Kurumsal alanda iş mimarisi; yeteneklerin, uçtan uca değer sunumunun, bilgi ve organizasyon yapısının bütünsel, çok boyutlu iş görüşlerini ve bu iş görüşleri, stratejileri, ürünleri, politikaları, girişimleri ve paydaşları arasındaki ilişkileri temsil eden bir disiplindir.
Uygulamada, iş mimarisi bir tarafta bir kurumsal iş modeli ile kurumsal strateji sağlarken diğer tarafta ise işletmenin kurumsal işlevselliği arasında bir köprü sağlar. Genellikle Strateji’den Yürütme’ye metodolojisini hayata geçirir.
Kurumsal mimar rolü, iş birimleri arasında kurumsal düzeyde çalışan oldukça stratejik bir roldür. İş ve BT değeri için iş mimarisinin uygulanmasını kolaylaştırır. İş mimarisiyle ilgili bilgi birikiminin oluşturulmasını ve sürdürülmesini sağlarken dahili iş mimarisi uygulamasına girdi sağlar ve süreçlere yardımcı olur.
Kurumsal mimari, bilgi teknolojisini desteklenen iş işlevleriyle ilişkilendiren ve uyumlu hale getiren stratejik bir planlama çerçevesi sağlar. Teoride, kurumsal mimari ekipleri sadece kurumsal teknik mimariyi gerçekleştirmekten sorumludur. Ancak İş Mimarı rolü bunun ötesine geçerek, genel olarak işletmenin tüm işleriyle ilgilenir.
Kimler Katılmalı?
– TOGAF Standart Sürüm 10’a dayalı İş Mimarisi ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişiler
– İş Mimarisi geliştirmeyle ilişkili rollerde çalışan uzmanlar
– İş Mimarisi konusunda uzmanlaşmak isteyen mimarlar