Bir DevOps mühendisi misiniz veya DevOps eğitimi alarak bu alanda uzmanlaşmayı mı düşünüyorsunuz? O zaman gelecek sizindir. Üst düzey araştırma firması Forrester, 2018’i Enterprise Kurumsal DevOps Yılı ilan etti ve dünyadaki kuruluşların % 50’sinin DevOps uyguladığını tahmin ediyor.

Bu blogda, mülakata girecek olan kişilerin potansiyel DevOps işe alımları sırasında karşılaştıkları 5 olası soruyu listeledik. Bu liste, endüstri uzmanı BlueMark Academy’nin eğitmenlerinin bilgi birikimine dayanılarak hazırlanmıştır.

Anlaşılması gereken en önemli şey, DevOps’un sadece bir teknoloji koleksiyonu değil, bir düşünme biçimi, bir kültür olmasıdır. DevOps, operasyonları gelişimle birleştiren ve işbirlikçi değişimi kolaylaştırmak için bağlantılı bir teknoloji araç zinciri gerektiren bir kültürel değişim gerektirir. DevOps felsefesi henüz çok yeni bir aşamada olduğundan, DevOps uygulaması ile uyum sağlamak ve işbirliği yapmak için gereken bant genişliği kuruluştan kuruluşa değişir. Ancak, sizi her tür kuruluş için mükemmel bir aday olarak gösterebilecek bir DevOps becerileri portföyü geliştirebilirsiniz.

DevOps becerilerinizi düşünceli, yapılandırılmış bir şekilde geliştirmek ve DevOps Mühendisi olarak sertifika almak istiyorsanız, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız. BlueMark Academy DevOps sertifikasyon eğitimini bitirdiğinizde, sektördeki çeşitli DevOps rollerini idare edebileceğinizin sözünü veriyoruz.

 

DevOps Mühendisi olmak için gereksinimler nelerdir?

DevOps rollerini doldurmaya çalışırken, kuruluşlar net bir dizi beceri arar. Bunlardan en önemlileri:

·Docker,Kubernetes, Ansible, SaltStack veya Windows PowerShell DSC gibi altyapı otomasyon araçlarıyla deneyim.

·Ruby, Python, PHP veya Java gibi web dillerinde üst düzey çalışma becerisi.

·Takımlar ve roller arasında iletişim kurmanıza ve işbirliği yapmanıza yardımcı olan kişilerarası iletişim.

Yukarıdaki becerilere sahipseniz DevOps mülakatınıza hazırlanmaya başlayabilirsiniz demektir! Değilse endişelenmeyin – DevOps sertifika eğitimimiz DevOps konusunda uzmanlaşmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki soruları yapılandırmak için kendimizi sizin yerinize koyuyoruz. Bu blogdaki cevapların çoğu sizin açınızdan, yani potansiyel bir DevOps uzmanı olan birisinden yazılmıştır.

DevOps röportajlarına katıldıysanız veya yanıtlamak istediğiniz başka sorularınız varsa bize ulaşın. Size en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.

 

En Popüler DevOps Mülakat Soruları

DevOps iş görüşmesinde karşılaşabileceğiniz en önemli sorular şunlardır:

 

Genel DevOps Röportaj Soruları

Bu kategori, herhangi bir DevOps aşamasıyla ilgili olmayan soruları içerir. Buradaki sorular, belirli bir araca veya sahneye odaklanmak yerine DevOps hakkındaki anlayışınızı test etmek içindir.

 

S1. DevOps’a olan ihtiyaç nedir?

Bana göre, bu cevap genel piyasa eğilimini açıklayarak başlamalıdır. Şirketler, büyük özellik kümelerini serbest bırakmak yerine, küçük özelliklerin bir dizi serbest bırakma treni ile müşterilerine aktarılıp taşınamayacağını görmeye çalışıyorlar. Bu, müşterilerden hızlı geri bildirim, daha iyi yazılım kalitesi vb. gibi birçok müşteri avantajına sahiptir ve bu da yüksek müşteri memnuniyetine yol açar. Bunu başarmak için şirketlerin:

·Dağıtım sıklığını artırın

·Yeni sürümlerin düşük başarısızlık oranı

·Düzeltmeler arasında kısa teslim süresi

·Yeni sürüm çökmesi durumunda daha hızlı ortalama kurtarma süresi

DevOps tüm bu gereksinimleri karşılar ve sorunsuz yazılım teslimatı elde edilmesine yardımcı olur. Beş yıl önce bile düşünülemez performans seviyeleri elde etmek için DevOps’u benimseyen Etsy, Google ve Amazon gibi şirketleri örnek verebilirsiniz. Dünya standartlarında istikrar, güvenilirlik ve güvenlik sağlarken, onlarca, yüzlerce hatta binlerce kod dağıtımı yapıyorlar.

DevOps hakkındaki bilginizi test etmek gerekirse Agile ve DevOps arasındaki farkı bilmelisiniz. Bir sonraki soru buna yöneliktir.

