“Fintech” terimi ilk ortaya çıktığında, birçok kişi bunun bir başka geçici tabir olduğunu düşündü. Fintech, günümüzün teknoloji konusunda bilgili tüketicilerinin çok çeşitli ihtiyaçlarını karşıladı ve yıldan yıla ana akıma genişleyen bir ivme yakaladı.

Fintech çözümlerinin çekici özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Frictionless: Kullanıcılar istedikleri zaman ve istedikleri şekilde finansal hizmetler alırlar.
  • Community: Kullanıcılar, kimliklerine katkıda bulunan bir topluluğun parçasıdır.
  • Lifestyle: Kullanıcılar, bugünün yaşam tarzlarıyla daha uyumlu çözümlere yönelir.

Tüm bunlar teknik beceriler için ne anlama geliyor?

Fintech becerilerinin artık mobil geliştirme ve kripto para birimi gibi önemli niş teknoloji becerilerine odaklanmadığını anlamak önemlidir. Günümüzün fintech şirketleri, sunulan çeşitli çözümler için tüm büyük teknoloji yığınlarını kullanıyor. Yalnızca önde gelen teknoloji becerilerini değil, aynı zamanda ölçeklenip büyüdükçe daha geleneksel beceriler de kullandıklarını iyi biliyoruz.

1) Güvenlik

Fintech kuruluşları, kullanıcı ve işlem hacimleri açısından geçerli bir kitleye ulaştıkça güvenlik daha da kritik hale geliyor. Fintech şirketleri, kullanıcılar akın eder etmez bir rakibe yönelebileceklerini ve büyük bir güvenlik açığının herhangi bir fintech şirketinin ihtiyaç duyduğu veya istediği bir şey olmadığını anlıyor. Güvenlik becerileri , özellikle uygulama güvenliği ve genel bulut altyapısının güvenliğini sağlama, 2021’de olduğu gibi 2022’de de fintech şirketleri için talep edilen kilit becerilerden birisi olacak. Yalnızca finansal işlemleri korumak için değil, müşteri katılımı ve kimlik doğrulama gibi geleneksel olarak birçok diğer arka ofis görevi artık tamamen dijitalleştirildi.Ayrıca bu durum eskisinden daha çok kesinlikle ön planda. 

2) Blockchain

Geleneksel finans şirketlerinde güven, düzenlemelere, rezerv oranlarına ve takip kayıtlarına uzun vadeli bir bağlılık üzerine kurulmuştur. Bu güven düzeyinin yeterli olup olmadığı, her bir kullanıcının belirlemesi için referans noktasıdır. Ancak çok geçmişi olmayan yeni girenler için, diğer güven biçimlerinden ziyade algoritmik güvenden yararlanmak daha ilgi çekicidir. Blockchain teknolojisi, işlemler ve varlık takibi için yüksek düzeyde şeffaflık ve bütünlük sağlamak için kullanılabilir. Bu da kullanıcılara bağımsız bir güvence sağlar ve böylece yüksek düzeyde güven oluşumuna sebep olur. Blockchain teknolojisinin finansal süreçlere nasıl uygulanacağını öğrenmek, bu pazar alanı istikrarlı bir şekilde büyüdükçe 2022’de memnuniyetle karşılanacak bir durum olacağı aşikardır.

3) Bulut Teknolojileri

Hızlı büyümeyi sağlamak için chat robotu işlevselliği veya yüksek düzeyde ölçeklenebilir sunucusuz işlevsellik uygulamak isteyip istemediğinize bağlı olarak, büyük bulut hizmeti sağlayıcılarından genel bulut teknolojileri 2022’de fintech organizasyonlarını etkinleştirmede önemli bir rol oynamaya devam edecekler. Fiziksel bankalar ve benzeri finans kuruluşları birden fazla özel veri merkezinden yararlanma yeteneğine sahipken, gelişmekte olan birçok fintech organizasyonu aynı teknoloji ölçeğini elde etmek için genel bulut teknolojilerinden yararlanmalıdır. Büyük bulut hizmeti sağlayıcılarından sağlanan mevcut hizmetler ve teknolojiler üzerinde beceriler geliştirerek, geleneksel altyapıları geride bırakmanın “bir sıçrama” etkisi yaratarak fintech girişimleriniş geleneksel oyuncuların önüne geçirebilir. Mevcut bulut hizmetleri bilgisi ve bu hizmetleri güvenli bir şekilde uygulama becerileri, fintech kuruluşları için önemli bir varlık olacaktır. 

4) Yapay Zeka, Makine Öğrenimi ve Veri Bilimi

Modern çözümler, iş yürütme için verileri yorumlama ve bu veriler üzerinde belirlemeler yapma yeteneğine dayanan veri algoritmalarından yararlanır. Kredi onayları, kredi limiti artışları, risk puanlarının tümü, verileri girdi olarak kullanan algoritmalar halinde kodlanabilir. Kararın insan müdahalesi olmadan alınabileceği bir modele geçmek, bariz bir iş avantajı sağlayabilir. Elbette makine öğrenimi ve yapay zeka, geniş bir kullanım alanı içerir. Bu nedenle temel kavramlara ilişkin bilgi bile fintech’in misyonuna katkıda bulunma yeteneğinizi artırabilir. Fintech şirketleri, büyük ölçüde teknolojiye güvenir ve veri bilimini kullanmak , fintech girişimlerine daha fazla rekabet avantajı sağlayabilir.

5) DevSecOps

Süreçlere dönersek, her fintech organizasyonundaki yeni nesil kodun hacmi göz önüne alındığında, Agile ve DevOps gibi “her şey kod olarak” süreçlerin uygulanması çok mantıklı. DevSecOps’u oluşturmak için DevOps’a güvenliği dahil etmek, fintech organizasyonları için önemli bir etkinleştiricidir. Maliyeti düşürmek, verimliliği artırmak, DevSecOps’u başarıyla benimseyen çoğu şirket tarafından elde edilen ortak faydalardır. Fintech girişimleri için DevSecOps’u benimsemenin ek bir getirisi vardır. O da uyumluluk. Kural Olarak uyumluluk, finansal alanda faaliyet gösteren kuruluşlar için büyük maliyetleri ve riskleri azaltarak otomatikleştirilmiş uyum süreci sağlar. Fintech organizasyonları gerekli düzenleyici (yasal) gözetimden kaçamayacaklar, ancak DevSecOps’u baştan benimseyerek uyumluluk yükümlülüklerinin en azından bir kısmını otomatikleştirilebilir ve bu sektördeki gerekli uyumluluk yükünün bir kısmını ortadan kaldırarak gösterilebilir.