Popüler web siteleri oluşturabilmek, istediğiniz renkte metin yazabilmek ve köprüleri bir profesyonel gibi biçimlendirebilmek ister misiniz? O halde HTML öğrenmeniz gerekir.

Hepsinden iyisi, bunu yapmak sandığınızdan daha kolay. Sadece birkaç basit sembol ve harfle, temel HTML’yi bugün kullanmaya başlayabilirsiniz. Birkaç tane daha ekleyerek, web sayfalarını özelleştirmeye, benzersiz görsel öğeler oluşturmaya ve hatta tüm web sitelerini oluşturmaya başlayabilirsiniz.

HTML Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Hypertext Markup Language veya kısaca HTML, internetin tamamında web sayfaları oluşturmak için kullanılan standart bilgisayar dilidir.

İlk olarak 1990’ların başında , 1989’da interneti icat eden aynı kişi olan Tim Berners-Lee tarafından oluşturuldu. Ancak 90’ların Palm Pilotları, araba telefonları ve diğer çığır açan ürünlerinin aksine, HTML yaklaşık 95 ile bugün hala kullanılmaktadır.

Ancak HTML tam olarak ne için kullanılır? Basitçe söylemek gerekirse, bir web sayfasının ve içerdiği içeriğin yapılandırılmasına hizmet eder. Bu, aşağıdakileri içerebilir:

  • Başlıklar ve alt başlıklar
  • Metin biçimlendirme
  • Bağlantılar ve bunlara eşlik eden bağlantı metni
  • Madde işaretli ve numaralı listeler
  • Tablolar ve grafikler
  • Gömülü resimler ve videolar
  • Paragraf biçimlendirme

Bunu, HTML öğeleri veya metin parçacıklarını ayıran HTML kodu parçaları aracılığıyla yapabilir. Her öğe, bir açılış ve bir kapanış olmak üzere iki HTML etiketinden oluşur. Açılış etiketi, biçimlendirmenin nerede uygulanması gerektiğini, kapanış etiketi ise nerede durması gerektiğini belirtir:

Bir avuç dolusu HTML etiketi ve üzerinde çalışılacak biraz içerik dışında hiçbir şey olmadan, acemi bir geliştirici bile dakikalar içinde temiz, iyi biçimlendirilmiş bir web sayfası oluşturabilir. Zengin HTML bilgisine sahip olan daha gelişmiş geliştiriciler, dünyanın en büyük şirketlerinden bazıları için profesyonel düzeyde web siteleri oluşturabilir (ve yaratır!).

HTML Öğrenmeli misiniz?

HTML’nin bu kadar çok web sitesinde kullanılması iyi ve güzel, ancak onu öğrenmeye zahmet etmeli misiniz?

Web sitelerini geliştirmek ve özelleştirmekle uzaktan bile ilgileniyorsanız, yanıt kesin bir “evet” olacaktır.

HTML Eğitimlerimize göz atın.

HTML Öğrenmenin Faydaları

HTML öğrenmeye karar verirseniz, şunları yapabileceksiniz:

  • web sayfalarını kolayca özelleştirin;
  • kendi benzersiz web sitelerinizi oluşturun;
  • internetin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak;
  • site hatalarını daha kolay giderin;
  • diğer sitelerin nasıl oluşturulduğunu görün;
  • bir web geliştiricisinin yardım etmesini beklemek zorunda kalmadan daha fazla görevi tamamlayın; ve hatta
  • kendiniz bir web geliştiricisi olun.

Daha yaratıcı bir tip mi? HTML ile türünün tek örneği sanat eserleri bile oluşturabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Temel HTML

HTML’nin temellerinden bazılarını öğrenmeye başlamaya hazır mısınız? Sorun değil – bunlar karşılaşacağınız en yaygın unsurlardan bazıları.

span

Bu, biçimlendirme amacıyla içeriği bir arada gruplandırmak için kullanılan bir satır içi öğedir (yani, yeni bir metin satırı gerektirmeyen öğe).

Örneğin, metnin hangi bölümünün farklı bir yazı tipi rengine sahip olması gerektiğini belirtmek için yayılma etiketlerini kullanabilirsiniz.

Headings

Başlık etiketleri, adından da anlaşılacağı gibi, içeriğin hangi bölümlerinin gövde metni yerine başlık olarak gösterilmesi gerektiğini belirtmek için kullanılır.

Başlık etiketleri, h1’den (bir sayfanın en büyük ve en önemli başlığı için) h6’ya (en küçük ve en az önemli için) kadar değişir. Aslında şu anda okuduğunuz metin h3 başlığı altında yazılmıştır.

div

Yayılma etiketlerine benzer şekilde, div etiketleri, stil amacıyla metnin nereye bölünmesi gerektiğini belirtmek için kullanılır.

Örneğin, sayfa metninin geri kalanından farklı bir yazı tipine sahip olması gereken bir metin bölümü tanımlamak için div etiketlerini kullanabilirsiniz.

Anchor ve Href

Bir sayfanın metnine bir köprü eklemek istiyorsanız, bir tane oluşturmak için bağlantı etiketlerini ve href niteliğini kullanabilirsiniz (etiketler ve nitelikler arasındaki fark hakkında daha sonra daha fazla bilgi vereceğiz).

Bağlantı etiketleri arasındaki içerik, bağlantının görünen metnidir, href özelliğinden sonra eklediğiniz URL ise bağlantının yönlendireceği sayfadır.

Alt

Kullanıcıların zayıf internet bağlantısı, görme bozuklukları veya diğer nedenlerle bir görseli göremedikleri durumlarda alternatif metin sağlamak için HTML alt özelliği kullanılabilir.

Örneğin, bir topla oynayan bir köpek yavrusu resmi için, alternatif metin “Yeşil çimenli bir alanda sarı bir tenis topunu kovalayan siyah labrador yavrusu” yazabilir.

Lists

Web sayfanızda bir liste oluşturmak istiyorsanız, sırasız liste etiketi “ul” veya sıralı liste etiketi “ol” kullanabilirsiniz. İlki madde işaretli listeler yaparken, ikincisi numaralı listeler yapar.

Bu etiketlerin içinde “li” etiketi, listedeki her öğeyi birbirinden ayırır.