‘’Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.’’ M.Kemal Atatürk .
Sadece duyduğum zaman, unuturum. Duyduğum ve gördüğüm zaman, biraz hatırlanm. Duyduğum, gördüğüm ve soru sorabildiğim ya da birisiyle konuyu tartışabildiğim zaman, anlamaya başlarım. Duyduğum, gördüğüm, tartıştığım ve yaptığım zaman, bilgi ve beceri geliştiririm. Konuyu öğrettiğim zaman, ustalaşırım. Konfüçyüs’ten adapte edilmiştir.
Yetişkin eğitimi, eğitmenden öğrenene doğru giden pasif bir iletişim değildir. Yetişkin eğitiminde baskın ve otoriter eğiticinin hiç yeri yoktur. İlişki karşılıklı saygıya dayanır. Eğitmen, bir öğretmen değil bir yetiştirici ve kolaylaştırıcı rolündedir. Yetişkinler öğrenme sürecine faal olarak katıldıkları zaman daha iyi öğrenirler. Masa ya da sıraların arkasında pasif oturarak ders görmek yetişkinlerin yapılarına uygun değildir.
Yetişkin eğitiminde sorumluluk hem öğretmene ve hem de öğrenciye aittir. Andragojide eğitmenin rolü kaynak kişi, öğreticiden ve sihirbazdan ziyade rehber kişi olarak tarif edilir. Dolayısıyla yetişkin eğitiminde eğitmenin rolü, öğrenci durumunda olan kişiye ancak yardım etmektir. Bu yüzden bazı yetişkin eğitimciler, yetişkinleri eğitip öğreten kişilere söylenen “eğitmen” kavramı yerine “kolaylaştırıcı” anlamına gelen facilitator kelimesini tercih ederler.
Bu eğitimde neler öğreneceksiniz?
Geleneksel pedagojik uygulamalarda öğretmenin fonksiyonu genellikle “öğretmek” olarak tarif edilir. Eğitim-öğretim sürecinde meydana gelen her şey için tüm sorumluluklar öğretmene verilir. Öğrenen kişinin rolü sadece öğretmenin aktardığı bilgileri pasif bir şekilde almaktır.
- Katılımı sağlamak
- İşi ile ilgili performansı arttırarak mesleki yeterlilik sağlamak
- İşin ve hizmetin kalitesini arttırmak
Yetişkin eğitiminin 4 ana özelliği gerçekleştiren eğitmenler yetişir :
1. Eğitim, yetişkinin deneyimlerine dayalı olarak yapılmalıdır. Çünkü yetişkinlerin yaşam süresince geliştirilmiş zengin bir deneyimleri vardır.
2. Öğrendiklerini uygulama ve öğrendikleri ile yaşantısı arasındaki ilişkiyi görme fırsatı verilmelidir.
3. Kişisel katılım göz önünde tutulmalıdır. Bunun için değişik katılımcı eğitim yöntemleri kullanılmalıdır
4. Programdan değerlendirmeye kadar bütün öğrenme sürecine faal olarak katılmalıdırlar.
Yetişkinlerin eğitimden aşağıdaki beklentilerini karşılayacak eğitimler organize edebilirler.
- Eğitimin kendi konuları ve işleri ile bağlantılı olmasını isterler,
- Eğitim kendi konuları ile ilgili ise motive olurlar,
- Eğitimde aktif katılımda bulunmak isterler,
- Eğitim yöntemlerinde ve aktarım biçimlerinde çeşitlilik arzularlar,
- Kişisel ihtiyaçlarının göz önüne alınmasını isterler,