Computer vision, Türkçedeki karşılığı “bilgisayarlı görü” olan, adından da anlaşılacağı üzere bilgisayar vasıtasıyla görme eyleminin gerçekleştirilmesi anlamını taşıyan bir kavramdır. İnsan görsel sisteminin fonksiyonlarını gerçekleştirmeyi, anlama ve otomatikleştirme noktasında reaksiyon göstermeyi amaçlamaktadır.

Computer vision, sahip olduğu görme fonksiyonları ile birtakım amaçlar doğrultusunda çalışmaktadır. Bu kavramlar; tanıma, içeriğe dayalı görüntü alma, poz tahmini, üç farklı başlıkla incelenen hareket analizi, yeniden sahne kurma ve görüntü onarımı olarak sıralanmaktadır. Görüntü işleme, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi alanlarda kullanımına başvurulan computer vision, görüntü izleme özelliklerinden dolayı uydu, kamera ve telefon gibi cihazlar aracılığıyla elde edilen görüntülerin analiz edilmesinde, otomatik olarak düzenlenmesinde ve çözünürlükleri iyileştirme özelliğine sahiptir. Görsellerden anlam çıkarma, görsellerin gürültülerini temizleme gibi birçok ek fonksiyonu da mevcuttur.

BlueMark Academy, alanında uzman eğitimcileriyle Computer Vision Eğitimlerini oldukça nitelikli bir biçimde, geniş ve kaliteli eğitim anlayışı ile sizlerle buluşturuyor. Geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen makine öğrenimi ve yapay zeka gibi alanlarda yardımına oldukça fazla başvurulan computer vision, alanda elde etmek istediğiniz kariyer adına sizlere oldukça ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Computer Vision Eğitimlerine kaydolmak ya da BlueMark Academy Eğitimleri hakkında daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!

Computer Vision Basamakları

Computer vision temel nitelikleri ile incelendiği zaman karşımıza görüntülerden görsel bilgi edinmek adına üç farklı basamak çıkıyor. Bu basamaklar ise düşük seviye, orta seviye ve yüksek seviye olarak üç başlıkla tanımlanıyor.

Düşük seviye olarak bilinen ilk aşamada çeşitli görüntü işleme teknikleri aracılığı ile bir resimden bilgiler elde edebileceğimiz, bu bilgileri bilgisayarlı görü sayesinde çok daha kolay tanımlayabileceğimiz başka bir resim elde ediliyor. Bu noktada görsel; keskinleştirme, dağıtma, köşelerin elde edilmesi, eşik değer uygulanması, histogramın dağıtılması gibi farklı süreçlerden geçiyor.

İkinci basamak olarak bilinen orta seviyede, resimden görselin karakteristik özellikleri analiz ediliyor. Farklı bölgelerde kullanılan renkler, çembersel yaylar ve çizgiler gibi çeşitli elemanların tespiti ve ardından analizi gerçekleştiriliyor. Bilgisayarlı görünün son basamağında ise elde edilen görüntüler vasıtasıyla görüntünün içerisindeki nesneler bulunuyor, bu netice ile bilgisayarlı görünün asıl amacı olan “kullanışlı kararlar” elde ediliyor.

Computer Vision’ın Genel Hatları

Image Acquisition olarak bilinen görüntü edinimi, nesneden çıkan fotonların yakalanması ve görüntü haline getirilmesi aşamasını teşkil etmektedir. İkinci sırada ise image processing yani görüntü işleme kısmı yer almaktadır. Bu noktada nesnenin görüntüsü işlendikten sonra özelliklerin çıkarılması adına bir zemin hazırlanır. Bükme, morfolojij işlemler ve eşik değer uygulama aşamalarının yer aldığı bu noktada segmentation (bölümlendirme) aşamasına hazırlık yapılır. Ardından her zaman uygulanmasa da segmentation bölümü devreye girer ve zaman zaman bu özellikten faydalanılır. Bu noktaya değin geçen aşamalar computer visionda yer alan basamakların birincisini teşkil etmektedir.

Orta ve Yüksek Seviyede Computer Vision

Orta seviyede computer vision aşamaları, feature extraction yani özellik çıkarma olarak bilinen işlemlerle başlar. Bu noktada resmin karakteristik özellikleri adına bir analiz gerçekleştirilir ve ardından training yani hazırlanma aşamasına geçilir. Algoritma ise hazırlanma aşamasında geliştirilir ve sınıf özelliklerine uygun bir biçimde bilinmeyen değerlerin hangi sınıflara ait olacağına karar verilir.

Yüksek seviyede computer vision işlemleri ise recognition (tanıma) işlemi ile başlar. Hazırlanma noktasında elde edilen algoritmaya binaen herhangi bir bilinmeyen elde edildiği zaman onun sınıfına dair değerlendirmeler gerçekleştirilir. Yüksek seviyedeki son evre, yorumlama ve anlama seviyesi olarak bilinmektedir. Analizin sona ermesi ve kullanışlı kararların elde edilmesi bu safhada sağlanır.

Computer Vision Kullanım Alanları

Bilgisayarlı görü, günlük hayatta başvurduğumuz birçok teknolojinin içerisinde aktif olarak yer almaktadır. Örneğin bir arama motorunda uçak görselini arattığımız zaman karşımıza çıkan görüntü alternatifleri, bütün görseller arasında computer vision aşamalarından geçmiş olan uçak görsellerini karşımıza çıkarıyor. Medikal alanında da bu teknolojinin önemli bir yeri var. MR ve röntgen çıktılarını tarayıp kanserli hücreleri tespit edebilen computer vision, otonom araçların da kullanımı ile günümüz teknolojisinde kalıcı bir yere sahip olmuştur.

BlueMark Academy, günümüzde yüksek bir teknoloji olarak bilinen ve gelecekte önemli işlerin vaadinde bulunan Computer Vision eğitimlerini uzman kadrosu ve nitelikli eğitim anlayışı ile sunmaktadır. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!