DevOps daha hızlı ve daha başarılı uygulamalar geliştirmek adına kullanılan bir yazılım geliştirme süreci yönetim felsefesidir. Yeni ya da revize edilmiş yazılım kapsamlarının veya ürünlerin müşterilere çok daha hızlı sunulmasını amaçlamaktadır.
DevOps’un temellerinde sorunsuz ve sürekli iletişimin, şeffaflığın ve görünürlüğün, işbirliği ve entegrasyonun değeri oldukça büyüktür. Development (geliştirme) ve IT Operations (BT operasyonu) kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan DevOps tanımı, yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılan proje yönetim metotları kadar değerli bir yazılım geliştirme yaklaşımı olarak bilinmektedir.
Kavramın ana hatlarını oluşturan “dev” ve “ops” arasında kurulan ilişki, DevOps anlayışının oluşturduğu döngüde oldukça birbirine yakın bir grafik çizmektedir. Dolayısıyla süreçte yaşanan her aşamaya bu iki kavramın bir araya gelmiş hali nüfuz eder. Daha iyi ve güvenilir ürünler elde etmek adına işbirliği ve koordinasyon gerçekleştirmek adına oldukça elverişli imkanlar sunar. Önceleri geliştirme, BT operasyonları, güvenlik rolleri ve kalite mühendisliği gibi kavramlar birbirinden ayrı olarak değerlendirilmekteydi. Oysa DevOps felsefesi ve bu felsefenin oluşturduğu yaşam döngüsü bütün bu kavramları bir arada topladı.
BlueMark Academy’nin DevOps Eğitimleri, kurumumuzun nitelikli eğitim anlayışı ve geniş olanakları ile sizlerle. Hem akademik hem de sektörel düzlemlerde uzmanlaşan profesyonel eğitmenlerle iş hayatınızda size ciddi katkıları olacak DevOps Eğitimlerinden faydalanabilirsiniz. Yazılım geliştirme süreçlerini çok daha kolay ve verimli bir noktaya taşıyan eğitimlerimize katılmak kariyeriniz adına son derece etkili bir adım olacaktır. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve DevOps Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!
DevOps Nedir?
Geleneksel yazılım geliştirme süreçlerini tercih eden yazılım firmalarına kıyasla zaman ve başarı açısından çok daha olumlu grafikler çizen DevOps, hem yazılımın hızlı geliştirilmesini hem de iyileştirme süreçlerinin daha verimli hale getirilmesini sağlar. DevOps ile izlenen süreçlerde geri dönütlerin katkısı oldukça büyüktür. Bu doğrultuda müşteri ve firma arasında sağlanan iletişimin sorunsuz ve kaliteli olması gibi bir öncelik de mevcuttur.
Geliştirme ve operasyon ekiplerinin birbirleriyle entegre halde çalışmasını öneren DevOps modeli kalite güvencesinden güvenliğe dek birçok alanda fayda sağlar. Zira birbiri ile senkron şekilde çalışmayan yazılım ekiplerinin zaman zaman birbirlerinin çalıştığı alanda açık yaratmış olduğu gözlemlenmiştir.
DevOps’un Avantajları
DevOps’un en büyük avantajlarından birisi, bu felsefeyi kullanan yazılımcılar tarafından “hız” olarak gösterilmiştir. Müşteriler için hızlı bir biçimde yenilik yapabilmenize, aynı zamanda değişiklik gösteren pazar normlarına çok daha hızlı entegre olabilmenize imkan tanır. Hız kapsamındaki bu özellikler sayesinde iş sonuçlarına ulaşmak çok daha kolay bir hale gelecektir.
DevOps’un en kullanışlı noktalarından birisi de yayın sıklığından doğan hızlı teslim olanaklarıdır. Yeni özelliklerin ve bug düzeltmelerinin çok daha hızlı bir biçimde gerçekleştiği bu noktada müşteri ihtiyaçları çok daha hızlı bir biçimde karşılanabilmektedir. Sürekli teslim ve sürekli entegrasyon planı size rakipleriniz karşısında daima ciddi bir avantaj sağlayacaktır.
Sürekli teslim ve sürekli entegrasyon özelliklerinin doğurduğu bir başka olumlu özellik ise güvenlik kavramıdır. Uygulama güncellemeleri ile ortaya çıkan altyapı değişiklikleri son kullanıcı deneyimi ile kontrol edildiği için uygulamaların işlevselliği ve güvenliği gerçek zamanlı olarak kontrol edilir.
DevOps’un bir başka kullanışlı özelliği ise ölçek kavramıdır. Altyapının ve geliştirme sürecinin gerekli ölçekte çalıştığı bu noktada otomasyonlar ve tutarlılıkları, karmaşıklık ve bu nedenle ortaya çıkan değişiklikler çeşitli ölçek modelleri kullanılarak çok daha az riskle yönetim yapabilmenize olanak tanır.
DevOps Neden Önemlidir?
Yazılımların ve internetin dünyada ciddi bir dönüşüm yaratmış olması günümüzün en büyük gerçeklerinden birisidir. Eğlenceden bankacılığa, alışverişe kadar birçok sektörde internet dönüşümünün yankıları sürmektedir. Bu nedenle çok daha önem kazanan değer zincirinin yönetimini gerçekleştirmek gerekmektedir.
İletişim hızının arttığı ve kullanıcı veya müşteri ile firma arasındaki bağlantının çok daha sıkılaştığı günümüzde son kullanıcının ihtiyaçlarına hızlı yanıt verebilmek eskisinden çok daha büyük bir önem kazanmıştır.
Günümüzdeki yazılım firmalarının yazılımları geliştirme ve teslim etme süreçlerini dinamik tutması elzemdir. İnternet dönüşümü, sağlanan ürün adına oluşturulacak bu lojistik hizmetini kaçınılmaz kılmıştır. BlueMark Academy, uzman kadrosu ve kaliteli eğitim anlayışı ile DevOps Eğitimlerini sizlerle buluşturuyor. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!