Tipik olarak olağandışı veya yüksek basınçlı senaryolarda kullanılan kesin ve kararlı modeller oluşturan bazı Gelişmiş Veri Modelleme kavramları vardır. Görevi minimum çabayla yaparlar, konu uzmanlarının ilgisini korurlar ve basit görünmesini sağlarlar.
Veri Modeli, uygulamanızın verilerini düzenlemek için bir yöntemdir. Ne verinin kendisidir, ne de üzerinde depolandığı cihazdır (seçtiğiniz veritabanı sistemi). Sonuç olarak, aynı verileri depolamak için Farklı Veri Modelleri kullanılabilir. Aynı Veri Modeli, çok sayıda veri türünü tutmak için kullanılabilir. Verileri bir Veri Modelinden diğerine dönüştürmek mümkün olmalıdır.
BlueMark Academy, hem ülkemiz hem de dünya genelinde son derece önemli bir itibarı olan TDWI Gelişmiş Veri Modelleme Eğitimleri için nitelikli kadrosu ve kaliteli eğitim anlayışıyla sizleri bekliyor! Tecrübeli ve uzman kadromuzla akademik alanda ve iş ortamında fark yaratan eğitimciler ile TDWI Gelişmiş Veri Modelleme alanında önemli bir yetkinliğe erişebilirsiniz. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve TDWI Gelişmiş Veri Modelleme Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!
Gelişmiş Veri Modelleme Nedir ve Teknikleri Nelerdir?
Uygulama Tasarımcısı, programa otomatik olarak dahil edilmeyen öğeleri dahil etmek için gelişmiş veri modelleme teknikleri kullanabilir. Bu, uygulamanın görünümlerinin, boyutlarının ve onay hiyerarşisinin anlaşılmasına yardımcı olabilir.
Beş farklı veri organizasyon tekniği türü bulunur:
1) Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları: Hiyerarşi Tekniği
Ağaç benzeri bir yapı, hiyerarşik modeli karakterize eder. Bir kök düğüm veya bir üst düğüm vardır ve diğer alt düğümler belirli bir sırada düzenlenir. Bununla birlikte, hiyerarşik yaklaşım şu anda nadiren kullanılır. Bu paradigma, gerçek dünya modeli ilişkilerine uygulanabilir.
2) Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları: Nesne Yönelimli Model
Nesneye Yönelik Yöntem, kaydedilmiş değerleri içeren nesnelerin oluşturulmasını içerir. Nesneye yönelik model, iletişimle birlikte veri soyutlama, kalıtım ve kapsüllemeye de izin verir.
3) Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları: Ağ Oluşturma Metodolojisi
Ağ modeli, öğeleri ve bunların ilişkilerini esnek bir şekilde temsil etmemizi sağlar. Verileri grafik olarak temsil eden şema adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bir nesne bir düğüm içinde temsil edilir ve aralarındaki ilişki bir uç olarak nitelendirilir, bu da onların birçok ebeveyn ve çocuk kaydını genelleştirilmiş bir şekilde tutmalarına olanak tanır.
4) Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları: Varlık-İlişki Şeması
ER modeli (Varlık-İlişki modeli), sistem varlıkları için veri parçalarını ve ilişkileri belirtmek için kullanılan üst düzey bir ilişki modelidir. Bu kavramsal tasarım, verilerin daha net bir görünümünü sağlayarak yorumlamamızı kolaylaştırır. Veritabanının tamamı bu paradigmada varlıklar, nitelikler ve ilişkilerden oluşan bir varlık-ilişki diyagramı ile nitelendirilir.
5) Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları: İlişkisel Metodoloji
“İlişkisel” terimi, varlıklar arasında var olan çeşitli ilişkileri ifade eder. Varlıklar arasında bire bir, bire çok, çoktan bire ve çoktan çoğa gibi birçok ilişki kümesi de vardır.
Gelişmiş Veri Modelleme Kavramlarının Faydaları
Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları ayrıca belirli Veritabanlarının ve Uygulamaların doğru verileri içermesini ve iş veri işleme ve yönetim gereksinimlerine uyacak şekilde oluşturulmasını sağlar.
Gelişmiş Veri Modellemenin diğer avantajları arasında şunlar yer alır:
- Veri Tanımı Üzerine Dahili Konsensüs gereklidir: Veri Modelleme yardımcıları, şirket genelinde veri tanımlarını, dili, kavramları ve formatları standartlaştırmaya çalışır.
- İş Kullanıcıları Veri Yönetimine Dahildir: Veri Modelleme, iş girdisi gerektirir, veri yönetimi ekipleri ve iş paydaşları arasında işbirliğini teşvik ederek daha iyi sistemler sağlar.
- Daha Verimli ve Daha Az Pahalı Veritabanı Tasarımı: Veri Modelleme, veritabanı tasarımcılarının çalışmalarını hızlandırır ve onlara çalışacakları kesin bir plan sağlayarak, süreçte daha sonra ayarlamalar gerektiren tasarım hatalarının olasılığını azaltır. Ayrıca modeller, temel kavramları ve dili belgeleyerek uzun vadeli bakım için bir temel görevi görür. Personeliniz değişse bile dokümantasyon işinize yarayacaktır.
- Erişilebilir Veri Varlıklarının Geliştirilmiş Kullanımı: Son olarak, Verimli Veri Modelleme, firmaların verilerini daha iyi kullanmalarını sağlar, bu da şirket performansının artmasına, yeni iş beklentilerine ve rakiplerine göre rekabet avantajına yol açabilir.
Sonuç
Özetle, Gelişmiş Veri Modelleme Kavramları, Veri Görselleştirmeye yardımcı olur. Uygulama gereksinimlerinin karşılandığını garanti etmek için projenin tasarım ve analiz aşamalarında Veri Modelleri oluşturulur. Advanced-Data Modeling Technique bize bunu sağlıyor.