Yapay zekanın (YZ) son zamanlarda kaydettiği çılgın ilerleme, aklınıza gelebilecek hemen her sektörde heyecan yarattı. Yapay zekanın süper yıldızlarından biri olan ChatGPT, o kadar ileri teknolojiye sahip bir yapay zeka sohbet robotu ki, pratikte dilbilimsel geri taklalar atıyor!
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen gelişmiş bir yapay zeka dil modelidir. Doğal dil işlemede önemli bir sıçramayı temsil eder ve yapay zekanın tutarlı, bağlamla ilgili ve neredeyse insan konuşmasına benzer metin yanıtlarını konuşma tarzında üretmesini sağlar.
Bu makale ChatGPT’nin kökenlerini, altında yatan teknolojiyi, gerçek dünyadaki uygulamalarını ve kullanımını çevreleyen etik hususları keşfedecek.

Hadi başlayalım!

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve insan benzeri konuşma etkileşimleri sağlamak için tasarlanmış bir yapay zeka sohbet botudur. Doğal dili anlayabilen ve üretebilen gelişmiş makine öğrenimi modelleri olan büyük dil modelleri (LLM’ler) üzerine inşa edilmiştir. ChatGPT’nin temeli GPT (Generative Pre-trained Transformer) mimarisidir ve kısaltma bu yapay zeka modelinin temel özelliklerini vurgular:

Üretken

GPT modelleri, eğitim verilerinden öğrendikleri kalıplara ve bağlama dayalı olarak yeni içerik üretme yeteneğine sahiptir. Bağlamsal olarak alakalı ve tutarlı, insan benzeri metinler oluşturabilirler.

Önceden Eğitilmiş (Pre-trained)

Modeller Çeşitli kaynaklardan alınan büyük miktarda metin verisi üzerinde önceden eğitilerek çok çeşitli dilbilimsel kalıpları, dilbilgisini, gerçekleri ve bağlamı öğrenmelerini sağlar. Bu ön eğitim süreci, yüksek kaliteli metin üretme becerilerinin temelini oluşturur.

Transformer

GPT modelleri, doğal dil işleme görevleri için tasarlanmış bir sinir ağı modeli olan Transformer mimarisi üzerine inşa edilmiştir. Transformer mimarisi, büyük ölçekli dil görevlerini verimli bir şekilde yerine getirmek ve bağlamsal olarak doğru metinler üretmek için kendi kendine dikkat mekanizmalarını ve paralel işlemeyi kullanır.

Yapay zeka destekli bir doğal dil işleme aracı olan ChatGPT, verdiğiniz komutları anlama ve bunlara göre metin oluşturma yeteneğine sahiptir. Sorularınızı yanıtlamaktan içerik hazırlamanıza yardımcı olmaya, dilleri çevirmeye ve daha fazlasına kadar geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.

Open AI, dil modellerine ince ayar yapmak için insan yapay zeka eğitmenlerini kullandı ve hepimiz için sınıfının en iyisi bir deneyim sağlamak için insan geri bildirimi ve takviye öğrenme tekniklerinden yararlandı. Yani Chat GPT’nin sorduğunuz her soruya zamanında, doğru ve bağlamla ilgili yanıtlar vermesini bekleyebilirsiniz. En azından çoğu zaman.

Gelişmiş metin oluşturma yetenekleri sayesinde ChatGPT, müşteri desteği, içerik oluşturma, programlama yardımı ve daha fazlası gibi çeşitli sektörlerde ve alanlarda kullanılmaktadır. Yapay zekanın günlük hayatımızı ve iş deneyimlerimizi dönüştürme gücünün mükemmel bir örneğidir.

ChatGPT’nin Tarihçesi ve Gelişimi

ChatGPT’nin geçmişi, OpenAI’nin GPT dil modelini ilk kez tanıttığı 2018 yılında başlar. Bu model, ChatGPT’nin oluşturulmasına ilham veren sorulara ve konuşmalara insan benzeri yanıtlar üretebiliyordu.

