1. Kararı tanımlayın.
  2. İlgili bilgileri toplayın.
  3. Alternatifleri belirleyin.
  4. Kanıtı değerlendirin.
  5. Alternatifler arasından seçim yapın.
  6. Harekete geç.
  7. Kararınızı gözden geçirin.

Robert Frost, “Bir ormanda iki yol birbirinden ayrıldı ve ben – daha az gidilen yolu seçtim ve bu büyük bir fark yarattı.” Ancak ne yazık ki, özellikle işinizle ilgili bir karar verirken, her karar “Hadi bu yolu kullanalım ve nereye gideceğini görelim” kadar basit değildir.

İster küçük bir ekibi yönetiyor olun, ister büyük bir şirketin başında olun, başarınız ve şirketinizin başarısı, doğru kararları vermenize ve yanlış kararlardan bir şeyler öğrenmenize bağlıdır.

Daha karlı kararlar vermenize yardımcı olması için bu karar verme süreci adımlarını kullanın. Resmi bir karar verme sürecini uygulamaya koyduğunuzda, aceleci karar vermeyi önleyebilecek ve daha bilinçli kararlar verebileceksiniz.

 

İş karar verme sürecini tanımlama

İşle ilgili karar verme süreci, profesyonellerin kanıtları tartarak, alternatifleri inceleyerek ve oradan bir yol seçerek sorunları çözmelerine olanak tanıyan adım adım bir süreçtir. Bu tanımlanmış süreç, sonunda kararın doğru olup olmadığını gözden geçirme fırsatı da sağlar.

 

7 karar verme süreci adımı

Karar verme çerçevesinin etrafta dolaşan birçok küçük varyasyonu olsa da İnternette, iş ders kitaplarında ve liderlik sunumlarında profesyoneller en yaygın olarak bu yedi adımı kullanır.

 

1. Kararı tanımlayın

Karar vermek için önce çözmeniz gereken sorunu veya cevaplamanız gereken soruyu belirlemelisiniz. Kararınızı açıkça tanımlayın. Çözülecek sorunu yanlış tanımlarsanız veya seçtiğiniz sorun çok genişse, karar trenini istasyondan ayrılmadan önce yoldan çıkarırsınız.

Kararınızdan belirli bir hedefe ulaşmanız gerekiyorsa, bunu ölçülebilir ve zamanında yapın, böylece sürecin sonunda hedefe ulaştığınızdan emin olun.

 

2. İlgili bilgileri toplayın

Kararınızı belirledikten sonra, bu seçimle ilgili bilgileri toplama zamanı. Kuruluşunuzun kararınızla ilgili alanlarda nerede başarılı ve başarısız olduğunu görerek bir iç değerlendirme yapın. Ayrıca araştırmalar, pazar araştırmaları ve bazı durumlarda ücretli danışmanlardan değerlendirme dahil olmak üzere dış kaynaklardan bilgi alın.

 

3. Alternatifleri belirleyin

İlgili bilgiler artık parmaklarınızın ucunda, sorununuza olası çözümleri belirleyin. Bir hedefe ulaşmaya çalışırken göz önünde bulundurulması gereken genellikle birden fazla seçenek vardır; örneğin, şirketiniz sosyal medyada daha fazla katılım sağlamaya çalışıyorsa, alternatifleriniz ücretli olabilir; sosyal reklamlar, organik sosyal medya stratejinizdeki bir değişiklik veya ikisinin bir kombinasyonu.

 

4. Kanıtı değerlendirin

Birden fazla alternatif belirledikten sonra, kanıtları söz konusu alternatiflerin lehine veya aleyhine tartın. Geçmişte şirketlerin bu alanlarda başarılı olmak için neler yaptığını görün ve iyice sıkı tutun, kendi organizasyonunuzun kazanç ve kayıplarına bakın. Alternatiflerinizin her biri için potansiyel tuzakları belirleyin ve bunları olası ödüllerle karşılaştırın.

 

5. Alternatifler arasından seçim yapın

İşte karar verme sürecinin, bilirsiniz, kararı verdiğiniz kısmı. Umarım, hangi kararın verilmesi gerektiğini belirlediniz ve netleştirdiniz, tüm ilgili bilgi edinmiş ve izlenecek potansiyel yolları geliştirmiş ve değerlendirmişsinizdir. Seçmeye mükemmel bir şekilde hazırsınız.

 

6. Harekete geçin

Kararınızı verdikten sonra harekete geçin! Kararınızı somut ve ulaşılabilir kılmak için bir plan geliştirin.Kararınızla ilgili bir proje planı geliştirin ve ardından plan yerine getirildiğinde ekibi görevlerinde serbest bırakın.

 

7. Kararınızı inceleyin

Karar verme sürecinin birinci adımında tanımladığınız önceden belirlenmiş bir süreden sonra, kararınıza dürüstçe bakın. Problemi çözdün mü? Soruyu cevapladın mı?Hedeflerine ulaştın mı?

Öyleyse, ileride başvurmak için neyin işe yaradığını not edin. Değilse, karar verme sürecine yeniden başlarken hatalarınızdan ders alın.

Decision Making eğitimimize katılmak için bize ulaşın. Decision Making eğitimi ile kariyerinizde fark yaratın!