Açılış paragrafında belirtildiği gibi, Beyaz Şapkalı hackerlar iyi niyetlidir. Verimsizliklerin ve zayıflıkların nerede olduğunu bulmak için bir kuruluşun sistemleri üzerinde çeşitli testler yapan bilgi sistemleri güvenlik uzmanlarıdır. Bu, bir kuruluşun proaktif bir duruş sergilemesi ve kötü bilgisayar korsanları bundan yararlanma şansı bulmadan önce bilgi sistemlerindeki zayıflıkları düzeltebilmesi için yapılır.

Beyaz Şapkalı hackerlar, Sızma Testi adı verilenler de dahil olmak üzere sistemleri test etmek için birçok yöntem kullanır. Penetrasyon Testi, temel olarak Beyaz Şapka korsanının, hangi yöntemlerin başarılı olduğunu görmek için kötü niyetli hackerlar tarafından kullanılan yöntemleri kullanarak kuruluşun sistemlerine girmesidir. Bunu yaparak, sistemdeki kusurları bulabilir ve gerçek bir saldırıyı önlemek için zayıflığın nasıl düzeltileceği konusunda bir öneride bulunabilirler.

Beyaz Şapkalı Hackerlar Ne Yapar?

İşletmeniz bilgi sisteminin güvenliği konusunda hassas davranmak istiyorsa ve her şeyin en iyi durumda olduğundan emin olmak için bir güvenlik firması tutmaya karar verirseniz, Beyaz Şapkalı veya Etik Hacker ile tanışacaksınız. Kötü niyetli hackerlardan önce sisteminizin güvenlik açıklarını ve kusurlarını bulmak için sızma testi denilen şeyi yapmak onların işidir. Ardından, saldırıya uğrama olasılığının çok düşük olması için sistemi düzeltmenin ve kilitlemenin yollarını önerecektir.

Peki sızma testi nedir? Sisteminin saldırıya uğradığı kişi veya işletme tarafından yetkilendirilmiş bir bilgisayar sistemine yapılan simüle edilmiş bir bilgisayar korsanlığı saldırısıdır. Test, bir sistemin mevcut durumunda saldırıya uğramasının tüm yollarını arayacak ve daha sonra yapılabileceğini kanıtlamak ve bunu yapmanın ne kadar kolay olduğunu görmek için gerçekten onu hackleyecektir. Bu daha sonra testçiye sorunların ne olduğu hakkında bilgi verir ve onları düzeltmenin bir yolunu bulmalarını sağlar.

Güvenlik Açıklarının Bulunması

Güvenlik açıklarını bulduktan sonra, Beyaz Şapkalı veya Etik bilgisayar korsanı, hangi sorunların bulunduğuna ve bunları düzeltmek için ne yapılması gerektiğine dair bir rapor derler. Genellikle bu rapor şirkete sunulduktan sonra, sistemleri desteklemek ve güvenli hale getirmek için hareket etmeye karar verirler.

Gördüğünüz gibi Beyaz Şapkalı veya Etik bilgisayar korsanları, bir şirketin bilgi sistemlerinin güvenliğinde çok önemli bir role sahiptir ve her firma için paha biçilmez bir öneme sahiptir. Yaptıkları işte uzmandırlar ve günümüzün teknolojik dünyasında çok yaygın olan kötü niyetli faaliyetlere karşı koruma oluşturmaya yardımcı olmak için çalışırlar. Şirketinizin sistemlerini hiç test ettirmediyseniz, siyah şapkalılar gelip her şeyi darmadağın etmeden hemen önce bunu yapmak akıllıca olacaktır.

Siyah Şapkalı Hackerlar

Black Hat korsanları kötü niyetlidir. Bunlar, bugün haberlerde göreceğiniz dijital saldırıları yapan insanlardır. Black Hat bilgisayar korsanları, kişilerin ve kuruluşların bilgisayar güvenliğini, kötü niyetli olmak veya kişisel çıkarları için yasa dışı olarak ihlal eder. Beyaz Şapkalı bir hacker’ın tam tersidirler.

Amaçları, aradıkları değerli bilgileri alabilmeleri için internet güvenliğini ihlal etmek veya atlamaktır. Bazen bir Black Hat korsanının tek amacı bir virüs veya solucan yaratıp onu serbest bırakmaktır. Bununla birlikte, çoğu zaman onların da peşinde oldukları kişisel bir artı veya fayda vardır.

Gri Şapkalı Hackerlar

Tahmin etmiş olduğunuz gibi, Gri Şapkalı korsanlar, Beyaz Şapkalı ve Siyah Şapkalı korsanlar arasında bir yere düşme eğilimindedir. Niyetleri genellikle kötü veya alçaklara yönelik olmasa da, genellikle tam anlamıyla iyi niterli de değildirler.

Temel olarak Gri Şapka korsanları, bir Kara Şapka korsanının kötü niyeti olmadan bazen yasaları veya etik standartları ihlal eden bilgisayar güvenliği uzmanlarıdır.

Beyaz Şapkalı Hacker eğitimleri için bu sayfadan bilgi alabilirsiniz.