Elasticsearch Başlangıç Kılavuzu

 

Günümüzün BT dünyasında, her gün yaklaşık 2,5 Quintillion bayt boyutun gibi büyük bir miktarda veri üretilmektedir. Bu veriler büyük ölçüde farklı kaynaklardan, örneğin sosyal medya sitelerinden, video paylaşım sitelerinden ve orta ve büyük ölçekli markalardan gelir.

 

Bu veriler, veri okyanusu veya daha genel terimlerle Büyük Veri olarak adlandırılır. Bu verilerin önemli bir kısmı önemsizdir, yapılandırılmamıştır ve tek başına kaldığında dağınıktır. Bu verilerden bir anlam çıkarmak için analitik araçlara ihtiyaç duyulur.

 

Tüm veri okyanusu içerisinde yapılandırılmamış verileri keşfedebileceğiniz, kaydedebileceğiniz, erişebileceğiniz, analiz edebileceğiniz ve işleyebileceğiniz birçok analiz aracı bulunmaktadır. Tüm bu araçlar arasında en dikkat çekici olarak  Elasticsearch öne çıkar.

 

BlueMark Academy, Elasticsearch eğitimleri sayesinde bu büyük veri okyanusunun sularında rahatça ilerlemenizi sağlayacak eğitimler sunuyor! Elasticsearch eğitimleri ve daha fazlası hakkında detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!

 

Elasticsearch Nedir?

 

Elasticsearch, Java’da geliştirilmiş açık kaynaklı, bağımsız bir veritabanı sunucusudur. Temel olarak, tam metin arama ve analiz için kullanılır. Çeşitli kaynaklardan yapılandırılmamış verileri alır ve dil tabanlı aramalar için oldukça optimize edilmiş çok gelişmiş, karmaşık ve kendine özgü  bir formatta depolar.

 

Elasticsearch indeksleme ve arama için özünde Apache Lucene kullanır. Lucene sadece bir kütüphane olduğu için onunla çalışmak gerçekten karmaşık olabilir. Ancak Elasticsearch, API’ye erişim sağlayarak tüm karmaşıklıkları gizlediği için endişeye yer kalmaz. API, veri değişim formatı olarak JSON kullanan bir HTTP RESTful API formunda gelir. Elasticsearch‘ü kullanarak büyük hacimli verileri hızlı ve verimli bir şekilde depolayabilir, arayabilir ve analiz edebilirsiniz. Yarı yapılandırılmış verilerle, yani natural language ile uğraşırken özellikle yararlıdır.

 

BlueMark Academy’nin Elasticsearch eğitimleri içerisinde Elasticsearch – Giriş eğitimi, Elasticsearch’e yeni başlayanlar için harika bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Bu eğitim hakkında detaylı bilgi almak için hemen bize ulaşın!

 

Elasticsearch Avantajları

 

  • Ölçeklenebilirlik  Elasticsearch ‘ün ölçeklenmesi çok kolay ve güvenilirdir. Bu özelliği; karmaşık mimarilerin basitleştirilmesine ve projelerin hayata geçirilmesi sırasında zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olan çok önemli bir özelliktir.
  • Hız: Elasticsearch, tam metin aramalarınız için en iyi eşleşmeleri bulmak için dağıtılmış ters çevrilmiş indeksler kullanır. Bu da çok büyük veri kümelerinden arama yaparken gerçekten hızlı olmasını sağlar.
  • Kullanımı kolay API: Elasticsearch, basit RESTful API’leri sağlar ve verileri indekslemeyi, aramayı ve sorgulamayı gerçekten kolaylaştıran şemasız JSON belgelerini kullanır.
  • Çok Dilli Kullanım Özelliği: Elasticsearch ‘ün sahip olduğu en belirgin özelliklerden biri, çok dilli olmasıdır. Arapça, Portekizce, Çince, İngilizce, Fransızca, Hintçe, Korece, vb. gibi farklı dillerde yazılmış çok çeşitli belgeleri destekler.
  • Belge Odaklı: Elasticsearch, gerçek dünyadaki karmaşık varlıkları yapılandırılmış JSON belgeleri olarak depolar ve verileri aranabilir hale getirmek için varsayılan olarak tüm alanları dizine ekler. Veri satırı ve sütunu olmadığından, karmaşık tam metin aramasını kolayca gerçekleştirilebilir.
  • Otomatik tamamlama: Elasticsearch ayrıca otomatik tamamlama işlevi de sağlar. Otomatik tamamlama, çok az karakter kullanımında kelimeyi tahmin ederek insan-bilgisayar etkileşimini hızlandırır.
  • Şema İçermez: Elasticsearch, JSON belgelerini kabul ettiği için şema içermez. Veri yapısını tespit etmeye, verileri indekslemeye çalışır ve böylece verileri aranabilir hale getirir.

 

Elasticsearch eğitimleri sayesinde kariyerinize yepyeni bir yetenek ekleyebilir ya da hali hazırdaki yeteneklerinizi farklı Elasticsearch eğitimleri sayesinde geliştirebilirsiniz. Bu konuda yapmanız gereken tek şey var! O da bize ulaşmak!

 

Elasticsearch Temel Kavramları

 

Near Real-Time

Elasticsearch, neredeyse gerçek zamanlı bir arama platformudur; bu, düzenli olarak yeni bir aranabilir belge durumunu planlayabileceği anlamına gelir.

 

Index

Bir index, benzer özelliklere sahip bir belge koleksiyonudur. Verileri SQL benzetmelerini kullanarak bir veya daha fazla dizinde depolar.

 

Document

Elasticsearch ‘te bir belge, indekslenebilecek temel bir bilgi birimidir. Bu belgeler farklı alanlardan oluşur ve bu alanların her biri adıyla tanımlanır ve bir veya daha fazla değer içerebilir.

 

Type

Elasticsearch‘te, ortak bir alan kümesine sahip belgeler için bir type tanımlanır.

 

Node

Bir node, verileri depolayan Elasticsearch  sunucusunun tek bir örneğidir. Kümenin indeksleme ve arama yeteneklerine katılır.

 

Cluster

Bir küme, birlikte çalışan bir veya daha fazla Elasticsearch düğümünden (sunucu) oluşan bir koleksiyondur. Tüm verileri tutar ve tüm düğümlerde kolay indeksleme ve arama yetenekleri sağlar.

 

Shards

Bir küme kullanarak, tek bir sunucunun yeteneklerini aşabilecek büyük hacimli bilgileri depolayabilirsiniz. Bu sorunu çözmek için Elasticsearch, dizininizi shards adı verilen birden çok parçaya ayırmanıza olanak tanır.

 

Replicas

Bir shards veya node’un herhangi bir nedenle (çevrimdışı olması gibi) oluşan arızaları önlemek için, her zaman bir yük devretme mekanizmasına sahip olunması önerilir. Dolayısıyla, Elasticsearch bir çözüm olarak kopyalar (replicas) sağlar. Kopyalar, bir shard’ın yalnızca ek bir kopyasıdır ve orijinal shards gibi sorgular için kullanılabilir.

 

Elasticsearch eğitimleri hakkında detaylı bilgi ve eğitim içeriklerine sitemizin menüsünden ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için bize ulaşın. Ayrıca online eğitimlerimizin örneklerine ve canlı eğitim sunumlarını izlemek için sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip etmeyi unutmayın!