Google BigQuery, yerleşik bir sorgu motoruyla birlikte gelen sunucusuz, yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir veri motorudur.

Google BigQuery, SQL sorgularını terabaytlarca ve petabaytlarca veri üzerinde saniyeler, dakikalar içinde çalıştırabilir. Bu performansı, herhangi bir altyapıyı yönetmek zorunda kalmadan ve dizinler oluşturmak zorunda kalmadan elde edebilirsiniz.

Şirketler giderek daha fazla veriye dayalı karar vermeyi benimsiyor ve verilerin departmanlar içinde saklanmadığı açık bir kültürü teşvik ediyor. BigQuery, çeviklik ve açıklığa yönelik kültürel bir değişimi hayata geçirmek için teknolojik araçlar sağlayarak, inovasyon hızını artırmada büyük rol oynuyor.

BlueMark Academy, alanında uzman eğitimcilerle birlikte GoogleBigQuery eğitimlerini nitelikli bir biçimde sunar. Geniş olanaklara sahip nitelikli eğitim anlayışımız, şirketinizin bu alanda görevlendirdiği çalışanlara harika deneyimler sunacaktır. Alışılageldik sıradan sunumların dışına çıkan eğitimlerimiz, sektörde deneyimli eğitimciler tarafından verilir. BlueMark Academy’nin eğitimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ya da Google BigQuery eğitimine kaydolmak için hemen bizimle iletişime geçin!

Google BigQuery Nedir?

BigQuery, birkaç saniye içinde terabaytlarca veriyi analiz etme imkanı sunan, Google Cloud Platform’da bulunan, tümüyle yönetilen ve sunucusuz bir veri ambarı çözümüdür. Google BigQuery mimarisi, Google tarafından büyük veri kümelerini sorgulamak için oluşturulan dağıtılmış bir sistem olan Dremel’e dayanır.

Dremel, sorgu yürütmeyi yuvalara bölerek, birden fazla kullanıcı aynı anda veri sorgularken adil bir ortam sağlar. Dremel, kod adı Colossus olan dağıtılmış dosya sistemindeki veri deposuna erişmek için Google’ın dahili veri merkezi ağı olan Jüpiter’den destek alıyor. Colossus, veri çoğaltma, kurtarma ve dağıtım yönetimini gerçekleştirir.

BigQuery’nin Öne Çıkan Özellikleri

BigQuery, verileri sütun biçiminde depolayarak yüksek sıkıştırma oranı ve tarama verimi sağlar. Ancak BigQuery’yi BigTable, Cloud Storage, Cloud SQL ve Google Drive gibi diğer Google Cloud hizmetlerinde depolanan verilerle de kullanabilirsiniz.

BigQuery, büyük veriler için uyarlanmış bu mimariyle, analiz edilecek birkaç petabayt veriye sahip olduğunda en iyi sonucu verir. BigQuery için en uygun kullanım örnekleri, insanların salt okunur veri kümelerinin etkileşimli geçici sorgularını gerçekleştirmesi gereken durumlardır. BigQuery’nin ölçeklenebilir ve dağıtılmış analiz motoru, terabaytları saniyeler, petabaytları dakikalar içerisinde sorgulamanıza imkan sağlayacaktır.

BigQuery’nin Kullanım Ortamları

BigQuery’nin sunucusuz mimarisi, sıfır altyapı yönetimi ile firmanızın en büyük sorularını çözmek adına SQL sorgularını kullanmanıza olanak tanıyacaktır. Genellikle BigQuery, işlenen verilerin üzerinde Büyük Veri ETL ardışık düzeninin sonunda veya ilişkisel bir veritabanına yönelik karmaşık analitik sorguların birkaç saniye sürdüğü senaryolarda kullanılır. Yerleşik bir önbelleğe sahip olduğundan, BigQuery verilerin sık sık değişmediği durumlarda gerçekten iyi çalışır.

Ayrıca, veri kümelerinin oldukça küçük olduğu durumlar, birkaç saniye kadar süren basit bir sorguyla BigQuery’den pek fayda sağlamaz. Bu nedenle, normal bir OLTP (Çevrimiçi İşlem İşleme) veritabanı olarak kullanılmamalıdır. BigQuery, büyük veri ve analitik için gerçekten anlamlı ve uygundur.

Google BigQuery Nasıl Kullanılır?

BigQuery, Google Cloud Platform’da mevcuttur. GCP müşterileri, hizmete tanıdıkları web arayüzü konsolundan kolayca erişebilir. Kullanıcı Arayüzü Konsoluna ek olarak, Google BigQuery API’lerine mevcut GCP SDK’ları ve CLI araçları kullanılarak erişilebilir.

Google Cloud BigQuery’yi kullanmaya başlamak oldukça basit ve kolaydır. CSV, Parquet, ORC, Avro veya JSON gibi yaygın bir biçimdeki herhangi bir veri kümesini kullanarak çok hızlı bir şekilde çalışmaya başlayabilirsiniz. Google BigQuery için kullanmayı düşündüğünüz herhangi bir veri yoksa, veri kümeleri Google Cloud Genel Veri Kümeleri’nde ücretsiz olarak keşfedilebilir ve kullanılabilir.

Sonuç

Google BigQuery, tam olarak yönetilen bir hizmet olarak herhangi bir altyapı kurmaya, yapılandırmaya ve çalıştırmaya gerek kalmadan kutudan çıktığı gibi çalışır. Müşteriler, yaptıkları sorgulara ve depolanan veri hacmine göre ücretlendirilir. Bununla birlikte, bazı dezavantajları vardır, çünkü verilerinizin nerede ve nasıl saklandığı ve işlendiği konusunda çok az kontrolünüz vardır.

BigQuery, makine öğreniminden coğrafi analiz ve iş zekasına dek farklı konularda yerleşik özelliklerle verilerinizi analiz etmenize ve yönetmenize imkan sağlayan, tümüyle yönetilen bir kurumsal veri ambarıdır.  BigQuery, çok fazla çaba harcamadan sıfırdan gelişmişe veri araştırma ve analiz yetenekleri sağlama konusunda inanılmaz derecede güçlüdür. Veri toplamanın şaşırtıcı bir hızla arttığı bir dünyada, BigQuery gibi araçlar verilerden değer üretilmesine yardımcı olur.