Kubernetes, kapsayıcı uygulamaları ve hizmetleri yönetmek, ölçeklendirmek ve dağıtmak için güçlü ve genişletilebilir bir açık kaynak platformudur.

Kubernetes, kümedeki bir kapsayıcının zamanlamasını ve koordinasyonunu ele almak ve iş yüklerini güvenilir bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için yönetmek adına tasarlanmış bir sistemdir. Kubernetes, kullanıcıların, uygulamalarımızın çalışma şeklini ve uygulamamızın diğer uygulamalarla nasıl etkileşime gireceğini tanımlamamıza olanak tanır.

Kubernetes, bulut altyapımızı ve uygulamamızı geliştirmeye ve ölçeklendirmeye odaklanabilmemiz için sanal bir makineyi veya ağı yönetmenin karmaşıklığını yönetmemize olanak tanıyan bir araçtır. Ayrıca Kubernetes, kapsayıcıları basit ve kolay bir arayüzle yönetmek ve ölçeklendirmek için esnek ve güvenilir bir platform sağlar.

BlueMark Academy, alanında uzman eğitimcileriyle Kubernetes eğitimlerini katılımcılara nitelikli bir biçimde sunar. Geniş eğitim olanaklarının kaliteli bir eğitim anlayışı ile birleştiği BlueMark Academy birçok farklı eğitimle birlikte çalışanlarınızın bilişim ve iş dünyasına dair vizyonunu geliştirecektir. BlueMark Academy’nin Eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Kubernetes Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Kubernetes’in Kısa Tarihi

Kubernetes projesi Google tarafından oluşturuldu ve kökleri BORG adlı dahili bir projede bulunuyor. Kubernetes daha sonra Cloud Native Computing Foundation’ı (CNCF) oluşturmak üzere Linux Foundation’a bağışlandı.

Kubernetes; Google Cloud, AWS, Microsoft Azure ve diğer birçok bulut bilişim şirketi tarafından desteklenir. Geniş çapta kabul görmüş ve ona konteyner yönetimi ve orkestrasyon dünyasında önemli bir konum kazandıran istikrarlı bir şekilde benimsenmiştir.

Kubernetes’in Avantajları

Kubernetes’in Taşınabilirlik ve Esneklik Özelliği

Kubernetes, neredeyse her tür kapsayıcı çalışma zamanı ile çalışır. (Çalışma zamanı, aslında kapsayıcıları çalıştıran programdır. Bugün piyasada birçok farklı seçenek vardır.) Ayrıca, Kubernetes, ister genel bulut, ister özel bulut olsun neredeyse her tür temel altyapıyla çalışabilir.

Bu açılardan Kubernetes, çok çeşitli altyapı ve ortam yapılandırmalarında kullanılabildiği için son derece taşınabilirdir. Diğer düzenleyicilerin çoğu bu taşınabilirlikten yoksundur; belirli çalışma zamanlarına veya altyapılara bağlıdırlar.

Çoklu Bulut Özelliği

Kısmen taşınabilirliği nedeniyle Kubernetes, tek bir bulutta çalışan iş yüklerinin yanı sıra birden çok buluta yayılmış iş yüklerini de barındırabilir. Ayrıca Kubernetes, ortamını bir buluttan diğerine kolayca ölçeklendirebilir.

Bu özellikler, Kubernetes’in günümüzde pek çok işletmenin izlediği çoklu bulut stratejilerine uygun olduğu anlamına gelir. Diğer düzenleyiciler de çoklu bulut altyapılarıyla çalışabilir, ancak Kubernetes, çoklu bulut esnekliği söz konusu olduğunda tartışmalı bir şekilde ötesine geçer. Bununla birlikte, bir çoklu bulut stratejisi düşünüldüğünde ilgili başka gereksinimler de vardır.

Açık Kaynak

Kubernetes, CNCF tarafından denetlenen, tamamen açık kaynaklı, topluluk liderliğindeki bir projedir. Birkaç büyük kurumsal sponsora sahiptir, ancak hiçbir şirket ona “sahip değildir” veya platformun nasıl gelişeceği üzerinde tek taraflı kontrole sahip değildir. 2019’da Weaveworks, CNCF’nin Kubernetes Proje Yolculuğu raporunda Kubernetes’e en çok katkıda bulunan sekiz odaktan biri seçildi.

Birçok işletme için bu açık kaynak stratejisi, Kubernetes’i kapalı kaynaklı (genel bulutlarda yerleşik olanların bazıları gibi) veya açık kaynak olan ancak yalnızca bir şirketle yakından ilişkili (Docker Swarm gibi) düzenleyicilere tercih edilmesini sağlar.

Pazar Lideri

Kurumsal BT ortamlarında Kubernetes’in benimsenmesi artıyor ve artık yalnızca bir geliştirici topluluğu projesi değil. Popüler olan her zaman doğru olmayabilir elbette. Ancak konu kapsayıcı düzenleyiciler olduğunda, en popüler çözümü seçmenin açık avantajları vardır. Daha fazla geliştirici ve BT mühendisi, onu benimseyen işletmeler için önemli avantajlar yaratan Kubernetes’i biliyor.

Ayrıca Kubernetes, işlevselliğini genişletmeyi kolaylaştıran geniş bir tamamlayıcı yazılım projeleri ve araçları ekosistemine sahiptir. İş avantajlarından yararlanmaya başlamak için kuruluşunuzda Kubernetes’i uygulamanın ve yönetmenin birçok yolu vardır.

Kubernetes’in Diğer Artıları

Bir geliştiricinin Kubernetes hakkında bilgi edinmek veya öğrenmekle ilgilenmesinin önemli nedenlerinden bazıları şunlardır:

  •         Geniş bir topluluğa sahiptir, bu nedenle ihtiyaç duyduğunuzda kolayca destek ve sorulara cevap alabilirsiniz.
  •         Bakım penceresi ve hariç tutma gibi özelliklerin yardımıyla uygulamalarınızı pazara daha hızlı ve geniş ölçekte dağıtıp güncelleyebildiğiniz için geliştirme hızlandırma sağlar.
  •         Sıfır kesintili dağıtımlar, hata toleransı, yüksek kullanılabilirlik, ölçeklendirme, zamanlama ve kendi kendini iyileştirme Kubernetes’e önemli değer katar.
  •         Mikro hizmet uygulamaları için büyük desteğe sahiptir.