Blockchain, iki taraf arasında değişmez bir işlem kaydı sağlayan dağıtılmış bir veritabanıdır.
Blockchain dijital para birimlerinin ve diğer finansal ürünlerin oluşturulmasına imkan sağlar. Ayrıca, iki veya daha fazla taraf arasındaki bir anlaşmanın şartlarını yürütmek için kullanılabilecek bilgisayar programları olan akıllı sözleşmelerin oluşturulmasına da olanak tanır. Blok zinciri, karmaşık matematiksel problemleri çözerek işlemleri doğrulayan bir bilgisayar ağı tarafından korunur. İlk blok zinciri 2008 yılında Bitcoin kripto para birimi sisteminin bir parçası olarak Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildi.
Blockchain Devrimi
Blockchain, işlemlerin kayıtlarını güvenli, kurcalamaya karşı korumalı bir şekilde saklayan dijital bir defterdir. Teknoloji, verileri yönetmek, depolamak ve korumak için kriptografi ve bir bilgisayar ağı kullanır. İlk blok zinciri 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kavramsallaştırıldı, ancak ilk bloğun çıkarılması 2009 yılını buldu.
Dünyanın bu devrim niteliğindeki teknolojinin gücünü görmesi sadece altı yıl aldı: 2017 yılına kadar blok zinciri büyüyerek 1 milyar dolar değerine ulaştı! Ama tam olarak Blockchain nedir? Ve hayatınızı ve işinizi nasıl iyileştirebilir? Blockchain’i bu kadar özel yapan şeyin ne olduğuna daha yakından bakalım.
Benzersiz Güvenlik Anlayışı ile Blockchain
Blockchain, merkezi olmayan, dağıtılmış bir işlem veya veri defteridir. Başlangıçta kripto para birimi Bitcoin’i desteklemek için geliştirildi, ancak o zamandan beri diğer kullanımlara genişledi. Blockchain bir veri tabanı türüdür.
Geleneksel bir veritabanı gibi, işlemler ve diğer kayıtlarla ilgili verileri depolar. Zincirdeki her blok bir zaman damgası ve bir önceki bloğa bir bağlantı içerir. Bloklar kriptografi yoluyla birbirine bağlanır, bu da herhangi birinin herhangi bir bilgi bloğunda yer alan verileri değiştirmesini veya kurcalamasını zorlaştırır.
Merkeziyetsiz Yapı
Blok zincirinin merkezi olmayan yapısı, bilgisayar korsanlarının veya suçluların, üzerinde depolanan verileri manipüle etmesini veya bozmasını zorlaştırır. Blok zincirine tüm erişimi kontrol eden merkezi bir otorite olmadığı için, bir düğümü hacklemek, birinin orada depolanan tüm bilgilere erişmesine izin vermez; bunun yerine yalnızca o düğümün verilerine erişimleri olur.
Mutabakat Anlayışı ile Blockchain
Blockchain, ağdaki kullanıcıların çoğunluğunun mutabakatı olmadan değiştirilemeyecek veya bozulamayacak şekilde işlemlerle ilgili bilgileri depolayan merkezi olmayan bir defterdir. Bu teknoloji genellikle “Değerin İnterneti (The Internet of Value)” olarak anılır, çünkü insanların normalde bu işlemleri gerçekleştirecek olan bir banka gibi üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan değerleri güvenli bir şekilde transfer etmelerine olanak tanır.
Değişmezlik ve Şeffaflık
Blockchain’i bu kadar çekici bir teknoloji yapan şey, kayıtları değişmez ve şeffaf bir şekilde tutabilmesidir. Bu, finansal işlemlerle ilgili verileri depolamak için ideal hale getirir. Ayrıca kripto para birimleri veya fikri mülkiyet hakları gibi dijital varlıklar üzerinde mülkiyet kanıtı sağlar. Blockchain teknolojisi iki bölümden oluşur:
1) İşlemler hakkında bilgi içeren blokları sabit disklerinde saklayan ve bunları birbirleriyle paylaşan bir bilgisayarlar (düğümler) ağı;
2) Yeni blokların nasıl oluşturulacağını ve mevcut zincire (protokol) nasıl ekleneceğini tanımlayan bir dizi kural.
Blockchain ile Birlikte Gelen Yenilikler
Blockchain, bir aracı kullanmadan doğrudan bir kişiden diğerine para, mal veya varlık göndermeyi mümkün kılan teknolojidir. Blok zincirindeki yenilikler, sırasıyla ödeme işlemleri ve akıllı sözleşmeler için kullanılan Bitcoin ve Ethereum gibi uygulamaların geliştirilmesini mümkün kılmıştır.
Blockchain, bir bilgisayar ağındaki işlemlerin bir listesini yaparak çalışır. Her işlem, bir blok zincirine (dolayısıyla blok zinciri) eklenen bir blok olarak saklanır. Zincir halka açık ve güvenlidir çünkü blokları birbirine bağlamak için kriptografi kullanır.
Verimlilikler Açısından Blockchain
Blockchain, hem maliyetleri düşürerek hem de verimliliği artırarak iş süreçlerinizi iyileştirmek için kullanılabilecek yenilikçi bir teknolojidir. Bilgileri depolamanın, paylaşmanın ve doğrulamanın güvenli ve şeffaf bir yoludur. Blok zinciri ile bankalar veya hükümetler gibi üçüncü taraflara güvenmek yerine, merkezi olmayan bir bilgisayar ağındaki işlemleri kaydeden bir dijital defter oluşturabilirsiniz.
Gizliliğe Dair
Blockchain kullanmak, verilerinizi kontrol eden merkezi bir otorite olmadığı anlamına gelir; aynı anda birçok farklı konum arasında paylaşılır ve geriye dönük olarak değiştirilemez. Bu, finansal işlemlerin veya tıbbi kayıtların kaydedilmesi için idealdir çünkü her zaman kimin neye sahip olduğuna dair net bir kayıt sağlarken aynı zamanda gizliliği de sağlar, çünkü hiç kimse tüm işlemleri göremez.