Blockchain birçok kişi için karmaşık bir yapıya sahip olsa da temel konsepti oldukça basittir. Blockchain, bir veritabanı türüdür. Blockchain‘i anlayabilmek için, öncelikle bir veritabanının gerçekte ne olduğunu anlamak gerekir. Blockchain, üstün şifreleme yöntemleri sayesinde çağımızın en güvenli veritabanı olarak bilinir.

Veritabanı, bir bilgisayar sisteminde elektronik olarak depolanan bir bilgi koleksiyonu olarak tanımlanabilir. Veritabanlarındaki bilgiler veya veriler, belirli bilgilerin daha kolay aranmasına ve filtrelenmesine imkan sağlamak için genellikle tablo formatında yapılandırılır.  Büyük veritabanları, verileri güçlü bilgisayarlardan oluşan sunucularda barındırdığı için dijital tablo uygulamalarından farklı olarak çok fazla veri üzerinde işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bu sunucular bazen birçok kullanıcının aynı anda veritabanına erişmesi için gerekli hesaplama gücüne ve depolama kapasitesine sahip olmak adına yüzlerce veya binlerce bilgisayar kullanılarak oluşturulabilir. Blockchain’in izlediği ana mantık da tam olarak budur.

BlueMark Academy, alanında uzman eğitimcileri sayesinde Blockchain Eğitimlerini oldukça nitelikli bir biçimde, geniş ve kaliteli eğitim anlayışı ile katılımcılarına sunmaktadır. Geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen Blockchain, bankacılık ve kripto paralarla sağladığı popülaritenin yanında birçok alanda güvenlik sağlamak amacı ile kullanılıyor. Blockchain Eğitimlerine kaydolmak ya da BlueMark Academy Eğitimleri hakkında daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!

Blockchain Nedir?

Blockchain, sistemi değiştirmeyi, hacklemeyi veya aldatmayı oldukça zor, belki de imkansız hale getiren bir bilgi kaydetme ve veri barındırma sistemidir. Bir blok zinciri, blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ağında dağıtılan ve çoğaltılan işlemlerin tutulduğu dijital bir defterdir. Zincirde yer alan her blok bir dizi işlem içerir ve blok zincirinde her yeni işlem gerçekleştiğinde, bu işlemin bir kaydı her katılımcının defterine eklenir. Birden çok katılımcının yönetiminde olan merkeziyetsiz veritabanı, Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) olarak bilinir. Blockchain, işlemlerin hash adı verilen, değiştirilmesi mümkün olmayan bir kriptografik imzayla kaydedildiği bir dağıtılmış defter türüdür.

Bu durum, Blockchain’e dahil olan bir zincirdeki bir bloğun değiştirilmiş olması durumunda, değiştirileceğinin hemen tespit edilebilmesine olanak tanır. Bilgisayar korsanları bir blockchain sistemini bozmak isterse, zincirin tüm dağıtılmış sürümlerinde zincirdeki her bloğu değiştirmek zorunda kalmaktadır ve bu neredeyse imkansızdır.

Blockchain Güvenli Midir?

Bir veritabanı, verilerini tablolar halinde yapılandırırken bir blok zinciri, adından da anlaşılacağı gibi, verilerini birbirine zincirlenmiş parçalar (bloklar) halinde yapılandırır. Bu, tüm blok zincirlerinin veritabanı olduğu anlamına gelir, ancak tüm veritabanları blok zincir anlayışına sahip değildir. Ayrıca Blockchain, merkezi olmayan bir anlayışla uygulandığında, yapısı gereği geri dönüşü olmayan bir veri zaman çizelgesi oluşturur. Bir blok doldurulduğu anda oluşturulan bu zaman çizelgesinin bir parçası haline gelir. Zincirdeki her bloğa, zincire eklendiği andan sonra kesin bir timestamp (zaman damgası) verilir.

Blockchain Güvenliği Nasıl Sağlıyor?

Blok zincirinin sonuna yeni bir blok eklendikten sonra, çoğunluk değişiklik yapmak için bir fikir birliğine varmadıkça geri dönüp bloğun içeriğini değiştirmek çok zordur. Bunun nedeni, her bloğun, kendisinden önceki bloğun karması ve daha önce belirtilen timestamp ile birlikte kendi karmasını içermesidir. Karma kodlar, dijital bilgileri sayı ve harf odaklı dizilere dönüştüren bir matematik işlevi tarafından meydana getirilmektedir. Bu bilgiler üzerinde yapılacak herhangi bir değişiklik karma kodun da değişmesi anlamını taşıyacaktır.

Varsayalım ki, bir bilgisayar korsanı blok zincirinde değişiklik yaparak veri ya da finans hırsızlığı yapmak istiyor. Bunun için kendi bloğundaki kopyaları değiştirirse, artık korsanın sahip olduğu blok, zincirdeki diğer üyelerin kopyasıyla uyumlu olmayacaktır. Herkes kendi kopyasını kullanarak çapraz referans gerçekleştirdiğinde, hatalı kopya rahatlıkla ortaya çıkacaktır.

Blockchain’in Diğer Veritabanlarından Farkı

Sıradan bir veritabanı ile bir blok zinciri arasındaki önemli farklardan birisi, verilerin yapılandırılma şeklidir. Bir blok zinciri, bilgi kümelerini tutan bloklar olarak da bilinen gruplar halinde bilgi toplamaktadır. Blokların belirli depolama kapasiteleri vardır ve bloklar çeşitli işlemlerle dolduruldukları zaman Blockchain olarak bilinen bir veri zinciri oluşturarak önceden doldurulmuş bloğa bağlanırlar. Yeni eklenen bloğu izleyen tüm yeni bilgiler, yeni oluşturulmuş bir blok halinde derlenir ve daha sonra, doldurulduktan sonra tekrar bloğa bağlanmaktadır. Blok zincir tanımındaki “zincir” kavramı bu durumu nitelemek için kullanılmaktadır. Blockchain’de dolu olan her blok, zincire eklemlenmektedir.

Dünyanın en güvenli veritabanı yönetim sistemi olarak bilinen Blockchain, BlueMark Academy’nin nitelikli eğitim anlayışı ile sizlerle. Daha fazla bilgi sahibi olmak için hemen bizimle iletişime geçin!