Bulut bilişim, bilgisayarların bilgileri depolamasına, yönetmesine, işlemesine ve/veya iletmesine yardımcı olmak için saha dışı sistemlerin kullanılmasıdır. Bu saha dışı sistemler, bilgisayarınız veya diğer yerel depolama alanı yerine bulutta (veya internette) barındırılır.
Bulut Bilişim (Cloud Computing) e-posta sunucularından yazılım programlarına, veri depolamaya ve hatta bilgisayarın işlem gücünü artırmaya kadar her şeyi kapsayabilir. Bir İnternet hizmeti bağlantısı aracılığıyla bulut depolama, kullanıcıların dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi seçilen herhangi bir cihazdaki verilere erişmesini ve bunları indirmesini sağlayarak çalışır.
Bulut depolama kullanıcıları, belgeleri diğer kullanıcılarla aynı anda düzenleyebilir ve bu da ofis dışında çalışmayı kolaylaştırır. Belirli ihtiyaçlara bağlı olarak maliyetler bulut depolama için değişiklik gösterebilmektedir. Bireysel bir kullanıcı olarak genellikle ilk miktarda ücretsiz olarak bulut depolama alanı elde edebilirsiniz. Birçok zaman ek depolama almak için bir ücret ödemeniz gerekir.
Bulut bilişim, işinize her yerde, her zaman bağlanma esnekliği sağlamak için sanal ofis benzeri bir sistem kurmanıza olanak tanır. Günümüzün iş ortamında kullanılan web özellikli cihazların (örn. akıllı telefonlar, tabletler) sayısının artmasıyla Bulut Bilişim aracılığı ile verilere erişim daha da kolaylaştı. İşletmelerin gelecek projeksyonlarına ışık tutmak ve CV’nize önemli bir yetkinlik eklemek için Bulut Bilişim (Cloud Computing) Eğitimlerini tercih edebilirsiniz. Daha fazla bilgi sahibi olmak ve Bulut Bilişim (Cloud Computing) Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!
Bulut Bilişim Nedir?
İnternet, iş yapma ve toplum olarak etkileşim kurma şeklimizi değiştiriyor. Geleneksel yöntemlerde donanım ve yazılım tamamen kullanıcının bilgisayarında bulunuyordu. Bu, verilerinize ve programlarınıza yalnızca kendi bilgisayarınızdan erişebileceğiniz bir ortam yaratıyordu. Bulut bilişim, verilerinize ve programlarınıza kendi bilgi işlem ortamınızın dışında erişmenize olanak tanır. Verileriniz ve yazılımınız kişisel bilgisayarınızda veya sunucunuz yerine ‘bulutta’ depolanır. Bu uygulamalar, veritabanları, e-posta ve dosya hizmetlerini içerebilir.
Bulut bilişimi tanımlamak için yaygın bir benzetme, satın alma ve kiralama benzetmesidir. Bulut bilişim sisteminde bir bulut hizmeti sağlayıcısından sunucu alanı veya yazılıma erişim kiralar ve aylık olarak ücret ödersiniz. Bu hizmete internet üzerinden bağlantı sağlarsınız. Kendi BT gereksinimlerinizi satın almak yerine, yalnızca kullandığınız kaynaklar için ödeme yaparak bir hizmet sağlayıcıdan geçici hizmet alıyorsunuz. Bu durum ihtiyaç duymadığınız fiziksel kaynaklardan ciddi anlamda tasarruf sağlamanıza ve bu kaynaklara her yerden erişmenize imkân tanıyacaktır.
Bulut Bilişim (Cloud Computing) Faydaları
Bulut bilişim işletmeniz, operasyon ve depolama ihtiyaçlarınızı hızla durumunuza uyacak şekilde büyütebilir, küçültebilir ve ihtiyaçlarınız değiştikçe esneklik sağlar. Pahalı fiziksel cihaz ve araçları kendiniz satın alıp kurmak yerine, bulut bilgisayar servis sağlayıcınızdan bunu sizin için yapmasını isteyebilirsiniz. Bulutu kullanmak, işinizi yürütmeye devam edebilmeniz için size zaman kazandırır.
Verilerinizi ve sistemlerinizi korumak, iş sürekliliği planlamasının önemli bir parçasıdır. Doğal afet, elektrik kesintisi veya başka bir kriz yaşasanız da, verilerinizin bulutta saklanması, güvenli bir konumda yedeklenmesini ve korunmasını sağlar. Verilerinize tekrar hızlı bir şekilde erişebilmek, işinizi her zamanki gibi yapmanıza olanak tanıyarak kesintileri ve üretkenlik kaybını en aza indirir.
Bulut Bilişim ile İşbirliği ve Esneklik
Bulut ortamında işbirliği, işletmenize geleneksel yöntemlerin dışında daha kolay iletişim kurma ve paylaşma imkânı sağlar. Farklı konumlarda tek bir proje üzerinde çalışıyorsanız, çalışanlara, yüklenicilere ve üçüncü taraflara aynı dosyalara erişim sağlamak için bulut bilişimi kullanabilirsiniz. Ayrıca, kayıtlarınızı danışmanlarınızla paylaşmanızı (örneğin, muhasebe kayıtlarınızı muhasebecinizle veya mali danışmanınızla paylaşmak) kolaylaştıran bir bulut bilgi işlem modeli de seçebilirsiniz.
Bulut bilişim, çalışanların iş uygulamalarında daha esnek olmalarını sağlar. Örneğin, evden, tatilde veya işe gidip gelirken (internet bağlantınız olması koşuluyla) verilere erişme olanağınız vardır. Saha dışındayken verilerinize erişmeniz gerekiyorsa, sanal ofisinize hızlı ve kolay bir şekilde bağlanabilirsiniz.
Bulut Bilişim (Cloud Computing) Eğitimlerine Genel Bakış
Bulut bilişim kavramı temel olarak IaaS, PaaS ve SaaS isimleri verilen üç farklı başlıkta incelenir. Bu başlıklar hizmet olarak altyapı, hizmet olarak platform ve hizmet olarak yazılım şeklinde sıralanabilir. BlueMark Academy’nin akademide ve sektörde yeterli yetkinliğe ulaşmış olan eğitimciler aracılığı ile sağladığı Bulut Bilişim Eğitimleri bu alanda ihtiyacınız olan bütün yetkinliğe sahip olmanıza imkân tanıyacaktır. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!