Blockchain, verileri kaydeden şifreli, dağıtılmış bir veritabanıdır veya başka bir deyişle, bağımsız olarak kaydedilmesi gereken herhangi bir işlemin, sözleşmenin dijital bir defteridir. Blockchain’in en önemli özelliklerinden biri, söz konusu dijital deftere birkaç yüz binlerce bilgisayardan erişilebilmesi ve tek bir yerde tutulma zorunluluğu olmamasıdır.

Blockchain teknolojisi, verilerin nasıl depolandığı ve paylaşıldığı konusunda devrim yaratıyor. Bilgileri güvende tutmak için kriptografiyi kullanan bir blok zinciri, merkezi olmayan bir veri tabanı veya “dijital defter” aracılığı ile çalışır. Doğrulanmadan ve kaydedilmeden önce bir güncellemeyi onaylaması gereken bir bilgisayar ağına dayanarak, merkezi veri depolamaya olan bağımlılığı ve güvenlik açığını azaltır.

BlueMark Academy, alt edilmesi oldukça zor bir veritabanı yönetim sistemi olan Blockchain ile ilgili önemli yetkinliklere sahip olmanızı sağlayacaktır. Özellikle banka ve finans alanında çalışanlar için Blockchain’i anlamak ve Blockchain’in farkında olarak çalışmak önemli bir kazançtır.Daha fazla bilgi sahibi olmak ve Blockchain Eğitimlerine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

BlockChain Tanımı

Bir blok zinciri, bir veritabanına benzer dağıtılmış bir defterdir. Ancak merkezi bir otorite (yani Google gibi bir firma, küçük şirket veya şahıs) tarafından kontrol edilmek yerine, defter birden fazla bilgisayara dağılır ve bu defter her yere yerleştirilebilir. Blockchain, internet bağlantısı olan herkes tarafından yönetilebilir. Özünde bir blok zinciri, yazılımı ağda çalıştıran farklı düğümlerin fikir birliği yoluyla verilerin gerçek zamanlı olarak eklendiği ve güncellendiği bir defterdir. Ancak, veriler deftere bir kez eklendikten sonra, bir veritabanında olduğu gibi kaldırılamaz veya düzenlenemez. Bu, blok zincirlerin genel tasarımının bir getirisidir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blok zinciri adı, Blockchain’in tanımlanması konusunda açık ipuçları sunmaktadır. Blockchain’de dijital defter genellikle bireysel veri bloklarından oluşan bir “zincir” olarak tanımlanır. Ağa periyodik olarak yeni veriler eklendikçe, yeni bir “blok” oluşturulur ve “zincir”e eklenir. Bu, blok zinciri defterinin sürümlerini aynı olacak şekilde güncelleyen tüm düğümleri temsil eder.

Blockchain’deki yeni blokların nasıl oluşturulduğu, Blockchain’in neden son derece güvenli kabul edildiğinin anahtarıdır. Düğümlerin çoğunluğu, deftere yeni bir blok eklenmeden önce yeni verilerin meşruiyetini doğrulamalı ve onaylamalıdır. Bir kripto para birimi için, bir bloktaki yeni işlemlerin hileli olmamasını veya paraların birden fazla kez harcanmamasını sağlamak blokların görev kapsamları içerisindedir. Bu, bir kişinin gözetim olmadan değişiklik yapabileceği bağımsız bir veritabanı veya elektronik tablodan farklıdır ve çok daha güvenlidir.

Blockchain’in Avantajları

Bir blok zinciri işleminin birden fazla kişi tarafından doğrulanması gerektiğinden, bu hata payı çok daha düşük bir seviyede olacaktır. Veritabanında bulunan bir zincirde hata varsa, diğerleri bunun farklı olduğunu görür ve hatayı yakalar. Geleneksel bir veritabanında, eğer bir görevli hata yaparsa, hatanın tespit edilememe olasılığı çok daha yüksek olacaktır. Ek olarak, her varlık blok zinciri defterinde ayrı ayrı tanımlanır ve izlenir, bu nedenle blok zincirde yer alan paraların iki kez harcanma şansı yoktur.

Blockchain kullanarak bir işlemdeki iki taraf, üçüncü bir taraf aracılığıyla çalışmadan bir şeyi onaylayabilir ve tamamlayabilir. Bu, banka gibi bir aracıya ödeme maliyetinin yanı sıra zamandan da tasarruf sağlar.

Teorik olarak, blok zinciri gibi merkeziyetsiz bir ağ, birinin hileli işlemler yapmasını neredeyse imkansız hale getirir. Sahte işlemlere girmek için her düğümü hacklemeleri ve her defteri değiştirmeleri gerekir. Bu imkansız olmasa da, birçok kripto para birimi blok zinciri sistemi, hileli işlemler eklemeyi zorlaştıran ve katılımcıların çıkarlarına uygun olmayan, hisse kanıtı veya iş kanıtı işlem doğrulama yöntemleri kullanır.

Blockchain Neden Popüler?

Diyelim ki banka hesabınızdan ailenize veya arkadaşlarınıza para aktarıyorsunuz. İnternet bankacılığına giriş yapar ve tutarı, hesap numarasını kullanarak diğer kişiye aktarırsınız. İşlem tamamlandığında bankanız işlem kayıtlarını günceller. Yeterince basit görünüyor, değil mi? Çoğumuzun ihmal ettiği potansiyel bir sorun var. Bu tür işlemler sonucu ortaya çıkan durumlar çok hızlı bir şekilde sabote edilebilir.

Söz konusu gerçeğe aşina olan kişiler, genellikle bu tür işlemleri kullanmaktan çekinirler, bu nedenle son yıllarda üçüncü taraf ödeme uygulamalarının evrimi söz konusudur. Ancak bu güvenlik açığı, esasen Blockchain teknolojisinin yaratılmasının nedenidir. Blockchain belirli bir dijital imza olmadan diğer kullanıcılar tarafından bir bireyin verilerinin bozulmasını veya değiştirilmesini imkansız kılan dolandırıcılık içermeyen işlemler yapmak için dijital imza özelliğini kullanır.

Blockchain Eğitimlerine Dair

Blockchain, doğrulama (authentication) söz konusu olduğunda birçok kamu kurumunun görevini yerine getirebilecek bir potansiyele sahiptir. Blockchain ile ilgili kurulan teoriler, bu teknolojinin gelecekte devletlerin yerine getirdiği ve yetkili olduğu birçok görevi blok zincirlerinin üstleneceği yönündedir.

Günümüzde ve gelecekte özellikle bankacılık ve finans alanlarında önemli bir güvenlik unsuru olarak kabul edilen Blockchain hakkında BlueMark Academy’nin sunduğu kurslardan istifade ederek gelecek adına önemli bir projeksyona sahip olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!