DevOps fikri basittir, ancak DevOps uygulaması zordur.

Peki ne önerebiliriz? Yazılım geliştiriciler ve operasyonlar arasındaki iletişimi ve işbirliğini artırırsanız, daha kaliteli yazılımları daha hızlı oluşturabilirsiniz.

Birçok kuruluş Git, Jenkins ve Docker’ı benimsemek için yarışıyor. Ancak çalışanlarınızı bunlar konusunda eğitmek mücadelenin sadece yarısıdır. Bir DevOps kuruluşu olmak, kültürde köklü bir değişiklik, yani yazılımı nasıl yayınladığınıza göre büyük bir değişiklik gerektirir.

İşte 3 Önemli DevOps Uygulama Zorluğu ve Çözümler

1. DevOps genellikle kurumsal kültür değişikliği gerektirir

Güçlü bir komuta ve kontrol, kural tabanlı kültür, DevOps’u garip ve rahatsız edici bulabilir. DevOps en iyi uygulamaları, çalışan liderliğindeki karar verme ve problem çözme özelliklerine sahip, kendi kendini organize eden ekipler gerektirir. Bazı yöneticiler bu kontrol miktarını devretme konusunda şüpheci olabilir. Bilinen süreçlerden yeni süreçlere geçiş, belirsiz ve güvensiz hissettirebilir.

Çözüm: DevOps uygulamasının önündeki kültürel engelleri belirleyin. Ardından, resmi bir değişim yönetimi stratejisi geliştirin. (Örn. Bu engellerin üstesinden gelmek için bir eylem planı.)

Hedefiniz: Açık iletişimi teşvik etmek ve çalışanların yeni rollerine ve sorumluluklarına uyum sağlamasına yardımcı olmak.

2. Bazı şirketler, gelir getiren işler ve dahili operasyon projeleri arasında seçim yapmak zorunda olduklarını düşünüyor.

DevOps uygulamasının ivmenizi yavaşlatacağına dair bir algı vardır.

Bazı mühendislik yöneticileri şöyle düşünüyor: “Gezecek çok fazla zaman ve para var. Satabileceğiniz yeni bir özellik oluşturmaya yatırım yapıyor musunuz? Yoksa gelecekte daha fazlasını/daha iyiyi/daha hızlı teslim edebilmek için süreçleri otomatikleştirmeye ve kolaylaştırmaya mı yatırım yapıyorsunuz?”

DevOps‘u benimsemek, “ya/veya” hesaplaması değildir. Bu bir “hem/ve” kararıdır. Evet, ivmede geçici bir yavaşlama anlamına gelebilecek bir öğrenme eğrisi de dahil olmak üzere kısa vadeli maliyetler vardır. Ancak orta ve uzun vadeli getiri, muhtemelen kısa vadeli rahatsızlığı gölgede bırakacaktır.

Çözüm: Mevcut yayın programlarınıza uygun artımlı yaklaşımları düşünün. Mühendisleri DevOps araçları ve ilkeleri konusunda önceden eğitmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca eğitimi, iş başında başvurunun yakında çıkacak bir sürümle başlayacağı şekilde tasarlayabilirsiniz.

DevOps’a her seferinde bir proje geçişi yapabilirsiniz.

3. Bazı yazılım mühendisleri test ve otomasyon konusunda heyecanlı değil

Birçok geliştirici şu anda birim testleri yazsa da, CI/CD çok daha fazlasını gerektirir. DevOps’u başarılı bir şekilde uygulamak için kuruluşların derlemeleri, testleri ve yayınları tamamen otomatikleştirmesi gerekir.

Günümüzde çoğu yazılım mühendisi üretim kodu yazmak istiyor. Genellikle test yazma konusunda daha az heveslidirler. Ne kadar kıdemli olurlarsa, büyük olasılıkla “Bu benim işimin bir parçası değil” diye düşüneceklerdir.

Çözüm: Geliştiricilerinizin test ve otomasyon hakkındaki mevcut bakış açısını öğrenmeye çalışın. DevOps konseptleri konusunda şimdiden heyecanlı olan bazılarını bulabilirsiniz. Ek eğitim ile bu meraklılar, şüphecileri kazanmaya yardımcı olan elçiler olarak hizmet edebilir. Ek olarak, kuruluşunuz işlevler arası davranışları ödüllendirmek için ücret ve terfi yapılarını ayarlaması gerekebilir.

DevOps’u benimseyen şirketler büyük ödüller kazanıyor

DevOps uygulama adımları zor görünse de şunu göz önünde bulundurun…

Kuruluşunuzun her üç ayda bir büyük bir yazılım sürümü yaptığını varsayalım. Buna karşılık, ana rakibinizin her hafta yeni işlevler yayınladığını varsayalım. Hem kısa hem de uzun vadede müşterileri memnun etme şansı yüksek olan kimdir dersiniz? DevOps’un benimsenmesini sağlayan kilit soru budur. Bir işletme olarak ayakta kalabilmek için DevOps’a ihtiyacınız var mı? 

DevOps kuruluşunuz için uygun mu? Ya da DevOps’u zaten benimsediyseniz, istediğiniz sonuçları alıyor musunuz? DevOps yolculuğunuzun neresinde olursanız olun, BlueMark Academy sunduğu nitelikli eğitimlerle ekiplerinizi başarıya hazırlar. Daha fazlası için bu sayfadan bilgi alabilir, ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz!