Derin öğrenme bir machine learning (makine öğrenimi) yöntemidir. Derin öğrenme, yapay sinir ağlarının insan beynini bir ilham kaynağı olarak kabul ederek çalışmayı prensip haline getirmiştir. Diğer bir deyişle deep learning, bu yolla makinelerin tecrübelere dayalı hareket etmesini ve bu yolla çeşitli beceriler kazanabilmesini amaçlamaktadır.
Siri gibi sanal yardımcılardan çeviri araçlarına, görüntü renklendirmeden yüz tanıma sistemlerine, otonom araçlara dek birçok yeni teknolojinin kaynağı olan derin öğrenme (deep learning), geleceğe dair öngörülerin odak noktasında yer alıyor. Derin öğrenmenin en temel amacı, “öğrenen” uygulamalar geliştirmeyi hedef edinmiş olmaktır.
Temel yapay sinir ağları, çekişmeli üretim ağları, evrişimli sinir ağları, pekiştirmeli öğrenme ve özyinelemeli sinir ağları gibi birçok yöntemin bulunduğu derin öğrenme alanı, günümüzde yapay zekanın geleceğe en çok hitap eden yöntem sistematiği olarak görülmektedir.
BlueMark Academy,alanında uzman eğitimcileriyle birlikte sunduğu kaliteli eğitim anlayışını Derin Öğrenme (Deep Learning) Temeli alanında da göstermektedir. Gelecek adına birçok vaadi bulunan ve dünya çapında oldukça popülariteye sahip olan derin öğrenme, kariyeriniz adına son derece etkili ve modern bir anlam taşıyacaktır. Günümüzde dünyanın en çok yatırım alan şirketlerinin derin öğrenme alanında çalıştığı düşünüldüğünde derin öğrenme kurslarının kariyerinize sağlayacağı fayda oldukça büyüktür. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve Derin Öğrenme Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!
Derin Öğrenme Nedir?
Derin öğrenmedeki “derin” kelimesi, ağda birden çok katmanın kullanımını temsil etmektedir. Modern derin öğrenme modellerinin çoğu yapay sinir ağlarını temel alarak çalışmayı tercih etmektedir. Çok katmanlı algılayıcılar ilk defa 1965 yılında Alexey Ivakhnenko tarafından kullanılmıştır. Bir makine öğrenimi sınıfı olarak bilinen derin öğrenme, her ardışık katmanın önceki katmandaki çıktıyı girdi olarak kabul ettiği bir sistemi teşkil etmektedir.
Genellikle tek katmandan oluşan veriyi işledikten sonra öğrenen geleneksel makine öğrenimi yöntemlerinin aksine derin öğrenmede oldukça geniş veri setleri ve çoklu katmanlar aracılığıyla analiz yöntemi tercih edilmektedir. Derin öğrenmeyi bilinen diğer makine öğrenimi yöntemlerinden ayıran en temel özellik buradadır. Derin öğrenmede makine, çok büyük miktarlara tekabül eden veriyi farklı katmanlarda işleyerek nasıl öğreneceğini de kendi analizleri neticesinde öğrenmektedir.
Derin Öğrenmenin Kullanıldığı Alanlar
Siri, Alexa ve Cortana gibi online servis sağlayıcıları tarafından yazılan sanal asistanlar, insanlarla etkileşime geçmek adına derin öğrenme teknolojisinden faydalanıyor. En somut örneğini bu noktada görebileceğimiz derin öğrenme metotlarının günümüzde sirayet ettiği noktalar elbette sanal yardımcılarla sınırlı değil. Günlük olarak birçok dil üzerinden çeviri yapma ihtiyacının giderildiği çeviri araçlarının yanı sıra iş adamlarının ve politikacıların sıklıkla kullandığı anlık konuşma çeviren sistemler de bu teknolojiden faydalanarak hareket ediyor. Günümüzde Tesla şirketinin temelini attığı otonom araç teknolojisinin de deep learning yöntemlerinden yola çıkarak oluşturulduğunu söylemek mümkün. Otonom araçlar, yollarda yer alan tabelalardan trafik lambalarına dek verecekleri reaksiyonları derin öğrenme algoritmaları aracılığıyla gerçekleştirmektedir.
Güvenlik Alanında Derin Öğrenme
Yüz tanıma odaklı güvenlik sistemlerinin cep telefonlara kadar indirgendiği günümüzde bir yüzün hatlarını derin öğrenme yöntemi ile idrak eden makineler, oldukça üstün bir güvenlik hizmeti sağlamaktadır. Facebook gibi sosyal medya organlarında otomatik etiket önerisi yapan yüz tanıma sistemi, gelecek adına da birçok vaatte bulunuyor.
Derin öğrenme ile ilgili gelecekte görebileceğimiz güvenlik yöntemleri birçok ayrıntıya ve çeşide sahiptir. Örneğin yüz tanıma sistemlerinin çok daha güvenilir olduğu bir düzlemde, mağazalarda yapacağımız alışverişleri yüz tanıma özelliği aracılığı ile gerçekleştirebiliriz. Günümüzde saç şekillerinin, sakal gibi ayrıntıların değişiklik göstermesi halinde tepkisiz kalan bu teknolojinin gelecekte çok daha başarılı olacağını söylemek işten bile değil.
Derin Öğrenme ve Dijital Dünya
Youtube veya Netflix gibi video ortam oynatıcılarda önerilen videolar, diziler ya da filmler derin öğrenme aracılığı ile elde edilen veriler aracılığı ile kullanıcıya sunulmaktadır. Ayrıca Amazon gibi e ticaret sitelerinde kullanıcıya önerilen ürünlerin de bu yöntemi kullandığını söylemek mümkündür. Daha önce okuduğunuz yazarların alanlarını, daha önce satın aldığınız kıyafetlerin tarzlarını dikkate alan deep learning, size önerilerde bulunurken sizin davranışlarınızı odak noktasına koyuyor.
BlueMark Academy, alanında uzman eğitimcilerle kaliteli ve nitelikli eğitim anlayışı doğrultusunda sunduğu Derin Öğrenme Temelleri eğitimini sizlerle buluşturuyor. Geleceğe yön verecek teknolojilerden birisi olan deep learning ile CV’nize önemli bir katkı sağlamak istiyorsanız buradan başlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!