamanlı eylemlerini ve iletişimlerini de içerir.

Artırılmış Gerçeklik ve Metaverse

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünya ortamlarını deneyimlemek için etkileşimli bir yol yaratması bakımından karma gerçekliğe benzer. Artırılmış gerçeklik; genellikle görseller, sesler, duyusal veriler veya koku alma verileri gibi dijital duyusal eklemeler yoluyla gerçek dünyayı geliştirir. Artırılmış gerçeklik, gerçek ve sanal dünyaların entegrasyonunu, gerçek zamanlı etkileşimi ve hem sanal hem de gerçek nesnelerin 3B görselleştirmelerini içerisinde barındırır.

Metaverse’te Karma Gerçeklik

Karma gerçeklik, fiziksel ve dijital alanlarla ve diğer kullanıcılarla etkileşim kurmanın yeni yollarını yaratmak için gerçek ve sanal dünyaların entegrasyonudur. Karma gerçeklikte, yalnızca sanal dünyada veya tamamen gerçek dünyada değil, gerçek ve sanal ortamlar arasındaki “sanallık sürekliliği” olarak tanımlanan bir yerdesiniz.

Karma gerçeklik örnekleri, bir üniversite dersinde kullanılabilecek gözlüklere yansıtılan çizelgelerin veya kavramların 3B temsilleri ya da Pokemon Go’da kullanıcıların gerçek dünyada buldukları Pokemon’u aracılığıyla görebilecekleri artırılmış gerçeklik kullanımı gibi lokasyona özgü simülasyonlardır. Karma gerçeklik, video oyunları, eğitim, askeri eğitim, sağlık ve insan ile robotik entegrasyonu için uygulamalara sahiptir.