Elasticsearch Apache Lucene üzerinde geliştirilmiş bir arama ve analiz altyapısı olmakla birlikte açık kaynak kodlu bir formata sahiptir. Bu özelliğinin yanında sunduğu birçok ayrıcalık ile 2010 yılından bu yana en popüler arama altyapısı olarak bilinmektedir.
Ödüllü Blog Yazarı Ethan Zuckerman’in de dediği gibi; herkesin içerik üretiyor olduğu bir dünya, çok hızlı bir arama motoru olmadan çok karmaşık hale gelir. Hayatlarımızda meydana gelen ciddi dijitalleşme gelişmelerinin ekseninde video, fotoğraf ve resimlerin teşkil ettiği görsel içeriklerden, bloglarda ve sosyal medya organlarında önemli yere sahip olan yazılı içeriklere dek sayısız formatla ve sayısız amaçla içerik üretiliyor. Eskiden olduğu gibi Terabyte’ların değil Petabyte’ların ve Exabyte’ların konuşulduğu, büyük verinin günlük hayata dahil olduğu günümüzde içeriklerin içinde kaybolmamak için güçlü bir arama motoru altyapısına ihtiyacımız var. İşte Elasticsearch, ihtiyacımız olan bu boşluğu dolduruyor.
BlueMark Academy,büyük veri teknolojisinin git gide daha önemli olduğu bu günlerde, alanının en çok tercih edilen arama motoru ve veri analizi altyapısı olan Elasticsearch eğitimlerini profesyonel kadrosu sayesinde nitelikli bir biçimde sunmaktadır. Geniş olanaklar ve kaliteli eğitim anlayışı ile yazılım dünyasında fark yaratan Elasticsearch ile önemli bir yetkinlik kazanmak için BlueMark Academy eğitimlerini tercih edebilirsiniz. CV’nizde önemli bir yer edinecek olan Elasticsearch eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve Elastic Search Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!
Elasticsearch Nedir, Neden Kullanılır?
Günlük analitiği, güvenlik zekası, operasyonel zeka, tam metin arama ve iş analitiği gibi alanlarda kullanılan, dağıtılmış arama ve analitik altyapısı misyonları ile çalışan Elasticsearch, hızlı değer elde etme ve yüksek performans özellikleri ile öne çıkmaktadır.
Indexleme mantığına sahip olması nedeni ile çok hızlı bir arama performansı sağlayan Elasticsearch, kendi içerisinde yüksek erişilebilirlik imkanı da sunar. Dökümanları JSON olarak indexliyor olması da kullanan yazılımcılara oldukça avantaj sağlayan bir ayrıntı olarak görülür.
Büyük veri kümeleri kaydetmek istediğinizde kullanabileceğiniz Shard kavramı da Elasticsearch’ı değerli kılan noktalardan bir başkasıdır. Yüksek trafik elde edildiği zaman sisteme yeni makineler ekleme imkanı tanıyan ve yeniden ölçeklendirme özelliğine sahip olan Shard’ın yanı sıra, Shard’ın devre dışı kalma ihtimalinde index shardlarının birçok kopyasını alarak kurtarma olanağı sunan Replica da oldukça avantajlı bir ayrıntı olarak biliniyor. Bunlar gibi özellikler sayesinde birçok yazılımcı büyük veri üzerinde Elasticsearch’ı tercih ediyor.
Elasticsearch’ın Rakiplerinden Farkı Nedir?
Aynı alanda çalışan diğer platformların aksine çok fazla kaynak tüketmemesi ile öne çıkan Elasticsearch, yüksek hacimli verilerin paralel olarak işlenmesi gibi birçok olanağa sahiptir. Aynı zamanda Kibana ve Beats gibi birçok ücretsiz eklentiye sahip olan Elasticsearch kullanıcı topluluğunun geniş olması ve açık kaynak kodlu bir yapıda olması nedeni ile hem ayrıcalık hem de çözüm konusunda oldukça avantajlı bir zemine sahiptir.
Java, PHP, Javascript, Node.js, Ruby ve Python gibi birçok dil için hizmet ve destek sunan Elasticsearch; çok dilli olmaya açık olması nedeni ile her kesimden yazılımcı tarafından tercih edilmektedir. Bu özelliği sayesinde kolay uygulama geliştirme konusunda elverişli bir zemin olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Elasticsearch ile Çalışan Ünlü Firmalar
Java ile geliştirilmiş açık kaynak (open source) kodlu bir arama motoru ve veri analiz aracı olan Elasticsearch, veri saklama biçimini ilişkisel olarak değil doküman odaklı olarak belirlemiş bir platformdur. Rakiplerine kıyasla çok daha az kaynak kullanımına imkan sağlayan Elasticsearch, sunduğu birçok avantajla birçok ünlü firmanın tercihi olmuştur.
Netflix, IBM, Slack, Uber, LinkedIn, SoundCloud, Facebook, Adobe, BBC, GitHub ve ebay gibi birçok ünlü firmanın kullandığı Elastic Search, bu noktada sahip olduğu popülarite ile de ne denli başarılı olduğunu net bir biçimde kanıtlamaktadır.
Birçok ünlü firmanın bel kemiği olan Elasticsearch eğitimlerine katılarak CV’nize önemli bir yetkinlik eklemek ve yazılım dünyasındaki ufkunuzu genişletmek adına bir adım atabilirsiniz. BlueMark Academy eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Elasticsearch eğitimlerine kayıt olmak için hemen bizimle iletişime geçin!