Basitçe söylemek gerekirse, Docker bir konteynerleştirme platformudur, Kubernetes ise konteyner düzenleme platformudur, yani çok konteynerli uygulamaları yönetir.

Hem Docker hem de Kubernetes, konteyner adı verilen temel bir kod birimi üzerinde çalışır ancak, Docker ve Kubernetes’i karşılaştırmak, tam olarak farklı kavramlar olmadıkları için yaygın bir yanlış anlamadır. Aslında, Docker ve Kubernetes daha çok somun ve cıvata gibidir: Alternatiflerden ziyade birbirini tamamlayıcıdır. ‍

Alanında deneyimli olan eğitimcileri ve kaliteli eğitim anlayışı ile birlikte BlueMark Academy, Kubernetes ve Dockers Eğitimlerini oldukça kaliteli olanaklarla katılımcılara sunar. Yazılım dünyasının yükselen trendlerinden olan bu iki teknolojiyle ilgili bilgi sahibi olmak size kariyerinizde önemli avantajlar yaratacaktır. Daha fazla bilgi sahibi olmak, Docker ve Kubernetes Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Kubernetes ve Docker Arasındaki Farklar

Konteynerleştirme yolculuğunuz, işlerin oldukça basit olduğu Docker gibi bir platformla başlar. Uygulama kapsayıcılarınızı bir sistemde oluşturur ve dağıtırsınız. Ancak uygulamanız katmanlı bir mimari geliştirdiğinden, her katmana ve kaynak ihtiyacına ayak uydurmak zorlaşabilir. Kubernetes’in devreye girdiği yer burasıdır.

Kubernetes, Docker gibi bir platform tarafından oluşturulan konteynerlerle ilgilenir. Bir sistemin sağlık ve arıza yönetimini sağlar, böylece tüm süreci otomatikleştirir. Kubernetes’in çerçevesi, konteynerleri bir ortamdan diğerine yönetmek, ölçeklendirmek ve taşımak için oluşturulmuştur.

Kubernetes’in bir kümede çalışması amaçlanırken, Docker tek bir düğümde çalışır. Bu nedenle, Docker ve Kubernetes arasındaki temel fark, elma ve elmalı turta arasındaki farktır, ikincisi daha kapsamlı bir çerçevedir. Bu nedenle Kubernetes ve Docker karşılaştırması, artılar ve eksiler veya özellik bazında bir liste oluşturmak kadar basit değildir. Ancak Docker Inc. tarafından geliştirilen Kubernetes’e benzer Docker Swarm adında bir orkestrasyon teknolojisi var ve bu da daha adil bir karşılaştırma yapmamızı sağlıyor.

Docker Swarm ve Kubernetes

Docker Swarm’ın kendi API’si vardır ve aynı şirket tarafından geliştirildiği için mantıklı olan Docker ekosistemine sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Sürü oluşturmak veya yönetmek için herhangi bir ek yazılım yüklemeniz gerekmez. Docker’dan Docker Swarm’a geçiş daha kolay olabileceğinden, bu Docker Swarm kullanıcıları için bir avantaj olarak algılanabilir.

Öte yandan, Kubernetes’in kendi Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) vardır ve bu, komut satırı yerine UI’yi tercih eden kullanıcılara hitap eder. Genel olarak Kubernetes, belirli bir üretim ortamında daha kapsamlı ve özelleştirilebilir. Kümeleri ölçekte koordine etmek ve sistemleri verimli bir şekilde izlemek için tasarlanmıştır.

Seçim basit: Temelde kullanım durumlarını test etmek için tasarlanmış önemsiz bir bulut düzenleme platformu arıyorsanız, Docker Swarm tam size göre. Aksine, karmaşık iş akışları, geniş ölçeklenebilirlik ve Docker’dan bağımsız sofistike bir ortam istiyorsanız, yanıt Kubernetes’tir.

Docker Kubernetes Olmadan Kullanılabilir mi?

Kısa ve basit cevap evet, Docker Kubernetes olmadan çalışabilir. Bilindiği gibi, Docker konteynerli uygulamaları çalıştırmak için tasarlanmış bağımsız bir yazılımdır. Konteyner oluşturma Docker’ın bir parçası olduğundan, Docker’ın çalışması için ayrı bir yazılıma ihtiyacınız yoktur. Aslında, gündelik bir ortamda kendi başınıza başlıyorsanız, Kubernetes gibi kapsamlı bir araca hemen ihtiyacınız yoktur. Docker gibi bir platform, bulut ihtiyaçlarınızı temel düzeyde oldukça iyi karşılayabilir.

Kubernetes Docker Olmadan Çalışabilir mi?

Cevap hem evet, hem de hayır. Kubernetes kendi içinde tam bir çözüm değildir. Düzenlemek için bir konteyner çalışma zamanına bağlıdır; ilk etapta konteyner olmadan konteynerleri yönetemezsiniz. Docker, konteynerleştirme için kullanılan platformlardan biridir, ancak oradaki tek platform değildir. Bu, bir konteyner çalışma zamanınız olduğu sürece Kubernetes’in işini yapacağı anlamına gelir. Konteyner çalışma zamanını Docker olarak seçebilirsiniz, ancak bu bir gereklilik değildir.

İkisi birlikte iyi çalışabilecekken neden sadece birini seçmek zorunda olduğunuzu merak ediyor olabilirsiniz. Docker, kodu konteyner olarak yürütmeyi vaat ederken Kubernetes, bu konteynerleri tek bir yerde yönetmenin bir yolunu sunar. Bu güçlü bir kombinasyon değil mi? Kubernetes, tüm düğümler (içlerinde konteynerleri çalıştıran düğümler) genelinde yük dengeleme, uygulama ölçeklendirme vb. konularda size yardımcı olabilir. İşte Docker ile Kubernetes kullanmanın avantajları:

  • Konteynerleri gruplamanıza yardımcı olan ad alanlarını kullanarak yerleşik hizmet sağlar
  • Altyapınızı sağlam hale getirir
  • Uygulamanızı yüksek oranda kullanılabilir ve ölçeklenebilir hale getirir