 

S2. DevOps’un Agile / SDLC’den farkı nedir?

Aşağıdaki açıklama ile gitmenizi tavsiye ederim:

Agile, yazılımın nasıl üretileceğine ilişkin bir dizi değer ve prensiptir. Örnek: Bazı fikirleriniz varsa ve bu fikirleri çalışan bir yazılıma dönüştürmek istiyorsanız, bunu yapmak için Agile değerlerini ve ilkelerini kullanabilirsiniz. Ancak, bu yazılım yalnızca bir geliştiricinin dizüstü bilgisayarında veya test ortamında çalışıyor olabilir. Bu yazılımı hızlı ve kolay ve tekrarlanabilir bir şekilde üretim altyapısına güvenli ve basit bir şekilde taşımanın bir yolunu istiyorsunuz. Bunu yapmak için DevOps araçlarına ve tekniklerine ihtiyacınız var.

Agile yazılım geliştirme metodolojisinin yazılımın geliştirilmesine odaklandığını söyleyerek özetleyebilirsiniz, ancak öte yandan DevOps, yazılımın geliştirilmesinden ve mümkün olan en güvenli ve en güvenilir şekilde dağıtılmasından sorumludur.

Şimdi unutmayın, önceki cevabınıza DevOps araçlarını eklediniz, bu yüzden bununla ilgili bazı soruları cevaplamaya hazır olun.

 

S3. En iyi DevOps araçları hangileri? Hangi araçlar üzerinde çalıştınız?

En popüler DevOps araçları aşağıda belirtilmiştir:

 

Git:Sürüm Kontrol Sistemi aracı

Jenkins:Sürekli Entegrasyon aracı

Selenium:Sürekli Test aracı

Puppet, Chef, Ansible:Yapılandırma Yönetimi ve Dağıtım araçları

Nagios:Sürekli İzleme aracı

Docker:Konteynerleştirme aracı

İsterseniz başka bir araçtan da bahsedebilirsiniz, ancak yukarıdaki araçları cevabınıza eklediğinizden emin olun.

 

Cevabın ikinci kısmının iki olasılığı var:

Yukarıdaki araçlarla ilgili deneyiminiz varsa, kaliteli yazılım geliştirmek ve bu yazılımları kolay, sık ve güvenilir bir şekilde dağıtmak için tüm bu araçlar üzerinde çalıştığınızı söyleyebilirsiniz.

Yukarıdaki araçlardan sadece bazılarında deneyiminiz varsa, bu araçlardan bahsedin ve bu araçlarda uzmanlaştığınzı ve araçların geri kalanıyla ilgili genel bir bakış olduğunu söyleyin.

DevOps sertifikasyon eğitimimiz, en popüler DevOps araçları hakkında uygulamalı içeriği kapsar. Bir sonraki kısmın ne zaman başlayacağını öğrenin.

 

S4. Tüm bu araçlar birlikte nasıl çalışır?

Aşağıda, kesintisiz teslimat için her şeyin otomatik hale getirildiği genel bir mantıksal akış verilmiştir. Ancak, bu akış gereksinime göre kuruluştan kuruluşa değişebilir.

·Geliştiriciler kodu geliştirir ve bu kaynak kodu Git gibi Sürüm Kontrol Sistemi araçları tarafından yönetilir.

·Geliştiriciler bu kodu Git deposuna gönderir ve kodda yapılan değişiklikler bu Depo’da yapılır.

·Jenkins bu kodu Git eklentisini kullanarak depodan alır ve Ant veya Maven gibi araçları kullanarak derler.

·Puppet gibi yapılandırma yönetim araçları dağıtır ve test ortamı sağlar ve sonra Jenkins bu kodu, selenium gibi araçlar kullanılarak testin yapıldığı test ortamında yayınlar.

·Kod test edildikten sonra Jenkins kodu üretim sunucusuna dağıtım için gönderir (üretim sunucusu bile puppet gibi araçlar tarafından sağlanır ve korunur).

·Dağıtımdan sonra Nagios gibi araçlar tarafından sürekli izlenir.

·Docker kapları, yapı özelliklerini test etmek için test ortamı sağlar.

 

S5. DevOps’un avantajları nelerdir?

Bu cevap için geçmiş deneyimlerinizi kullanabilir ve DevOps’un önceki işinizde size nasıl yardımcı olduğunu açıklayabilirsiniz. Böyle bir deneyiminiz yoksa, aşağıdaki avantajlardan bahsedebilirsiniz.

 

Teknik avantajlar:

·Sürekli yazılım teslimi

·Düzeltmek için daha az karmaşık sorunlar

·Sorunların daha hızlı çözülmesi

 

İş faydaları:

·Daha hızlı özellik teslimi

·Daha kararlı çalışma ortamları

·Değer eklemek için daha fazla zaman mevcut (düzeltmek / korumak yerine)