GPT serisi, umut verici ancak sınırlı bir dil modeli olan GPT-1 ile başladı. Halefi GPT-2, Şubat 2019’da piyasaya sürüldü ve dil anlama ve üretme yeteneklerinde önemli gelişmeler gösterdi.

Bununla birlikte, Haziran 2020’de piyasaya sürülen GPT-3, benzeri görülmemiş gücü ve performansı ile üretken yapay zeka ortamında gerçekten devrim yarattı.

OpenAI, zaman içinde GPT-3’e ince ayar yaparak, yükseltilmiş bir yineleme olan ve ChatGPT’nin OpenAI web sitesinde ücretsiz olarak sunulan sürümü olan GPT-3.5’i oluşturdu.

OpenAI, ChatGPT’yi Kasım 2022’de resmi olarak piyasaya sürdü ve anında hit oldu. GPT-3.5’in başarısı üzerine inşa edilen OpenAI, ChatGPT’nin performansı, ölçeklenebilirliği ve genel yeteneklerinde kayda değer iyileştirmeler getiren bir yineleme olan GPT-4’ü tanıttı.

ChatGPT’nin GPT-3’ten daha gelişmiş GPT-3.5 ve GPT-4 ailelerine evrimi, üretken yapay zeka araştırma ve geliştirmesinde kaydedilen hızlı ilerlemenin bir kanıtı olarak duruyor.

ChatGPT’nin 4 Temel Özelliği

Gelişmiş doğal dil anlayışı

ChatGPT’nin temel bileşenlerinden biri, altta yatan büyük dil modeli sayesinde insan dilini anlama yeteneğidir. Modelin gramer, sözdizimi ve semantik konusundaki derin anlayışı, insan tarafından oluşturulan içeriğe çok benzeyen kaliteli metinler üretmesine olanak tanır.

ChatGPT’nin doğal dil anlayışı, konuşmalara zahmetsizce katılmasına ve soruları, yorumları ve talimatları korkutucu derecede iyi bir hassasiyetle yorumlamasına olanak tanır.

Bağlamsal Farkındalık

ChatGPT, daha ilgili ve tutarlı yanıtlar sağlamak için önceki konuşmalardan bağlamı koruyabilir. Bununla birlikte, GPT modelleri, genel olarak, bir kerede ne kadar metni işleyebileceklerini ve tutabileceklerini belirleyen sınırlı bir bağlam penceresine sahiptir.

GPT-3 için bu bağlam penceresi 2048 jetondu, bu da metnin diline ve yapısına bağlı olarak kabaca yaklaşık 2.000-3.000 kelimeye karşılık geliyor. OpenAI’ye göre GPT-4 çok daha gelişmiş ve 25.000 kelimeye kadar metni yorumlayıp çıktı verebiliyor.

Bağlamsal farkındalık, modelin ileri geri konuşmalarda daha iyi performans göstermesini ve yanıtlarında tutarlılığı korumasını sağlayan şeydir.

Geniş Alan Bilgisi

Chat GPT’nin bir diğer önemli özelliği de geniş bilgi tabanıdır. Yapay zekalı sohbet robotu, çok sayıda kaynaktan metin içeren devasa bir veri kümesi üzerinde eğitilmiştir, bu nedenle çeşitli konularda yanıtlar üretebilir.

Ölçeklenebilirlik ve Uyarlanabilirlik

ChatGPT’nin mimarisi ve eğitim metodolojileri, iyi ölçeklenmesine ve birçok uygulama ve endüstri için uygun olmasına olanak tanır. Model, belirli görevler için ince ayar yapılarak performansını ve çeşitli kullanım durumlarına uyarlanabilirliğini artırabilir.

Hesaplama kaynakları, altyapı ve uygulama gereksinimleri gibi birçok faktör nedeniyle ChatGPT’nin ne kadar ölçeklenebileceği ve uyarlanabileceği konusunda kesin rakamlar vermek zor olsa da modelin boyutuna ve eğitim verilerine dayalı tahminler yapabiliriz.

ChatGPT eğitimlerimize göz atmadan ChatGPT dünyasına adım atmayın!